Nieuws

Telenet en ZTE testten 5G-technologie op wei van Rock Werchter

Tijdens de voorbereidingen van de afgelopen editie van Rock Werchter heeft ZTE samen met Telenet met succes een upgrade voor het bestaande 4G-netwerk getest. De gebruikte technologie wordt een fundering van het 5G-netwerk.

Chinese telecominfrastructuurprovider ZTE heeft vorige week samen met Telenet een cruciale technologie voor de uitrol van 5G getest op de wei van Rock Werchter. Dat krijgen we te horen op een conferentie van ZTE in Brussel. Concreet testten de twee ‘frequency-division duplexing massive multiple-input multiple-output’, of FDD Massive MIMO voor de vrienden. De technologie maakt het mogelijk om de radiofrequenties toegewezen aan bestaande 4G LTE-antennes optimaal te benutten. MIMO geeft antennes de mogelijkheid om aan meer toestellen tegelijk te cateren met meerdere input- en outputstromen die gecoördineerd samen binnenkomen.

Efficiëntie centraal

FDD betekent dan weer dat het beschikbare radiospectrum opgedeeld wordt. Eén stuk wordt gebruik voor de downlink of de communicatie van netwerkantenne naar toestel, een ander stuk staat in voor de datatransfer in omgekeerde richting (uplink). FDD is een evolutie van time-division duplexing, waarbij de hele frequentie gebruikt wordt om afwisselend data te zenden en te ontvangen. FDD is een stuk efficiënter en vergroot zo de capaciteit van bestaande infrastructuur op bestaand en reeds aangekocht radiofrequentiespectrum.

[related_article id=”219243″]

Concreet zetten ZTE en Telenet 20 MHz aan spectrum in, samen met zes terminals. Dat volstond om twaalf datastromen te combineren voor een gemiddelde snelheid per gebruiker van 120 megabit per seconde met pieken van 720 megabit per seconde. De efficiënte benutting van beschikbaar spectrum ging met 3,3 keerde hoogte in vergeleken met het gebruik van klassieke 4G LTE-technologie.

5G en de toekomst

FDD Massive MIMO wordt een belangrijke bouwsteen van de 5G-netwerken van morgen maar is ook al compatibel met 4G-netwerken vandaag. Dat betekent dat operatoren zoals Telenet hun bestaande netwerk met relatief weinig kosten kunnen upgraden naar een hogere capaciteit. Die beweging is al langer gaande met andere technologieën zoals carrier aggregation, waarbij verschillende spectrumbanden samenwerken om de capaciteit van de dataverbinding te vergroten. Zoiets gebeurt doorgaans onder de noemers van LTE Advanced of 4,5G. Telenet en ZTE ontwikkelen die technologieën sinds kort samen verder in een splinternieuw onderzoekscentrum in Brussel.

Met de succesvolle test van FDD Massive MIMO vervoegt België onder andere China, Thailand en Australië. Of Telenet de technologie inde nabije toekomst als standaard wil uitrollen over zijn totale netwerk, is nog niet duidelijk. De ambitie van de nieuwe technologieën is niet alleen om de bandbreedte naar individuele toestellen te verhogen, maar vooral ook om de capaciteit van het totale netwerk naar een nieuw niveau te krikken. Dat is nodig aangezien mobiele netwerken ontwikkeld werden om aan smartphones, tablets of computers te cateren. Ze zijn dus architecturaal niet gebouwd voor de belasting die het internet der dingen met zich meebrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business