Nieuws

Facebook test opsplitsen nieuwsoverzicht

In zes landen belanden posts van pagina’s niet langer in het nieuwsoverzicht van volgers. Je moet naar het Ontdekken-gedeelte van Facebook gaan om de berichten te bewonderen.

Facebook test in zes landen het opsplitsen van zijn nieuwsoverzicht uit. Volgens het bedrijf bekijken mensen het liefst berichten van vrienden en familie in hun nieuwsoverzicht, terwijl posts van pagina’s die ze volgen nu overheersen. Facebook lost dat probleem op door deze berichten naar het Ontdekken-gedeelte van zijn website te verbannen.

Ontdekken

Sinds kort kan je bij Overzicht Ontdekken terecht wanneer je berichten van pagina’s die je niet volgt op Facebook wil bekijken. Het sociale medium toont in dit segment een gepersonaliseerde lijst van posts waarvan hij denkt dat je ze interessant vindt. Op deze manier kan je erg eenvoudig nieuwe pagina’s ontdekken om te volgen.

In zes landen werkt de functie echter anders. Gebruikers uit Slowakije, Servië, Sri Lanka, Cambodja, Bolivia en Guatemala moeten naar het Ontdekken-gedeelte gaan om berichten te zien van pagina’s die ze volgen. Op hun nieuwsoverzicht komen immers alleen berichten van hun vrienden en familie en advertenties. Op deze manier splitst Facebook zijn website op in een persoonlijk en meer zakelijk gedeelte.

 

 

Bron: CrowdTangle

Minder lezers

De protesten over deze verandering blijven alvast niet uit. Filip Struhárik, een Slowaakse journalist, schrijft op Medium dat de Facebook-pagina’s van de grootste nieuwswebsites van zijn land twee derde minder bezoekers kregen. Bovendien zijn er vier keer zo weinig interacties op deze pagina’s.

“Verkeer naar de grootste Slowaakse mediasites daalde niet significant. Erg grote mediakanalen hebben veel trouwe lezers, een sterke homepage, notificaties en nieuwbrieven. De veranderingen op Facebook doen hen niet zoveel pijn,” schrijft Struhárik in zijn artikel.

Wel merkt de journalist op dat de impact voor kleinere websites veel groter zal zijn. Deze mediasites hebben immers minder trouwe lezers en steunen op sociale media om verkeer naar hun pagina’s te lokken. Voor hen zouden de aanpassingen in Facebook dan ook desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Test

Op het eerste zicht lijkt het alsof Facebook bedrijven wil dwingen om voor advertenties te betalen om zo in het nieuwsoverzicht van mensen te belanden. Het sociale medium spreekt echter geruststellende taal in een blogpost.

“Sommigen hebben deze test geïnterpreteerd als een toekomstig product dat we globaal willen uitrollen. We hebben momenteel geen plannen om onze test verder uit te rollen,” schrijft Facebook. “Het doel van deze test is om te begrijpen of mensen aparte plaatsen voor persoonlijke en publieke content prefereren. We zullen luisteren naar wat mensen te zeggen hebben, om te achterhalen of het een idee is om verder uit te werken voor de toekomst. Er zijn momenteel geen plannen om dit verder uit te rollen, of om geld te vragen aan pagina’s op Facebook zodat ze in het nieuwsoverzicht komen.” Voorlopig hebben mediawebsites en andere Facebook-pagina’s in onze landen dus niets te vrezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business