Nieuws

iOS-apps kunnen zonder waarschuwing je camera inschakelen

Een beveiligingsspecialist heeft ontdekt dat iOS-apps in het geniep je camera kunnen inschakelen. Zelfs een led-lichtje waarschuwt je niet wanneer dit gebeurt.

Felix Krause, de oprichter van fastlane.tools, is een gevaarlijk beveiligingshiaat in je iPhone op het spoor gekomen. Nadat je een app eenmalig toestemming hebt gegeven om je camera te gebruiken, kan deze software te allen tijde foto’s en video’s van je maken met zowel de hoofd- als selfiecamera. Je iPhone geeft geen enkele indicatie wanneer een app in het geheim je camera gebruikt.

Mogelijkheden

Eenmaal je een iOS-app toestemming hebt gegeven om je camera te gebruiken om bijvoorbeeld een avatar in te stellen, verkrijgt deze software de volledige toegang tot de camera’s van je iPhone of iPad. Telkens wanneer je de app openzet, kan de software met je camera doen wat hij wil.

Een iOS-app kan de data die hij via deze weg verkrijgt op verschillende manieren gebruiken. Zo kan de applicatie onderzoeken wat je aan het doen bent en delen van de videostream naar een webdienst uploaden waar hij onder andere gezichtsherkenning kan gebruiken. Verder is het mogelijk om je camerabeelden live naar het internet te streamen en te detecteren of je samen bent met iemand anders.

Bescherming

Hoe kan je jezelf beschermen tegen dit privacyschendende gedrag? Volgens Krause is er maar één manier om 100 % zeker te zijn dat je niet wordt gegluurd: je camera fysiek bedekken. “De enige echte manier om jezelf te beschermen, is door cameracovers te gebruiken,” aldus Krause.

Verder kan je eveneens de cameratoestemmingen van apps uitschakelen en slechts de camera-app van Apple gebruiken. Wanneer je een profielfoto wilt instellen, selecteer je handmatig een afbeelding. Om te voorkomen dat een app op deze manier je locatie detecteert, kan je eveneens een afbeelding kopiëren en plakken. Dat is een stuk omslachtiger, maar eveneens veiliger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business