Nieuws

Bitcoin als betaalmiddel wordt steeds illegaler

Vietnam maakt het voortaan illegaal om bitcoin als betaalmiddel te gebruiken. Het land volgt Indonesië op en ook China plaatste al beperkingen op het gebruik digitale munten.

Vietnam verbiedt het gebruik van bitcoin als betaalmiddel en plant overtreders te straffen met boetes tot meer dan 7.500 euro. Vietnam sluit zich zo aan bij Indonesië, dat bitcoin eerder deze week al als illegale munt bestempelde. Ook andere cryptomunten zijn de facto illegale betaalmiddellen. De twee landen staan niet alleen in hun achterdocht voor digitale munten. China legde het gebruik er van weken geleden aan banden door zogenaamde ‘initial coin offerings’ of ICO’s te verbieden. Dat verbod treft niet specifiek bitcoin, maar maakt het illegaal om nieuwe cryptomunten uit de grond te stampen in ruil voor traditioneel geld.

Vietnam’s standpunt is een gevolg van een nieuwe wet die via een numerus clausus-beginsel bepaald welke betaalmiddelen legaal zijn. Onder andere bankkaarten, cash en cheques zijn toegestaan, maar cryptomunten staan niet in dat lijstje. Waarom de drie Aziatische landen zo negatief staan tegenover bitcoin is niet helemaal duidelijk, maar de landen vrezen vermoedelijk dat de munt destabiliserend kan werken. De koers van bitcoin is immers niet onderhevig aan regulering en vertoont tekenen van een zeepbel. Door het gebruik van bitcoin en andere cryptomunten aan banden te leggen, proberen de landen mogelijk om problemen te snel af te zijn.

Het verbod betekent niet dat bitcoin an sich plots illegaal is. Als investering lijkt het digitale goud nog wel een toekomst te hebben in Vietnam. Anderzijds stelt het land dat het verschaffen van illegale munten strafbaar is, wat de legaliteit van bitcoinbeurzen zoals Coinbase dan weer in vraag trekt.

De zet toont in ieder geval aan dat de toekomst van bitcoin als munt hoogst onzeker is. De munt zelf is vrij van regulering, maar dat betekent niet dat ze per definitie een alternatief kan bieden aan traditioneel geld, toch zeker in op een legale manier. De vraag is natuurlijk hoe belangrijk bitcoin als munt vandaag nog is. Aangezien de koers blijft stijgen aan een spectaculair tempo, is het geen al te beste investering om pakweg een hotdog te kopen met je digitale geld. Het voornaamste gebruik van de munt lijkt dan momenteel ook als investering te zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business