Nieuws

Pas op voor deze oplichterstruc met Windows Movie Maker

Oplichters proberen mensen geld af te troggelen via een valse versie van Windows Movie Maker. Door slimme SEO zijn ze daar erg succesvol in.

Een valse versie van Windows Movie Maker heeft zich naar de de top van Googles zoekresultaten weten te wurmen. Het succes van de malware in de zoekmachine is te verklaren door slimme Search Engine Optimalisation (SEO) en een blijvende vraag naar Microsoft oude videobewerkingsprogramma, zo stelt veiligheidsbedrijf ESET. Het waarschuwt gebruikers voor de oplichterij.

Succesvolle hoax

Bedrog met behulp van populaire programma’s is een tactiek die cybercriminelen al jaren toepassen. Deze scam onderscheidt zich door zijn effectiviteit. De website www.windows-movie-maker.org heeft een stek bovenaan de zoekmachines veroverd.

Op het moment van schrijven is het het hoogste zoekresultaat als je in Google ‘windows movie maker download’ intikt. Ook op Bing komt de website hoog in de lijst terecht. Dat is een probleem, aangezien heel wat internetgebruikes er vanuit gaan dat websites die bovenaan zoeklijsten staan betrouwbaar zijn. ESET claimt dat de hoax momenteel de derde meest gedetecteerde bedreiging wereldwijd is in zijn systeem.

[related_article id=”211736″]

De website biedt gebruikers een gratis download aan van Windows Movie Maker, maar het gaat om een aangepaste versie. Wie het programma downloadt krijgt een functionerende versie van de app, maar deze claimt dat het om een ‘proefversie’ van de echte software gaat. Wie alle functies van het programma wil gebruiken, wordt aangemoedigd om de zogezegd betalende versie van de app in huis te halen. De prijs voor die volledige Windows Movie Maker bedraagt 29,95 dollar (zo’n 25 euro), wat wordt voorgesteld als kortingsprijs. ESET vermeldt geen andere malafide onderdelen van de valse download, maar raadt toch aan om een computer volledig te scannen voor wie de software op zijn pc heeft geïnstalleerd.

Windows Movie Maker is een bewerkingsprogramma dat Microsoft gratis bijleverde bij verschillende Windowsversies. Het bedrijf besliste echter om de app niet meer aan te bieden bij Windows 10. ESET heeft Google en Microsoft op de hoogte gebracht van de frauduleuze website zodat de link vlug verwijderd kan worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business