Nieuws

Elon Musk heeft de krachtigste batterij ter wereld gebouwd

's Werelds grootste lithium-ionbatterij is sinds vandaag in Australië te vinden. Gelukkig voor Elon Musk, want hij had er een belangrijke weddenschap aan verbonden.

“Tesla zal het systeem installeren en operationeel maken binnen 100 dagen na het tekenen van het contract, of het is gratis.” Dat zijn de woorden de CEO Elon Musk tweette op 10 maart 2017 nadat het bedrijf een grote order binnenhaalde bij de Australische regering. Het bedrijf mocht ‘s werelds grootste lithium-ion batterij bouwen, een cluster van PowerPacks die tot 100 MW per uur kunnen leveren.

 

 

De 100 dagen gingen in op 29 september. Vandaag kondigt het bedrijf aan dat het systeem klaar is om te testen. Musk heeft met een comfortabele marge zijn eigen weddenschap gewonnen. Het feit dat het systeem al half afgewerkt was eind september, heeft daar ongetwijfeld bij geholpen.

De installatie zal elektriciteit kunnen voorzien aan 30.000 gezinnen. De batterij, bestaande uit meerdere PowerPack 2’s, is gekoppeld aan een windmolenpark in Zuid-Australië. Tijdens dagen dat de windmolens te veel energie genereren, kan het overschot opgeslagen worden in de lithium-ion batterij om later gebruikt te worden bij een tekort.

De toevoeging van de batterij was nodig, want de regio leed in september 2016 nog onder een grote stroompanne nadat hevige stormen belangrijke infrasctructuur hadden beschadigd. Dat voorval was de directe aanleiding voor de Australische regering om een project uit te schrijven dat dergelijke problemen zou voorkomen. Het trok daarvoor een fonds van 150 miljoen Australische dollar uit (zo’n 96,5 miljoen euro). Tesla haalde uiteindelijk de opdracht binnen.

De batterij zal de komende week getest worden. Op 1 december zal de installatie officieel in werking treden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business