Nieuws

Intel maakt einde aan PC BIOS: de gevolgen

Binnenkort bestaat de PC BIOS niet langer. Software uit de tijd van weleer zal je hierdoor niet zomaar kunnen starten op je computer.

Intel heeft aangekondigd dat het een einde maakt aan de PC BIOS. Vanaf 2020 zal je computer enkel gebruik kunnen maken van UEFI. Na tientallen jaar verdwijnt de fundamentele software van je computer in de geschiedenisboeken. Welke gevolgen heeft dat op de werking van je pc?

BIOS

De BIOS (Basic Input/Output) is een klein stukje code met als voornaamste doel om de POST (power-on self-test) uit te voeren. Tijdens deze test initialiseert de software je systeemcomponenten, zoals de RAM, GPU en processor. Eenmaal de BIOS alle vereiste componenten in werkende staat heeft gevonden, roept hij het besturingssysteem op, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor de verdere werking van je computer. Initieel gebruikte software de BIOS om de hardware van een computer aan te spreken.

De BIOS was een essentieel onderdeel van IBM’s eerste computer en is onlosmakelijk verbonden met de x86-processors van Intel die de computer gebruikte. Het maakte gebruik van de 16-bitmodus van de processor en zorgde er bijgevolg voor dat de BIOS-functies erg traag waren. Vanaf de jaren 90 lanceerden ontwikkelaars daarom drivers om de hardware van een computer aan te spreken, in plaats van gebruik te maken van de systeemservices van de BIOS. De BIOS werd sinds slechts nog voor de POST gebruikt.

UEFI

In de jaren 2000 ontwikkelde Intel de opvolger van de BIOS: EFI (Extensible Firmware Interface). Deze firmware was compatibel met de IA64-processors van de chipmaker. De ondersteuning van EFI werd kort daarna uitgebreid naar 32- en 64-bitsystemen, waarna de firmware UEFI werd gedoopt. De 64-bit x86-versie van Windows Vista introduceerde UFEI aan de softwarekant, terwijl Intels Sandy Bridge de eerste reeks processors was die de firmware ondersteunde.

[related_article id=”215297″]

Tegenwoordig maken zowat alle computers gebruik van UEFI en is BIOS volledig voorbijgestreefd. Toch zijn er nog steeds gebruikersscenario’s waarin de oudere firmware van pas komt. UEFI beschikt daarom over een Compatibility Support Module (CSM). Dankzij de CSM kunnen moderne systemen oude software starten en kan je nog steeds oude hardware gebruiken. Zonder deze module zou dat niet mogelijk zijn.

Gevolgen

De meeste mensen maken geen gebruik van oude software of hardware en zullen bijgevolg over drie jaar geen veranderingen opmerken. Enthousiastelingen die erg oude software gebruiken, of in het bezit zijn van een harde schijf uit de tijd van weleer, zullen de gevolgen wel voelen. Intel schrapt de CSM uit UEFI, waardoor dergelijke systemen niet langer compatibel zijn met de firmware en niet zullen starten.

Het schrappen van de CSM stelt Intel echter eveneens in staat om een einde te maken aan andere verouderde producten. Zelfs de krachtigste en recentste Intel-processor start op alsof het een 16-bitchip is en bevat nog steeds alle oude 16-bitprocessormodi. Door CSM te schrappen, kan je eveneens deze verouderde modi wegdoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business