Nieuws

Koninklijke Bibliotheek legt ook digitaal archief aan

Om het cultureel erfgoed voor de volgende generaties te bewaren, moeten voortaan ook digitale publicaties opgeslagen worden in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Sinds 1966 moeten Belgische publicaties – door Belgische auteurs of in ons grondgebied – opgeslagen worden in de Koninklijke Bibliotheek van België. Dat bepaalt de wet van het wettelijk depot. Die werd ingevoerd om het culturele erfgoed voor de toekomstige generaties te bewaren. Deze wet kent echter ouderdomsverschijnselen: zo gaat het enkel om publicaties die gehuisvest zijn op een materiële drager (zoals papier, cd of dvd). Het gaat onder meer om boeken, tijdschriften, jaarverslagen, overheidspublicaties en stripverhalen. Nu zullen ook online en digitale publicaties bewaard worden, aldus Datanews.

[related_article id=”215736″]

De Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) wil het gat in de wetgeving dichten. “Vandaag zijn papieren dragers niet meer voldoende om ons erfgoed te bewaren”, vertelt ze aan VRT Nieuws. “Met dit e-depot zetten we een nieuwe stap in de digitale revolutie.”

Uitzonderingen

Voortaan moeten alle digitale publicaties (ongeacht hun drager of vorm) gedeponeerd worden bij onze Koninklijke Bibliotheek. De enige uitzonderingen hierop zijn cinematografische procedés en online publicaties die privégegevens bevatten of toegankelijk zijn voor een beperkte groep van personen. Denk maar aan publicaties die enkel bereikbaar zijn via gebruikersnaam en wachtwoord, zoals op een blog.

Hoe de nieuwe wet gestalte zal nemen, zal in de volgende maanden duidelijk worden. Ondertussen ontwikkelt de Koninklijke Bibliotheek een nieuwe manier om de publicaties te archiveren, zodat auteurs en uitgevers hun werken snel en efficiënt kunnen deponeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business