Nieuws

HDMI 2.1 beschikbaar: ondersteuning voor 10K-resoluties

4K staat nog maar in zijn kinderschoenen en 10K loert al om de hoek. De nieuwe HDMI-standaard ondersteunt hogere resoluties, framerates en een dynamische verversingssnelheid.

Het HDMI Forum heeft de opvolger voor de HDMI 2.0-standaard beschikbaar gemaakt voor fabrikanten. HDMI 2.1 maakt hogere resoluties aan hogere framerates mogelijk en introduceert een nieuw speeltje voor gamers: de ‘Game Mode Variable Refresh Rate.’

Het ontwikkelaarsforum slaagde erin om de bandwidth bijna te verdrievoudigen. Daardoor is het in principe mogelijk om 4K-beelden aan 120 Hz of 8K-beelden aan 60 Hz op je scherm te toveren. De nieuwe standaard ondersteunt resoluties tot 10K, ook al is dat momenteel nog toekomstmuziek.

Dynamische verversingssnelheid

Daarnaast introduceert HDMI 2.1 de ‘Game Mode Variable Refresh Rate’, ofwel ondersteuning voor een dynamische verversingssnelheid. Concreet betekent dit dat je beeldscherm en videokaart voortaan synchroon met elkaar communiceren, wat haperingen en scheurtjes in het scherm moet voorkomen. Voordien was dit al mogelijk via DisplayPort, maar nu krijgt HDMI een eigen anti-tearing technologie.

[related_article id=”215114″]

Twee andere nieuwigheden zijn dynamische HDR (meer diepte, detail, helderheid, contrast en kleurenaccuraatheid) en eARC (Enhanced Audio Return Channel). Door deze opvolger van het huidige ARC kan je nu de meest geavanceerde audioformaten via HDMI vanuit de TV naar een soundbar of ander geluidssysteem sturen, zoals Dolby Atmos. Ook wordt het eenvoudiger om een soundbar of receiver in te stellen. Aangesloten apparaten zullen namelijk automatisch herkend worden.

In principe zal de nieuwe Xbox One X de nieuwe HDMI-standaard ondersteunen. De nieuwe standaard ondersteunt ook kabels van oudere specificaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business