Nieuws

Windows 7-gebruikers kunnen geen updates uitvoeren

Sommige gebruikers van Windows 7 en Windows Server 2008 zijn niet langer in staat om naar nieuwe updates te zoeken. Een bug in het systeem is de oorzaak.

Verschillende Windows 7-gebruikers maken melding van problemen met Windows Update. Ze kunnen niet langer controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Ook Windows Server 2008 lijkt getroffen.

Het is niet duidelijk hoe wijdverspreid het probleem is. Op een helpforum van Microsoft stapelen de klachten over Windows Update Error 80248015 zich alvast op. Bij pogingen om naar nieuwe updates te zoeken, krijgen getroffen gebruikers de melding dat de dienst niet actief is. De suggestie om het systeem te herstarten, lost niets op.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de bug, maar de oorzaak van het probleem ligt volgens Computerworld bij een vervaldatum die het is vergeten aanpassen. Concreet gaat het om de vervaldatum van het bestand c:\Windows\SoftwareDistribution\AuthCabs\authcab.cab. Die staat ingesteld op 3 december 2017 en werd nog niet door Microsoft vernieuwd. Door de datum van je systeem handmatig te verzetten naar een moment voor 3 december kan het probleem tijdelijk worden verholpen in afwachting van een definitieve oplossing.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk probleem zich voordoet. Drie jaar geleden, in november 2014, kregen gebruikers van Windows XP en Windows Server 2003 dezelfde foutmelding te zien. Omdat de vervaldatum niet bij iedereen dezelfde was, was slechts een kleine groep gebruikers getroffen.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Microsoft blijkbaar wel. Windows 7-gebruikers kunnen nog zeker tot januari 2020 van beveiligingsupdates genieten. Het is dus wachten tot Microsoft de bug erkent en een oplossing voorziet. Tot dan is bijna de helft van alle Windows-gebruikers wereldwijd niet in staat om Windows Update uit te voeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business