Opinie

Betere audio is geen geldige reden voor schrappen audiojack

[Opinie] Apple krijgt bijval van Intel in de strijd tegen de klassieke 3,5 mm-aansluiting. Een reeks argumenten moet ons warm maken voor een overstap, maar ze zijn helemaal naast de kwestie.

In de VS is het Intel Developer Forum aan de gang. Op het evenement leggen Intel-bozo’s Rahman Ismail en Brad Saunders uit waarom we afscheid moeten nemen van de 3,5 mm analoge audio-aansluiting. “USB Type-C wordt de perfecte poort voor audio”, aldus Saunders volgens Engadget, dat op het IDF aanwezig is.

De opkomst van Type-C

USB Type-C verschijnt steeds meer op de markt. Apple introduceerde vorig jaar zijn Macbook al met één enkele Type-C-poort voor alles, wat onmiddellijk een serieus probleem aantoonde. USB Type-C is in staat om als connector voor zowat alles te dienen, van data over audio tot video. Verder kan er genoeg stroom over de kabel en door de poort lopen om een laptop mee op te laden. Eén poort kan dus de rol van schermoutput, usb-poort én lader op zich nemen, wat geenszins wil zeggen dat het een goed idee is om een toestel uit te rusten met slechts één poort voor al die functies.

Andere laptopfabrikanten begrijpen dat gelukkig beter, zoals HP dat zijn Spectre 13 uitrustte met drie Type-C-aansluitingen. Ook op smartphones maakt de poort haar intrede. Meest recent pakte Samsung ermee uit met de Galaxy Note 7, maar ook op de nieuwe vlaggenschepen van LG, HTC, Huawei en Lenovo tekent USB-C paraat. Apple kiest er naar alle verwachtingen voor om met de introductie van de iPhone 7 komaf te maken met zijn 3,5 mm-aansluiting ten voordele van de lightning-connector en Intel ziet wel iets in die strategie. Digitale audio-uitvoer heeft voordelen en daarom pleit de technologiereus voor USB Type-C als universele audio-poort.

USB Type-C als audiopoort

Apple heeft het in zijn hoofd gehaald dat het een goed idee is om zijn lightningpoort daarvoor in te zetten. Let wel: de telefoonbouwer lijkt geenszins van plan om de klassieke 3,5 mm-aansluiting te vervangen door lightning: de aansluiting wordt afgevoerd waardoor je aangewezen bent op de ene beschikbare aansluiting waarmee je ook je toestel moet opladen. De dwaze keuze van de Macbook wordt zo getransponeerd naar de iPhone.

Apple zal trouwens niet de eerste zijn die een dergelijke keuze maakt. Lenovo mag zich trots voorvechter noemen van het slechte idee, al koos die fabrikant uiteraard voor USB Type-C in de plaats van het enkel door Apple gebruikte Lightning. Op IDF maakt Intel duidelijk dat USB Type-C wel degelijk de ideale drager is voor audio. Geluid kan immers digitaal uit de telefoon stromen, wat een digitaal-naar-analoog-converter (DAC) in het toestel overbodig maakt. Zo wordt je smartphone op termijn dunner en goedkoper klinkt het, alsof de nieuwe iPhone zonder DAC plots minder zal kosten dan zijn voorganger.

Verplaatsing van de DAC

De output van digitale audio maakt het in theorie mogelijk om beter geluid uit je smartphone te sturen, op voorwaarde dat je hoofdtelefoon zelf is uitgerust met een high-end DAC. Wil je geen dure hoofdtelefoon kopen, dan gaat je geluidskwaliteit er niet op vooruit. Die hoofdtelefoon zal uiteraard een Type-C-aansluiting moeten hebben. Meteen worden al je oude oortjes en hoofdtelefoons overbodig, aangezien er geen 3,5 mm-poort meer is om ze in te pluggen.

De oplossing is een conversiestukje, dat uiteraard niet gratis zal zijn. Dat conversiestukje moet een kwalitatieve DAC aan boord hebben, of de audiokwaliteit via USB Type-C gaat er voor jou op achteruit. Bovendien mag je dat kleine tussenstukje niet kwijtspelen en mag je het al evenmin vergeten, of je kan niet naar je muziek luisteren. Mogelijks is je telefoon in kwestie nu een fractie van een millimeter dunner dankzij de afwezigheid van de audiojack en de DAC, maar je hebt wel een extra hardwarestuk bij.

[related_article id=”184466″]

Minder mogelijkheden

Intel pleit dus voor de Apple-strategie, maar dan uitgevoerd met USB Type-C in de plaats van de Lightningconnector. Zelfs met een USB Type-C (of Lightning)-hoofdtelefoon in je arsenaal is het moeilijk om een echt voordeel te bedenken bij het plan van Apple (en Lenovo). Wil je je telefoon immers opladen (via bijvoorbeeld een externe batterij), dan heb je alsnog een hubje nodig (wederom niet gratis).

De realiteit is dat USB Type-C inderdaad een betere aansluiting is voor wie de best mogelijke geluidskwaliteit wil. In tegenstelling tot Apple’s Lightning heeft Type-C bovendien het voordeel dat het in de nabije toekomst op zowat ieder toestel aanwezig zal zijn. De audiofiel met een dure Type-C-hoofdtelefoon zal in theorie beter geluid kunnen krijgen dan diezelfde audiofiel die vandaag een dure klassieke hoofdtelefoon aan zijn smartphone koppelt. Enkel voor dat nichepubliek is het verschil relevant. Een goede klassieke hoofdtelefoon gecombineerd met een goede smartphone kan eveneens geweldige kwaliteit afleveren.

Waarom Apple, en nu blijkbaar ook Intel, gebruikers de keuze willen ontnemen is compleet onduidelijk. De audiofiel kan immers perfect de Type-C- (of Lightning-) poort van zijn toestel benutten zonder dat de de 3,5 mm-aansluiting de vuilbak in moet. De gewone gebruiker krijgt echter een toestel met minder aansluitingsmogelijkheden dan voorheen, dat hem nodeloos op extra kosten jaagt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business