Opinie

Modules voor de Moto Z: Geweldig of geforceerd?

[Opinie]We gingen even aan de slag met de Moto Z en zijn bijhorende modules. Technisch knap en mooi uitgevoerd zijn ze zeker, maar we betwijfelen of dat volstaat.

De Moto Z is zonder twijfel een mooi toestel. Lenovo schotelt een vlaggenschiptelefoon voor die niet moet onderdoen voor wat de concurrentie naar voren kan schuiven. Het slanke toestel heeft krachtige hardware aan boord en is fijn afgewerkt, maar dat is niet waarom Lenovo wil dat je dit toestel koopt.

Knappe modules

De achterkant van de telefoon is magnetisch en een contactstrip op de achterzijde maakt het mogelijk om een allegaartje aan modules vast te klikken. Die breiden de functionaliteit van de Moto Z op verschillende unieke manieren uit. Hoewel de Moto Z nog niet in de rekken ligt, kondigde Lenovo op IFA al een extra module voor het toestel aan: een knappe Hasselblad-camera.

De camera vervoegt onder andere een picoprojectormodule, luidspreker en een batterijmodule. De vier dingen klikken perfect op de smartphone zodat die er als een mooi maar aanzienlijk dikker geheel uitziet. Met de picoprojector kan je het scherm van je smartphone projecteren terwijl de cameramodule het toestel omtovert tot een volwaardige compactcamera, inclusief 10x optische zoom. Wat de batterij- en speakermodule doet, mag je zelf raden.

Technisch hoogstandje

De manier waarop Lenovo de modules benadert is doordacht. Zonder is de telefoon perfect te gebruiken en voelt hij stevig aan. Wisselen tussen modules in intuïtief en gemakkelijk en het kliksysteem voelt stevig aan. Kortom: zowel vanuit een technisch als een praktisch oogpunt laat Lenovo zien wat modules voor een smartphone kunnen betekenen. Het systeem staat in schril contrast met de veel omslachtigere manier waarop bijvoorbeeld LG extra functionaliteit aan zijn smartphone wil toevoegen.

Toch lijkt ook het sublieme Moto Z-systeem weggelegd voor een niche. De uiteindelijke meerwaarde is immers beperkt. De batterijmodule is eigenlijk niets meer dan een knap ontworpen externe batterij terwijl de cameramodule een camera zonder scherm is. Enkel de picoprojector voegt iets echt unieks toe, maar de gebruiksscenario’s zijn beperkt.

Ecosysteem

Wie investeert in de Moto Modules geeft te kennen dat hij of zij voor de voorzienbare toekomst bij Lenovo zal zweren. Toekomstige modellen zullen compatibel zijn met de huidige modules, maar overstappen naar een ander telefoonmerk zit er niets meer bij. Anders zijn je honderden euro’s aan modules immers voor de vuilbak.

Een fabrikant als Apple kan klanten in zijn ecosysteem trekken voor meerdere productgeneraties. Samsung kan dat in mindere mate ook wel. Of Lenovo vandaag bij ons hetzelfde kan teweeg brengen met de Moto Z lijkt twijfelachtig. Het grote publiek heeft geen nood aan een picoprojector, een externe batterij werkt net zo goed als een batterijmodule en wie echt goede foto’s wil nemen, koopt wel een systeemcamera. Een echte reden om voor de Moto Z en de modules te kiezen bestaat niet, hoe technisch knap en gebruiksvriendelijk ze ook zijn.

Culttopper

Een niche zal zich ongetwijfeld aangesproken voelen, maar we vrezen dat het eerstdaags niet verder zal gaan dan dat. Als Lenovo blijft inzetten op de modules voor de komende generaties van het Moto Z-vlaggenschip, zal er misschien een volging ontstaan. Een alternatief is de techniek van Samsung: gedurende jaren reclamecampagnes ter waarde van het BBP van een klein land voeren totdat iedereen de telefoon en de mogelijkheden kent. Tot dan zal de Moto Z samen met zijn modules gedoemd zijn tot een leven als culttopper: geliefd door kenners, onbemind door de massa die niet wakker ligt van technische hoogstandjes, knap uitgevoerd of niet.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business