Opinie

Waarom ik de Telenet-kabel gedumpt heb voor Orange

[Opinie] Bijna 20 jaar klant bij Telenet, en toch is het gebeurd: alles ligt buiten. Telenet maakt plaats voor Orange, zowel internet, tv als mobiel. Waarom zou jij dat ook moeten doen?

Ik was erbij toen kabelinternet voor het eerst werd uitgerold in 1997. Er was een testfase in Turnhout waar ik kon proeven bij vrienden wat dat was, bliksemsnel internet. Een paar maanden later was Telenet ook beschikbaar in het boerendorp Weelde, mijn woonstek. Tijd om toe te happen. Oké, het was mijn vader die toehapte aangezien ik maar 11 jaar was, maar de online potjes Ages of Empires mochten ineens oneindig lang duren, zonder tsjirpende modem op de achtergrond.

Wat volgde was een absurde hondstrouwheid van mij (en mijn ouders) bij Telenet, ondanks alle pogingen van Proximus (toen nog Belgacom) om klanten te lokken. Elf jaar na de initiële Telenet-installatie trok ik het huis uit en liet zonder nadenken een Telenet-lijn installeren op mijn huurappartement.

Ik heb geen telefoonkabel voorzien van de straatkant tot mijn huis. Oude technologie, stervende. Coax kan nog heel wat jaren mee totdat glasvezel de norm wordt.

Ik ben een technologiefreak, wil altijd het beste en het snelste, dan moest je gewoon bij de kabelgigant zijn. In mijn huis dat ik zes jaar geleden bouwde, heb ik zelfs geen telefoonkabel voorzien van de straatkant tot thuis. Oude technologie, stervende. Coax kan nog heel wat jaren mee, totdat glasvezel de norm wordt.

Na bijna 20 jaar durf je al wel eens fanatiek te worden om een bepaald product te steunen, maar sinds ik zelf de facturen moest betalen, werd één trend pijnlijk duidelijk. Elk jaar een prijsverhoging, duurdere pakketten zonder dat je daar iets tegen kon doen, bah. Ja, Proximus is een optie, maar wie het snelste aanbod wil, heeft geen keuze. Ook op vlak van digitale tv, meerdere opnames tegelijk en slimme tv-apps is de concurrentie mager. Tot het kabelmonopolie van Telenet werd doorbroken, met Orange in de hot seat.

Orange (ex-Mobistar) probeert al langer het zogenaamde ‘triple play’-pakket aan te bieden: tv, internet en (mobiele) telefonie. Zonder succes overigens, voornamelijk omdat het de satellietkaart trok in 2010 (en stopte in 2013). Nu heeft het onbeperkte toegang tot de kabel, en kan het met zijn spierballen rollen. Niet toevallig biedt het exact dezelfde internetpakketten aan als Telenet, maar dan een pak goedkoper. Tel daarbij een geraffineerder zenderaanbod voor digitale tv aan een minimale meerprijs, en Telenet heeft problemen.

Na mijn test twee maanden geleden was ik overtuigd van de decoder, zijn werking en de beeldkwaliteit. Identiek aan Telenet, dus waarom niet overstappen? Ook de internetsnelheid is identiek, zonder prestatieverlies. Een vaste lijn biedt Orange niet aan, maar veel mensen willen die ook niet meer, ondanks dat Telenet en Proximus ze nog steeds door onze strot ramt. Ik heb ze alvast niet nodig, wat de overstap gemakkelijker maakte. Bel je veel? Je kan voor 3 euro een optie nemen op je mobiel abonnement in dit pakket waardoor je à volonté kan bellen ‘s avonds en in het weekend. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die schrik hebben om hun vaste lijn op te geven. Gewoon doen, de navelstreng doorknippen, toch zeker wie het niet professioneel gebruikt. Het enige wat Orange niet heeft, is een premium filmkanaal, maar wie wil dat nog nu Netflix in het land is?

Een Telenet Whop kost 67,48 euro per maand. Bij Orange kost hetzelfde pakket 39 of 49 euro per maand.

Laten we even de cijfers bekijken. Het basispakket van Orange is identiek aan Telenet Whop. Die laatste kost 67,48 euro per maand. Bij Orange kost hetzelfde pakket 39 of 49 euro per maand, afhankelijk van het type mobiele abonnement dat je bij Orange hebt. Dat is voorlopig nog wel een vereiste, dus wie liever mobiel belt met een prepaidkaartje moet nog even wachten. Toegegeven, de mobiele abonnementen bij Orange zijn belachelijk duur voor wat ze teruggeven. 4 GB data pas vanaf 45 euro per maand, serieus? Een Tempo-herlaadkaart van 15 euro biedt hetzelfde. Wie maar beperkte verwachtingen heeft van een mobiel abonnement, vindt er wel zijn ding.

[related_article id=”184192″]

Ik heb de overstap gemaakt omdat ik een poweruser ben. Ik betaal nu 99 euro per maand, voor internet, tv en mobiel met Panter 60. Die laatste is voor vele gebruikers overkill, maar 10 GB mobiele data, onbeperkt bellen en sms’en, en nog eens 500 belminuten, megabytes en sms’en in het buitenland inbegrepen, is een zalige luxe. Spijtig genoeg is het ook het enige abonnement waar je wel waar voor je geld krijgt. Wie nu al een abonnement heeft bij Orange en daar blij mee is, is het aan zichzelf verplicht om Telenet of Proximus op te zeggen om nu over te schakelen voor een groot prijsvoordeel.

Enig nadeel? Er is nog geen tv-app van Orange. Er wordt volgens interne bronnen koortsig aan verder gewerkt met heel binnenkort meer nieuws daarrond. Wie veel via een app tv kijkt, houdt de boot beter nog even af. Orange heeft nu al voor heel wat mensen het beste aanbod op de markt. Wanneer het zijn tv-app klaar heeft en zijn abonnement gaat aanbieden zonder verplicht mobiel abonnement, is het hek van de dam. Orange gaat Telenet en Proximus nog veel pijn doen om het nefaste duopolie te doorbreken. Eindelijk heeft iemand de ballen om dat deftig te doen. Afwachten wat de reactie van Telenet en Proximus zal zijn, maar ze zullen flink moeten veranderen om mij opnieuw aan boord te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business