Opinie

Samsung DeX is een tweede Continuum, en dat is niet goed

[Opinie] De misplaatste vingerafdrukscanner in de Samsung Galaxy S8 is niet de enige slechte beslissing die de fabrikant dit jaar maakt. Op de DeX zit niemand te wachten.

Proficiat, Samsung, met je heruitvinding van Microsoft Continuum. Je bent erin geslaagd om een product neer te zetten aan ‘slechts’ 149 euro waar niemand zit op te wachten. Voor zij die niet meteen mee zijn: Samsung DeX is een docking station waarmee je van je nieuwe Galaxy S8 een desktopcomputer maakt door er een scherm, toetsenbord en muis op aan te sluiten.

In theorie is het een leuk idee: je gebruikt je smartphone, die je altijd bijhebt, als draagbare computer. Je zet je neer voor je bureau of een flexplek en je kan meteen beginnen werken in een Chrome OS-achtige omgeving. Samsung werkt samen met Microsoft om je alle Office-apps aan te bieden. Samen met Citrix krijg je daarnaast clouddiensten ter beschikking die maken dat je ‘alles kan doen dat je op je normale computer ook kan, zelfs grafisch werk’.

Wat volgde was een korte demonstratie. Ja, de desktopomgeving doet erg denken aan Chrome OS, zeker als je weet dat alle apps van je S8 ook op die desktop zouden werken. 100 procent Chrome-materiaal dus. Samsung heeft met DeX Microsoft Continuum heruitgevonden, maar helaas zit daar niemand op te wachten.

[related_article id=”213581″]

Uitwerking?

DeX is een slecht idee, bovenal omdat de uitwerking niet meteen geslaagd is. De samenwerking met Citrix levert bijvoorbeeld geen enkele toegevoegde waarde op. De demo maakte meteen duidelijk dat het uitvoeren van zware taken via een cloudgebaseerde virtualisatie sloom en frustrerend is. De haperingen stapelen zich op en je kan je niet voorstellen dat een grafisch professional zijn tijd zal verdoen aan die onzin.

Daarnaast zijn de mogelijke klanten dungezaaid. De mensen die tevreden zijn met de gestileerde en erg beperkte Chrome-omgeving – omdat ze niet veel werken met een computer of omdat ze simpelweg niet meer nodig hebben dan de Office-apps, zijn doorgaans niet de mensen die 800 euro (of meer) uitgeven aan een smartphone. Zelfs als we de redenering uitbreiden en de S8 voorstellen als een gedeelde investering, komen we er niet uit.

Al je gegevens en documenten bevinden zich reeds aan je vingertoppen, daar heb je DeX niet extra voor nodig.

Twee in één

Stel je eens voor: je hebt én een nieuwe smartphone nodig én een nieuwe computer. Aangezien je kiest voor Chrome OS, ben je al gesteld met een Chromebook van pakweg 250 euro. Er blijft dan nog 700 euro over om een smartphone te kopen (800 euro + 150 euro voor DeX – 250 euro voor de Chromebook). Bovendien moet je dan eventueel nog een toetsenbord, muis en monitor aanschaffen indien je die nog niet hebt liggen.

Dan ben je al sneller goedkoper gesteld met een degelijke Windows-computer van om en bij de 500 euro en een smartphone van dezelfde prijs. Dan heb je op beide vlakken meteen toestellen waarbij je weinig tot geen compromissen moet sluiten. Of nog beter: koop gewoon de nieuwe S8, koop je een aparte Chromebook en laat de wispelturige DeX achterwege, voor de beste laptopervaring.

Professioneel gebruik

Ten slotte zijn het niet alleen grafische professionals die niets opschieten met deze computer-in-een-smartphone. Eender welke werkende persoon zal merken dat het vermoeiender is, met meer gedoe, om je docking station mee te zeulen en telkens volledig op te stellen dan dat je een gewone laptop op je bureau zet en die opent. “Maar een docking station weegt toch een pak minder?” Ja, maar zij die zeulen aan een laptop bewegen zich vaak voort met de wagen of met de trein. Hoe zwaar weegt een laptop op de (achter)bank?

Voor ‘professionals on the move’ biedt DeX eveneens geen oplossing. Tenzij alle flexplekken plots uitgerust zijn met schermen en andere accessoires, ben je verloren. Dan kan je beter gebruik maken van de computers die er vaak ter beschikking zijn en waarop je kan aanmelden op al je duizend clouddiensten. Al je gegevens en documenten bevinden zich reeds aan je vingertoppen, daar heb je DeX niet extra voor nodig.

Het doelpubliek is nu wel heel nauw geworden.

Niche van een niche

Wie is er dan wel gebaat bij DeX? Iemand die houdt van een goede smartphone, op zijn werk een desktop of laptop heeft staan, die daar laat staan, en ’s avonds thuiskomt en geen echte computer meer nodig heeft. Maar dan alleen op voorwaarde dat je die laatste computertaken die je toch nog wilt uitvoeren niet in je luie zetel wilt volbrengen. En wie computert er tegenwoordig nog thuis aan een speciaal daarvoor ingericht bureau? Zulke mensen bestaan uiteraard nog, maar het doelpubliek is nu wel heel nauw geworden.

Samsung waagt zich met DeX aan een markt die (nog) niet bestaat. Microsoft mocht met Continuum al ondervinden dat het toepassingsgebied voor dergelijke computerervaring nog te zeer onbestaande is. Microsoft heeft ook niet bijgedragen aan de uitbreiding van die markt, met een zeer gebrekkige uitvoering van zijn Continuum. Dan heeft Samsung zijn alternatief veel beter uitgewerkt, maar nog steeds is er niemand die daar zit op te wachten.

Al het bovenstaande is gebaseerd op mijn eerste ervaringen tijdens een korte hands-on met DeX. Binnenkort krijgen we de kans om het systeem diepgaand te testen, waarbij Samsung de kans krijgt zichzelf en zijn idee te bewijzen. Indien blijkt dat Android-apps daadwerkelijk out-of-the-box werken, heeft DeX een waterkans op overleven. Bij Microsofts Continuum was dat immers de zwaarst knellende schoen: apps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business