Reviews

Review Durovis Dive: Betaalbare virtual reality voor iedereen

De Dive van Durovis maakt van elke smartphone een virtuele realiteitsbril. Ondanks enkele tekortkomingen biedt het ding een verrassend doordachte VR-ervaring voor een fractie van de prijs van pakweg een Oculus Rift.

De Oculus Rift kost een aardige duit en is nog niet officieel commercieel beschikbaar. Voor de Gear VR tel je zo’n 200 euro neer en die werkt enkel met de Note 4, op zich al één van de duurste telefoons van het moment. Virtuele realiteit lijkt momenteel een speeltje voor de gegoede ontwikkelaars, maar niets is minder waar. Dat bewijst de Durovis Dive, een volledig functionele VR-bril die over de toonbank schuift voor net geen dertig euro.

De Dive werkt, net als de Gear VR, enkel in tandem met een smartphone. Het grote verschil is dat alle smartphones tot en met exemplaren van 5 inch ondersteund worden, zowel op iOS als Android. De Dive is een product van de Duitse start-up Durovis. De bril krijgt zijn naam dankzij de gelijkenis met een duikbril. Je gebruikt immers een gelijkaardige band om het ding op je hoofd te zetten.

[related_article id=”160734″]

De Dive zit comfortabel dankzij de zachte afwerking. Hoe lichter je smartphone, hoe langer je het ding op je hoofd zal kunnen houden zonder het actief gewaar te worden.

Bouwkwaliteit

De bril zelf is opgebouwd uit plastic. Hij voelt goedkoper aan dan het prijskaartje van 60 euro doet vermoeden. Niet abnormaal, aangezien de opbrengsten van dit product integraal naar de verdere ontplooiing van de start-up gaan, maar wel iets om mee rekening te houden. Moest de Dive een minder uniek product zijn zou ik de vraagprijs te hoog vinden, maar momenteel ligt de winkel niet vol met VR-brillen, en daar betaal je duidelijk een extra paar euro’s voor.

Mijn grootste probleem met de bril is de klep waarmee je de smartphone vastklikt. Dat is heel stevig en robuust, zo stevig dat ik telkens vrees voor het overleven van het kliksysteem wanneer ik mijn telefoon in en uit het toestel haal. Na enkele weken frequent gebruik hangt alles nog aan elkaar, dus ik begin te vermoeden dat min vrees ongegrond is, maar echt als maatwerk voelt het hele uitvindsel niet aan.

De klep doet wel z’n werk: deze duwt de smartphone stevig tegen de rest van de bril aan. Op de werking van het systeem is verder niets aan te merken, aangezien mijn toestel nooit ongewild verschoof.

Reflecterend tussenschot

Binnenin wordt het scherm van je smartphone opgedeeld in twee stukken met een plastic tussenschot. Per oog is een deel van het scherm gereserveerd. Zo krijgt ieder oog hetzelfde beeld uit een net iets ander perspectief te zien, wat voor het 3D-effect zorgt. Het tussenschot is vervaardigd uit een zwart plastic dat een beetje glanst. Daardoor zie je soms de reflectie van het scherm in je ooghoeken. Niet heel storend, maar dat had beter gekund.

Lenzen voor iedereen

De lenzen zijn waar de Durovis Dive punten scoort. Lenzen zijn nodig om je ogen moeiteloos te laten scherpstellen op het scherm dat vlak voor je neus zit. Ze zijn volledig verstelbaar. De Google Cardboard-bril en de weinig andere VR-oplossingen opteren meestal voor het één maat past iedereen-concept. De Dive kan je scherpstellen door de lenzen naar voren of naar achteren te bewegen. Dat is niet uniek, maar als VR wil doorbreken wel een noodzaak. Het zorgt er ook voor dat je de VR-bril kan gebruiken zonder je gewone bril.

Bovendien kan je de lenzen afzonderlijk over de horizontale as bewegen. Jouw ogen staan waarschijnlijk niet even ver apart als de mijne, en zo zorgt de bril dat iedereen exact door het midden van de lens kijkt. Die horizontale verschuiving maakt VR-kijken niet enkel minder vermoeiend, het zou ook simulatorziekte tegengaan.

Immersie

De verstelbare lenzen hebben wel een keerzijde: ze zorgen voor kleine openingen in de zijkant van de bril waardoor licht binnensijpelt. Dat leidt af. De Dive komt bijgevolg het meest tot zijn recht in een donkere kamer.

In tegenstelling tot Cardboard heeft de Durovis Dive geen magneetsysteem om je smartphone te bedienen. Duvovis lost dat op door een eigen launcher mee te leveren waarmee je applicaties laadt door er enige tijd naar te kijken. Een goed concept, dat nog wat uitwerking vereist. In de praktijk zal je een VR-app eerst opzetten, en je telefoon dan pas in de Dive steken.

Leuk gadget

De mogelijkheden van VR zijn nog eerder beperkt, maar toch kan je er al heel wat interessante dingen mee doen, zoals rondkijken in een photosphere van Google. Hoe het VR-ecosysteem ervoor staat is echter een ander verhaal, dat je binnen enkele dagen eveneens op deze website kan lezen.

Wil je in de tussentijd kijken wat VR net is, dan is de Dive een goede keuze. Hoewel de bouwkwaliteit iets beter mocht zijn slaagt de Dive erin om iedereen een knappe en volwaardige VR-ervaring te geven. Het grootste minpunt is het ontbreken van een eenvoudige manier om tussen apps te wisselen zonder je telefoon uit de bril te halen. Zodra alles echter geïnstalleerd is, zal je onder de indruk zijn. Dat was ik toch, en met mij een enthousiaste rij van collega’s, vrienden en familie die versteld stonden van de nieuwe wereld die een eenvoudige bril plots opent.

Belangrijke kanttekening: Voor een mooi resultaat heb je een smartphone nodig met een full HD-resolutie of hoger. Anders werkt de bril net zo goed, maar kan je pixels tellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business