Reviews

Review BenQ GW2765HT: een echte prijsbreker

Voordelen
scherpe prijzen
goede kleurwaarden
blauw lichtfilter ingebouwd
Nadelen
standaard (te) hoge helderheid
verwarrende menu's
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 9
Je geniet meer van een grote monitor wanneer de beeldresolutie ook op niveau is. BenQ heeft dat goed begrepen, en krikt bij de GW2765HT de resolutie op naar WQHD.

Het kan een behoorlijk lastige taak zijn om een monitor voor je computer te kopen. Online probeert elke fabrikant je te overtuigen dat hun beeld het allerbeste is, en wanneer je in een fysieke winkel gaat kijken wordt kiezen nog lastiger. Zeker omdat winkels ook nog eens graag met het beeld ‘spelen’, om je subtiel naar een duurder model te duwen dat een betere beeldkwaliteit heeft. Ik ben blij dat BenQ voor deze 27 inchmonitor gekozen heeft voor een WQHD-resolutie. Dat komt overeen met 2.560 bij 1.440 pixels of zowat 70% meer pixels dan een klassiek full hd-scherm. Een groter scherm vraagt om een hogere resolutie, om niet in te boeten aan scherpte. Wanneer je met een grote 27 inchmonitor hebt gewerkt met WQHD-resolutie, wil je niet meer terug.

Straffe helderheid

BenQ levert met de GW2765HT een prijsbreker, en zonder dat je moet denken dat je een inferieur toestel in huis haalt. Over de hele lijn zijn de kleurwaarden van de BenQ GW2765HT bijzonder goed en komen heel dicht in de buurt van onze referentie Eizo-monitor die 200 euro meer kost. Dat is een behoorlijk straffe verwezenlijking. De wittemperatuur ligt nog relatief dicht bij de norm, ook al komt het beeld behoorlijk wit en helder over. Dat heeft grotendeels te maken met de standaard helderheid die maximaal staat op een straffe 343 cd/m². Leren fabrikanten nu nooit dat de maximale helderheid enkel handig is voor showrooms, maar in zowat elke situatie op kantoor of thuis te hoog ligt? Kies voor een helderheid van 40 tot 50 procent om deze monitor veel realistischer in te stellen.

Het verbruik ligt in de lijn van de verwachtingen, maar de zwartwaarden liggen eerder hoog. In heel donkere beelden merk je dat alles niet pikdonker wordt weergegeven. Sommige gebieden tonen wat tinten van donkerblauw, maar nergens heb ik het gevoel dat de BenQ GW2765HT slecht presteert.

DisplayPort

Wat BenQ wel mooi integreert, is de blauw licht technologie om bij avondwerk in donkere ruimtes je ogen niet te overbelasten. De functie zit standaard in de monitor ingebouwd. Zelfs om overdag veel te lezen op je monitor een absolute aanrader. Vergeet wel niet de functie terug uit te schakelen wanneer je bijvoorbeeld realistische kleuren moet quoteren, want daar heeft de filter een flinke impact op.

De BenQ GW2765HT is voorzien van genoeg aansluitingen voor zowat elke situatie: DisplayPort, HDMI, DVI en geïntegreerde luidsprekers. Een VGA-aansluiting ga je hier niet terugvinden, omdat daarvoor de beeldresolutie te hoog is. De monitor is in hoogte verstelbaar, zodat je de ideale positie kan instellen om aangenaam te werken. Er is weinig wat we niet goed vinden aan deze monitor. De kleuren kunnen misschien iets beter, maar met dit prijskaartje zien we dat graag door de vingers. De menu’s om je monitor aan te passen zijn niet altijd even intuïtief, maar je hebt wel genoeg opties om deze monitor volledig naar je smaak in te stelen. Aardig werk van BenQ dat de GW2765HT in de kop van het peloton plaatst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business