Reviews

Review 3D-printer: Da Vinci Junior

Voordelen
goedkoop
eenvoudig om mee te werken
betrouwbaar
Nadelen
enkel select filament
kan niet overweg met moeilijk concept
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
3D-printen maakt stilaan de overstap naar de gewone consument. Daarom bekeken we in deze massatest zes 3D-printers.

XYZ Printing heeft met de gewone Da Vinci al een prijsbreker op de markt, maar de Junior is met 399 euro 200 euro goedkoper. Is een printer voor zo weinig geld nog iets waard?

De Da Vinci Junior heeft het formaat van een kleine oven en is zo één van de grootste printers die ik test. Dat het printvolume slechts vijftien kubieke centimeter bedraagt kan ik gezien de prijs niet als nadeel noteren, al valt het op dat de printer zelf wel uitzonderlijk groot is om op zo’n klein volume beeldjes te maken.

Weinig vrijheid

De Da Vinci is een zogenaamde closed source-printer. Dat wil zeggen dat je niet zo veel vrijheid hebt ik het gebruik van het toestel. De Junior werkt uitsluitend met eigen software en zal alleen printen met PLA-filament van XYZ zelf. Je hebt dus minder vrijheid in de keuze van je grondstof, maar het voordeel is dat je minder kan misdoen.

Voordat je een figuurtje kan printen moet je echter een SD-kaartje met een printbaar bestand in het toestel schuiven. Dat bestand genereer je met de bijgeleverde software. Die software zet een 3D-model naar keuze om in een reeks instructies die de printer begrijpt. Het programma kan moeilijk eenvoudiger werken: je opent een 3D-bestand (in het populaire .stl-formaat), draait of vergroot naar believen, en exporteert de printinstructies naar een geheugenkaartje. Geen technische kennis vereist.

Slakkengang

Printen doet de Da Vinci Junior redelijk consequent. Ondanks het kleine volume is de printer echter erg traag, maar ook dat gezien het aantrekkelijke prijskaartje geen ramp. Met eenvoudige figuren heeft deze printer niet al te veel problemen. Het eindresultaat ziet er degelijk maar in vergelijking met de concurrentie wat ruw uit. Gezien de prijs hoeft dat niet te verbazen. Een 3D-printer legt laagjes filament en bouwt zo een beeldje op. Deze goedkope printer heeft een printkop die minder fijne laagjes legt, en natuurlijk merk je dat. Dat gezegd zijnde levert de Da Vinci wel degelijk bevredigende resultaten af, waarvan iedereen die nog niet zo bekend is met 3D-printers (de meeste mensen dus) versteld zal staan.

Probeer de Junior echter niets te moeilijks te geven. Ingewikkelde modellen zoals een fijne 3D-versie van de Eifeltoren zijn te veel gevraagd voor dit eerder eenvoudige toestel. De printer struikelt dan over zichzelf met een rommeltje tot gevolg. Zolang je rekening houdt met de beperkingen kan de Da Vinci Junior je echter heel wat printplezier geven voor heel weinig geld, al vinden we het niet de beste betaalbare printer in deze test.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business