Reviews

Review Olympus Stylus TG-4: Ruwe diamant

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Beeldkwaliteit
Batterij
Schokbestendig
Waterbestendig
Nadelen
Krasgevoelig
Opschriften knoppen verdwijnen
Beperkte zoom
Aanbevolen prijs: €389
Waar te koop?
Totaalscore 8
Olympus gaat er prat op dat zijn camera de beste reisgenoot voor extreme ervaringen is. Het toestel is dan ook water- en schokbestendig, maar vertoont hier en daar wel enkele schoonheidsfoutjes.

Met mijn paspoort in de ene hand en een TG-4 in de andere, vertrok ik op een 17-daagse rondreis doorheen Mexico. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, aangezien Olympus niet alleen belooft dat zijn fototoestel schokbestendig, maar ook waterbestendig is. Erg handig wanneer je bedenkt dat de reis me doorheen dikke jungle en over hoge tempels zou leiden. Hoe goed houdt het toestel echter daadwerkelijk stand in het rijk der Maya’s?

De TG-4 is in elk geval erg gebruiksvriendelijk. Bij het veranderen van modus komt er telkens een beknopte uitleg tevoorschijn en alle overige knoppen zijn voorzien van intuïtieve icoontjes. Wanneer ik het heb over de icoontjes van de knoppen, kan ik echter niet anders dan het eerste probleem aan te kaarten dat al na enkele dagen ontstond. Een combinatie van zweet, zonnecrème en muggenmelk zorgde er namelijk voor dat deze icoontjes al snel volledig verdwenen.

Kristalheldere foto’s

Waar het bij een fototoestel echter om draait, is de kwaliteit van foto’s en dit heeft Olympus goed begrepen. Je kan foto’s nemen aan een maximum van 16 megapixels en het automatisch scherpstellen gebeurt erg goed en snel. Ook de meeste van mijn onderwaterfoto’s zijn scherp, al bleken enkele visjes toch net iets te snel te zijn. Voor het nemen van deze onderwaterfoto’s maakte ik trouwens gebruik van een reservegeheugenkaartje, moest het fototoestel toch lekken. Deze schrik bleek echter volledig ongegrond te zijn. Het fototoestel bleef onder water goed werken en ook achteraf heb ik geen problemen ervaren.

In het toestel zit ook een microscoopmodus die je toelaat voorwerpen van erg dichtbij te fotograferen. Deze mode werkt goed en resulteert wederom in kristalheldere foto’s. De onderwerpen die ik op reis fotografeer, bevinden zich echter over het algemeen op een verre afstand, waardoor inzoomen van de orde is. Doordat het fototoestel waterdicht is, moet de lens intern zoomen en beschikt het toestel slechts over viermaal optische zoom. Alle lokmethodes ten spijt, heb ik hierdoor geen gedetailleerde foto’s kunnen nemen van een familie slingerapen die zich in het topje van een boom had verschanst.

Krachtige batterij

De TG-4 is schokbestendig tot op 2,1 meter en vertoonde geen enkele hapering na een val op een betegelde vloer. Of het toestel ook volledig ongeschonden uit de strijd komt na een aanvaring met een hoekig steentje, betwijfel ik echter. Door het ronddragen van de TG-4 in mijn rugzak zijn er namelijk met name op het scherm erg veel krassen ontstaan, jammer voor een toestel dat er prat op gaat de beste reisgenoot voor extreme ervaringen te zijn.

Laatste uitblinker van de TG-4 is de batterij. Die haalt een gemiddelde van 380 foto’s per laadbeurt, waardoor ik ettelijke dagen van het toestel kon genieten zonder te moeten zoeken naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Nadeel is echter wel dat het opladen van deze batterij niet met een standaard micro USB-kabel kan gebeuren. Het is dus opletten geblazen om het bijgeleverde kabeltje onderweg nergens te verliezen.

Al bij al kan ik de Olympus Stylus TG-4 zeker een degelijk fototoestel noemen. Hier en daar heeft het enkele schoonheidsfoutjes vertoond, welke echter niet in de weg stonden van het nemen van mooie foto’s en dat is uiteindelijk de ultieme test voor ieder fototoestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business