Reviews

Review Samsung R3 & R5: Muzikale zuilen

Voordelen
heel heldere boventonen
lage tonen worden weergegeven
Nadelen
lage tonen klinken hol en gevoelloos
er zit geen kracht achter
geen verlichting voor de vaste knoppen
Aanbevolen prijs: €299 of 399
Waar te koop?
Totaalscore 7
We hadden reeds de eer om multiroomluidsprekers te testen binnen de R-reeks van Samsung. De nieuwe R3 en R5 zijn meer van hetzelfde.

Eerder bespraken we al de stijlvolle eieren van Samsung. De kip met de gouden eieren had de Zuid-Koreaanse fabrikant toen duidelijk nog niet gevonden, maar dat lag grotendeels aan de app. Die was toen zo rampzalig slecht dat we de volgende test met een klein hartje tegemoet gingen. Ons oordeel: meer van hetzelfde.

Applicatie

Vorige keer stonden we versteld over de afgrijselijke kwaliteit van de app. Verbinden met een Android ging lang niet altijd, terwijl een iOS-toestel wel ging, maar verschrikkelijk omslachtig was. Automatisch verbinden was uit den boze. Deze problemen zijn allemaal opgelost en de app voelt een stuk responsiever en betrouwbaarder aan. Toch is de vormgeving nog altijd niet optimaal. Je kan er echter niet omheen: de app is nu al goed genoeg dat we hem zeker niet meer als nadeel durven op te lijsten. Een functie à la Sonos Trueplay missen we wel nog; de plaatsing van je speakers zal dus een grote rol spelen in hoe hij klinkt.

De bediening van de speakers gaat goed vanop tablet of smartphone en ook de touch controlls werken voortreffelijk. Wel misten we verlichting voor de knoppen op de speakers: van zodra het begint te schemeren moet je er met een lamp op schijnen om de volumeknoppen te vinden.

Klanken

De speakers leveren gelijkaardige prestaties af, zij het op totaal verschillende niveaus. Als de R3 onze Belgische tweede klasse is, is de R5 de Britse Premier League. Het verschil van 100 euro lijkt weinig, maar betekent een wereld van verschil. Bij beiden zijn de boventonen ongelooflijk helder, al missen we een beetje ‘vlees’ aan de tonen. Ze zijn helder, maar je hebt het gevoel dat er geen power achter zit, zeker wanneer je het volume boven de helft laat gaan. Ook voor de bassen geldt dit en hier is dat onvergeeflijk. Je krijgt een ruim bereik van alle tonen, je hoort alle bassen wel, maar je voelt gewoonweg geen bas. Bassen wil je voelen, alle kasten moeten trillen en je maag moet daveren op de klanken van ‘Limit To Your Love’ van James Blake. Maar je voelt niks.

[related_article id=”177191″]

Zeker bij de R3 vallen deze gebreken op. We hadden hem eerst in de keuken gezet, omringd door kasten en dan leek het nog mee te vallen. Neem deze extra klankkast echter weg, zet hem in het midden van de kamer, en hij lijkt niet alleen moederziel alleen, hij klinkt ook zo.

Conclusie

De luidsprekers zijn zeker niet slecht, maar net als bij de R6 en R7 hebben we constant het gevoel dat ze simpelweg te hoog geprijsd zijn. Als je ziet wat Sonos je te bieden heeft tegen interessantere prijzen, dan mogen deze speakers geen optie zijn. De app weegt ondertussen niet meer op als nadeel, toch is ook hier nog verbetering mogelijk. De abominabele basklanken hebben overigens een voordeel voor zij die in een appartement wonen: je buren zullen niet komen klagen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business