Reviews

Review Samsung Galaxy S7 Edge: subtiele upgrade

Voordelen
Straffe autonomie
Knappe camera
Uitbreidbare opslag
Afwerking
Nadelen
Vingerafdruksensor kan beter
Pittige prijs
Aanbevolen prijs: €799 (32 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Samsung zet opnieuw een maatstaf neer met de Galaxy S7 Edge. Aan de buitenkant zie je amper het verschil met zijn voorganger, maar binnenin is er een pak veranderd.

De nieuwste topsmartphone van Samsung moet zowat het slechtst bewaarde geheim van de industrie zijn geweest, dagen voor de lancering. Alle details waren bekend eind februari, met een lancering half maart. Een snelle timing, geen wonder dat er al zoveel lekken beschikbaar waren. De Galaxy S7 komt in twee smaken: met of zonder Edge. We hebben voor deze test de Edge-variant getest, maar we lichten nog graag even het verschil tussen beide toe.

Vorig jaar kon je kiezen tussen de Edge of de klassieke variant, en was er behalve het scherm weinig verschil (iets grotere batterij voor de Edge). Nu heeft Samsung het anders aangepakt. De klassieke versie heeft een 5,1 inchscherm en 3.000 mAh, terwijl de Edge-variant een 5,5 inchscherm heeft en een batterijcapaciteit van 3.600 mAh. Behalve dat verschil, zijn beide toestellen helemaal identiek. Wie toch de Edge-variant wil maar niet het grotere scherm, zal naar het model van vorig jaar moeten grijpen.

Straffe chip

Elk nieuw vlaggenschip van Samsung wordt met zoveel mogelijk lawaai aangekondigd, en dat was opnieuw niet anders. Opvallend dit jaar: het design is nagenoeg onveranderd gebleven. De aandachtige kijker zal zien dat de achterkant iets meer afgerond is door een grotere batterij, maar voor de rest ziet hij er identiek aan de Galaxy S6 uit. Dat is op zich zeker niet slecht, want we waren behoorlijk lovend over het ontwerp vorig jaar. Enkel de vingerafdrukgevoelige achterkant moet je er nog steeds bijnemen. De scherpte van de rand is verdwenen omdat de achterkant meer afgerond is. Het zorgt er bovendien ook voor dat je het toestel op een vlakke tafel handiger kan vastnemen tegenover de Galaxy S6 Edge.

De Galaxy S7 is wereldwijd in twee smaken beschikbaar: met een Qualcomm Snapdragon 820 of Samsungs eigen Exynos 8890. Wij krijgen in Europa de laatste variant mee, en die scoort behoorlijk goed. De score van Antutu ligt bijna dubbel zo hoog: 127.935 punten tegenover 76.608 voor de Snapdragon 810 in de Nexus 6P en 77.805 voor de Exynos 7420 in de Galaxy S6.

Ook in Geekbench heeft de nieuwe Exynos een flinke stap voorwaarts gezet: een kern haalt 2.083 tegenover 1.309 punten en multicore 6.397 tegenover 4.559. Hier vergelijken we telkens opnieuw met de Snapdragon 810 in de Nexus 6P. Tot nu toe hebben we nog geen toestel kunnen bemachtigen met een Snapdragon 820 aan boord, maar er wordt verwacht dat de Exynos 8890 gemiddeld 10 tot 15 procent sneller is in de benchmarks. Goede keuze voor Europa van Samsung.

Altijd aan

Het scherm van de Galaxy S6 vorig jaar was al topkwaliteit, en dat is het nog steeds op de Galaxy S7 Edge. We kunnen helemaal niets aanmerken op de schermkwaliteit, die nog altijd een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels bedraagt. Aan 534 PPI is de kans klein dat je pixels gaat kunnen tellen, maar in combinatie met de Gear VR heeft die hoge schermresolutie wel nut. Het beste scherm vorig jaar, en nu nog steeds het allerbeste. Nieuw dit jaar: een scherm dat altijd ingeschakeld is dankzij de zuinige AMOLED-technologie. Je kan altijd het uur, datum en batterij-indicatie zien, behalve wanneer de batterij onder de 5 procent duikt.

[related_article id=”177504″]Samsung heeft vorig jaar tegen behoorlijk wat schenen van gebruikers geschopt. Het waterdichte ontwerp en uitbreidbare opslag van de Galaxy S5 werd verbannen in de Galaxy S6, maar na veel kritiek zijn beide opnieuw aanwezig in de Galaxy S7 Edge. Hij is waterdicht, IP68-gecertifieerd, wat betekent dat je hem 30 minuten lang tot 1,5 meter onder water mag houden. De uitbreidbare opslag geeft je de mogelijkheid om 200 GB extra toe te voegen aan de 32 GB standaardopslag.

In tegenstelling tot zowat alle fabrikanten kiest Samsung nog voor microUSB in plaats van USB Type-C. De redenering hierachter? USB Type-C heeft geen enkel voordeel op een smartphone in tegenstelling tot laptops of krachtige tablets. Geen nieuwe kabels kopen is een goede evolutie, benieuwd hoelang Samsung de boot kan afhouden terwijl de concurrentie wel overstapt.

Camera-upgrade

De grootste evolutie moeten we zoeken in de camera van de Galaxy S7 Edge. Vorig jaar behoorde de Galaxy S6 al tot de allerbeste camera’s op een smartphone, en Samsung wil nu nog beter doen. In plaats van f/1.9 krijgen we nu een f/1.7-lens die meer licht binnen laat. Verrassend genoeg geldt dat voor beide camera’s. De hoofdcamera achteraan krijgt ook grotere pixels, waardoor die meer licht kunnen opvangen. Samsung noemt het een Dual Pixel 12 megapixelcamera, maar wij onthouden vooral dat de fotokwaliteit nog nooit zo knap was op een mobiel toestel.

Kleuren komen niet alleen beter tot hun recht met de camera van de Galaxy S7, dankzij de grotere beeldhoek krijg je ook meer in beeld.

Naast de mooie kleuren en uitstekende nachtbeelden, is de autofocus absurd snel. Snel je camera bewegen en tussendoor een foto trekken kan in alle scherpte. Hiermee legt Samsung de lat ontzettend hoog voor de concurrentie dit jaar. Net als vorig jaar is er opnieuw optische beeldstabilisatie aanwezig om tijdens het filmen (tot 4K 30 fps) vloeiende beelden te garanderen. De camera-app is bovendien de meest complete op de markt.

In onze serverruimte is het pikdonker, maar de Galaxy S7 weet toch nog enkele details te onderscheiden.

Extra bagage

Samsung heeft geleerd dat de standaard Androidschil niet zo heel slecht is met de Galaxy S6, en die lijn trekt het nu door. Opnieuw ziet alles er overzichtelijk uit zonder te veel extra’s die impact hebben op de autonomie. Wat wel opvalt, is de samenwerking met Microsoft en Facebook. Op elk toestel is Instagram, WhatsApp, Facebook, Office (Word, Excel, Powerpoint), OneNote, Skype en OneDrive vooraf geïnstalleerd. Wie dat niet fijn vindt kan ze deactiveren, maar volledig verwijderen lukt niet. Enig nadeel: soms krijg je reclame van Office dat je de app eens moet proberen. Dat hoeft niet op een premium telefoon.

De Galaxy S7 komt net als zijn voorganger met een vingerafdruksensor, maar net als vorig jaar zijn we nu opnieuw niet onder de indruk. Zeker nu we met de Nexus 6P en Nexus 5X prima voorbeelden in huis hebben. Die laatste twee toestellen werken 95 procent van de tijd wel, terwijl de Galaxy S7 eerder op 80 procent klokt. Veel te laag om dagelijks te gebruiken. Bovendien moet je heel goed de richting van je vinger registreren, of het werkt nog minder goed. Wanneer hij werkt is hij heel snel, maar na twee weken hebben we de functie uitgeschakeld om verdere frustraties te beperken.

Dikker en zwaarder

[related_article id=”177402″]Naast prestatiewinst en een betere camera, is de betere autonomie een flink pluspunt tegenover vorig jaar. De dunste of lichtste smartphone hebben is niet meer van belang, waardoor de Galaxy S7 Edge 0,7 millimeter dikker is dan zijn voorganger en 25 gram zwaarder. Die getallen lijken miniem, maar je voelt duidelijk dat het toestel beter in de hand ligt en hierdoor ook een veel grotere batterij aan boord heeft.

In de autonomietesten halen we vlot de kaap van 8u 30m in de PC Mark batterijtest, terwijl de videotest afklokt op 10u 20m. Heel straffe resultaten waar geen enkel toptoestel aan kan tippen. Enkel de Motorola Moto X Play en Sony Xperia Z5 Compact deden voorlopig beter in onze batterijtest. Een trend die we graag meer willen zien in 2016: meer batterij in plaats van dunner en lichter. Interessant voor de gamers: je kan voortaan in de Game Launcher kiezen om in een lagere resolutie en aan 30 fps in plaats van 60 fps te gamen. Dat bespaart heel wat batterij, ideaal wanneer je ergens voor lange tijd wil spelen zonder je smartphone aan het stopcontact te hangen.

Conclusie

We hebben afscheid moeten nemen van de prachtige groene kleur van vorig jaar, maar behalve dat gemis is de Samsung Galaxy S7 Edge een absolute voltreffer dit jaar. Alles wat kon worden verbeterd, is verbeterd. Enig nadeel is dat je dat niet aan de buitenkant gaat kunnen zien. Net daarom twijfelen we of het wel zo’n vaart zal lopen met de grotere 5,5 inch Edge-variant, terwijl de goedkopere Galaxy S6 Edge met zijn 5,1 inchformaat wel een pak interessanter wordt. Kiezen voor het allernieuwste betekent meer betalen, en dat is een bijzonder moeilijke keuze. We zijn benieuwd hoe de Samsung Galaxy S7 Edge tegenover de concurrentie gaat scoren, maar de lat ligt behoorlijk hoog in 2016.

Met dank aan Coolblue voor het ter beschikking stellen van de Samsung Galaxy S6 Edge voor de cameravergelijking.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business