Reviews

Review Huawei Mate 8: Grote batterij in groot formaat

Voordelen
Uitstekende batterij
Gebalanceerde prestaties
Snelle vingerafdruksensor
Nadelen
Groot formaat
Grafisch minder krachtig
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Huawei belooft met de Mate 8 een batterijleven tot wel 48 uur. We onderwierpen die stelling aan een grondige test.

Wanneer ik in mijn omgeving vraag wat mensen het belangrijkste vinden aan een smartphone, hoor ik erg vaak hetzelfde antwoord: een goede batterij. Toch besteden fabrikanten hier vaak nog te weinig aandacht aan en geven ze liever de voorkeur aan snellere prestaties en een dunner design. We zijn het ondertussen toch gewoon geraakt om onze telefoon dagelijks of zelfs meermaals per dag op te laden, lijkt de logica te zijn.

Met de Mate 8 kiest Huawei resoluut voor een andere aanpak. Alle beslissingen die de Chinese telefoonbouwer met deze smartphone heeft gemaakt, lijken te zijn genomen met een zo lang mogelijk batterijleven in het achterhoofd. Dat kan natuurlijk niet zonder compromissen, maar Huawei is er verstandig mee omgesprongen en levert een erg gebalanceerde telefoon af met een premium uitstraling. Ik nam de Mate 8 twee weken op zak voor een uitgebreide test.

Grote telefoon, grote batterij

De Mate 8 sluit zich aan bij een handvol smartphones met een schermformaat van 6 inch. Hoewel de schermranden erg dun zijn, vertaalt zich dat sowieso in een zeer grote smartphone, vergelijkbaar met de Nexus 6. Voor je dit toestel koopt doe je er goed aan om het zelf eens vast te nemen in de winkel. Het grote formaat zal sommige mensen afschrikken, maar betekent wel dat Huawei ook een flinke batterij in het toestel heeft kunnen proppen. Met een capaciteit van 4.000 mAh behoort die zelfs tot de grootste op de markt. Ter vergelijking: de eerder vernoemde Nexus 6 heeft maar een batterijcapaciteit van 3.220 mAh en de Samsung Galaxy S7 Edge, die we roemden om zijn uitstekende batterij, stelt het met 3.600 mAh.

Door het grote formaat zal je de Mate 8 in de regel altijd met twee handen gebruiken. Het schermoppervlak is simpelweg te groot om overal met één hand bij te raken. Heb je je telefoon vast in de ene hand en een koffie in de andere, dan kan je het scherm tijdelijk verkleinen door onderaan naar links of rechts te swipen, om zo toch overal bij te kunnen.

Razendsnelle vingerafdruksensor

De Mate 8 is opgetrokken uit geborsteld aluminium, wat zorgt voor een premium uitstraling. Het strakke design met rechte lijnen geeft de telefoon bovendien een zakelijk, bijna industrieel karakter. Zeker in de donkergrijze uitvoering die ik heb kunnen testen.

Centraal achteraan, onder de 16 megapixelcamera, heeft Huawei een vingerafdruksensor voorzien. Die zit precies op de plaats waar natuurlijk je wijsvinger rust wanneer je de telefoon vasthoudt en is niet alleen makkelijk bereikbaar, maar ook razendsnel en accuraat. Waar de Samsung Galaxy S7 Edge ongeveer één keer op vijf een vingerafdruk niet onmiddellijk registreert, kon ik bij de Mate 8 rekenen op een succesvolle herkenning in 95 procent van de gevallen, net als bij de Nexus 6P. Het enige nadeel van de positie achteraan het toestel, is dat je geen toegang hebt tot de sensor wanneer de telefoon plat met zijn achterkant op tafel ligt.

De Mate 8 biedt ook ruimte voor een tweede simkaart, tenzij je liever het standaard geheugen van 32 GB uitbreidt. Dan kan je het extra slot voor een geheugenkaartje gebruiken.

Full HD

Eén van de voornaamste compromissen die Huawei lijkt te hebben gemaakt met het oog op een langer batterijleven, is de keuze voor een Full HD-scherm. Minder pixels die moeten worden aangestuurd, betekent immers ook een lager energieverbruik.

De meeste Androidvlaggenschepen met een schermformaat van 5,5 inch of groter beschikken tegenwoordig over een WQHD-scherm met een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels. Nochtans is een Full HD-scherm met 1.920 x 1.080 pixels op een smartphone in principe meer dan voldoende, zo bewijst de Mate 8. Het beeld is haarscherp en er valt geen pixel te bespeuren.  Leg je de Mate 8 naast een gelijkaardig toestel met een WQHD-scherm, dan vallen de voordelen van de extra pixels wel meteen op. Apps worden op het Full HD-scherm iets groter opgeblazen, waardoor je minder in beeld krijgt op dezelfde schermruimte.

Desalniettemin was ik erg tevreden over het display van de Mate 8. Het scherm kan erg helder (maar niet erg donker), biedt voldoende contrast en een uitstekende kleurweergave. De LCD-schermen van Huawei-telefoons behoren tot de beste die ik al heb gezien en kunnen alleen nog beter worden door de overstap naar amoled te maken. Samsung maakt al langer gebruik van die technologie, maar ook Huawei gebruikte het voor het eerst in de Nexus 6P. Amoled biedt niet alleen een nog betere schermkwaliteit, maar komt ook de energie-efficiëntie ten goede, waardoor een WQHD-scherm minder zwaar weegt op de batterij.

Onder de motorkap

De meeste smartphonefabrikanten kloppen bij Qualcomm aan voor hun chipset, maar Huawei houdt de ontwikkeling en productie net als Samsung in eigen huis. Nieuwste telg in de reeks is de Kirin 950 en de Mate 8 is de eerste smartphone met deze chipset aan boord. We plaatsten de Kirin 950 in onze benchmarktests tegenover de Galaxy S7 Edge en de Nexus 6P. De Galaxy S7 Edge heeft Samsungs nieuwe Exynos 8890 aan boord, en hoewel de Nexus 6P nog op een ‘oude’ Snapdragon 810 draait, zijn de specificaties van dit toestel verder gelijk aan die van de Mate 8. Bovendien is ook het prijskaartje identiek.

Voor de volledigheid hebben we ook de benchmarkresultaten van de Snapdragon 820 in de Amerikaanse versie van de Galaxy S7 toegevoegd, zoals gemeten door GSMArena, aangezien we deze processor zelf nog niet hebben kunnen testen.

Huawei hinkte lange tijd achterop met zijn processor, maar lijkt die achterstand stilaan te hebben bijgebeend. De cpu in de Kirin 950 moet zonder meer de duimen leggen tegenover de Exynos 8890 van Samsung, maar wanneer alle acht cores samen worden gebruikt, brengt hij het er beter van af dan de Snapdragon 820.

De gpu komt niet uit eigen huis, maar hier heeft Huawei gekozen voor een Mali-T880, dezelde die Samsung in de Galaxy S7 Edge heeft gestopt. Het grote verschil is dat de Mate 8 een exemplaar met vier kernen gebruikt, geklokt op 900 MHz, terwijl de Galaxy S7 Edge er twaalf ter beschikking heeft. Hoewel de gpu-kernen in de Galaxy S7 Edge maar op 650 MHz zijn geklokt, zorgt het hogere aantal voor betere prestaties. Dat zie je duidelijk terugkomen in de benchmarkresultaten, al moet hier ook rekening gehouden worden met de lagere schermresolutie in de Mate 8. Daardoor heeft de gpu sowieso minder pk’s nodig, maar feit blijft dat de Mate 8 sneller tegen zijn limiet zal aanzitten bij grafisch zware apps dan de Galaxy S7 Edge of zelfs de vorige generatie Snapdragon 810.[related_article id=”173859″]

De benchmarkresultaten vertellen vooral dat wie op zoek is naar de absolute topprestaties niet bij Huawei moet aankloppen, maar in zijn prijsklasse zet de Mate 8 wel verdienstelijke resultaten neer die zeker niet moeten onderdoen voor de concurrentie. In dagelijks gebruik zal je dan ook maar zelden tegen beperkingen van het systeem aan lopen. Ondanks de redelijk zware EMUI die Huawei over Android 6.0 legt, draait het hele systeem ontzettend soepel, mede dankzij de 3 GB RAM die ervoor zorgt dat je snel tussen apps kan wisselen om te multitasken.

Twee dagen zonder opladen

Ik heb het in het begin van deze review al aangehaald: Huawei heeft het batterijleven centraal gezet bij de ontwikkeling van de Mate 8. De schermresolutie is lager dan wat je bij de concurrentie vindt en de prestaties werden wat ingetoomd, maar daar staat wel tegenover dat ik met de 4.000 mAh-batterij zonder problemen twee dagen kon overbruggen op één laadbeurt. Dat was voor mij een hele verademing.

Zelfs zeer zware gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken om de dag door te komen, al zal een volledige tweede dag voor hen wellicht niet lukken. In onze batterijtest klokt de Mate 8 af op 8u 36min. Alleen de Moto X Play doet beter. Bovendien beschikt de Mate 8 over een snellaadfunctie, zodat de batterij op korte tijd weer volledig volgeladen is. Niet onbelangrijk voor een batterij van dit kaliber.

Twee dagen je smartphone gebruiken zonder herladen, was voor mij een hele verademing.

Conclusie

Huawei heeft met de Mate 8 bijzondere aandacht gespendeerd aan een uitstekend batterijleven. Je moet weliswaar genoegen nemen met een lagere schermresolutie en iets mindere prestaties, maar het resultaat is een evenwichtige telefoon met premium uitstraling die zonder problemen twee dagen meegaat op een batterijlading.

Terwijl de meeste fabrikanten in een patserrace zitten om de hoogste schermresolutie en snelste prestaties, is het verfrissend om te zien dat Huawei met de Mate 8 eindelijk een pijnpunt aanpakt dat voor veel gebruikers belangrijker is dan een dunner design of de beste processor. Het enige echte nadeel van de Mate 8 is dan ook zijn grootte. Voor sommige mensen is 6 inch simpelweg te groot en zal het ook nooit wennen. Als dat voor jou geen probleem is, heb je aan de Mate 8 een topper van formaat. Letterlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business