Review Fuel 3D Scanify: 3D-print je eigen gezicht

Voordelen
Heel gedetailleerde kleurenscans
Geavanceerde maar gebruiksvriendelijke software
Nadelen
Een model opbouwen is arbeidsintensief
Aanbevolen prijs: €1.299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De 3D-scanner van Fuel 3D is duurder dan wat onder andere XYZ aanbiedt, maar de kwaliteit van het resultaat is zelfs niet te vergelijken.

De 3D-scanner van Fuel 3D is een vreemd toestel. Het heeft een erg functionele vorm, wordt geleverd met usb-kabel en stroomkabel, en is verder voorzien van enkele vreemde ronde plaatjes waarmee je aanvankelijk geen raad weet. Even door de quickstartgids lezen is bij dit toestel dan ook een aanrader. Na het aanmaken van een verplichte account kan je de software die bij de scanner hoort downloaden.

Met de scanner aangesloten en de software geactiveerd kan je aan de slag. De Fuel 3D-scanner is geen draagbaar fototoestel. Het ding vereist een constante verbinding met het stroomnet en een computer. Verder neemt de scanner geen 3D-foto’s maar maakt hij 3D-scans van objecten naar keuze. Die scans kan je vervolgens gebruiken in je favoriete 3D-modellingprogramma, of je kan ze afdrukken met je 3D-printer.

Gezicht scannen

Scannen is niet moeilijk maar evenmin voor de hand liggend. Op iedere scan moet een (meegeleverd) referentieplaatje staan: een cirkeltje met een zwart patroon in. Vervolgens mag je de scanner niet te ver of te dicht houden. Op de computer zie je te allen tijde of de Scanify klaar is om te scannen. Is dat niet zo, dan zie je meteen waarom en krijg je instructies om je positie te corrigeren. Met het plaatje in beeld en het onderwerp op de juiste afstand (+-40 cm) maak je een ‘foto’. Die foto wordt vervolgens als 3D-beeld ingeladen, inclusief een verrassend waarheidsgetrouwe textuur.

Maak je bijvoorbeeld een frontale scan van een gezicht, dan neemt de scanner alleen het aangezicht met correcte 3D-informatie op. Rondom raakt het beeld vervormd. Met de bijhorende tools dien je vervolgens op de scan te klikken en het geslaagde gebied te selecteren. Daarvoor is voor alle duidelijkheid geen enkele ervaring met een 3D-programma vereist: je hoeft gewoon te klikken met de muis. Om een volledig 3D-beeldje van een onderwerp te maken moet je een tiental foto’s van dat onderwerp uit variabele hoeken nemen. Van iedere scan knip je het goede deel dan uit, waarna je alle scans samen dient te selecteren om ze te ‘stitchen’.

[related_article id=”178479″]

Slimme software

De software van Fuel 3D is slim genoeg om onderwerpen met voldoende detail zelf aan elkaar te naaien. Het naaiproces zelf duurt wel even, zeker bij minder krachtige pc’s. Het eindresultaat kan je vervolgens exporteren naar een 3D-formaat dat compatibel is met zowat alle 3D-software, zoals .stl. Een dergelijk bestand kan je zonder problemen verder bewerken in een softwaresuite naar keuze, maar je kan het eindresultaat natuurlijk ook afprinten.

De Fuel 3D is kwalitatief een van de betere 3D-scanners in zijn prijsklasse en is relatief eenvoudig in gebruik, al is dit toestel niet voor absolute beginners. Een afgewerkte scan bekomen vereist wel wat werk en voor een echt subliem resultaat is nabewerking toch wenselijk.

De Fuel 3D is geschikt voor de hobbyist die het meent, of de semiprofessionele gebruiker die een kwalitatieve manier wil om mensen of andere onderwerpen naar een 3D-model te vertalen. De gratis versie van de bijgeleverde software mist enkele geavanceerde functies, en laat je slechts zes scans tot één geheel stitchen. Voor 49 dollar koop je een upgrade met iets meer functies die je negen scans laat stitchen, en de Advanced-versie laat je tot slot voor 99 euro toe om zoveel scans van een object te combineren tot één geheel als je wil.

Met dank aan Trideus voor het ter beschikking stellen van de Fuel 3D Scanify Handheld 3D Scanner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business