Reviews

Review LG G5: Terug naar de tekentafel

Voordelen
Slim idee
Prima prestaties
Snelle vingerafdruksensor
Nadelen
Teleurstellende autonomie
Beperkt nut modulariteit
Kwaliteit breedhoekcamera
Kan niet draadloos laden
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?
Totaalscore 7
Twee maanden geleden riepen we de LG G5 uit als grote winnaar van alle smartphones op MWC. Nu denken we daar toch helemaal anders over.

LG heeft er een opvallend parcours op zitten in smartphoneland. Het was bij de eersten die aanraakschermen introduceerden nog voor de iPhone er was, maar sinds de lancering van die laatste heeft het geen succes meer gekend. Tot de LG G2 het daglicht zag en zich prima nestelde in de toptoestellen aan een sterke prijs. Zijn opvolger deed het werkelijk nog beter, maar sinds toen was het vat af. De LG G4 was eigenlijk gewoon een G3 met een lederen hoesje aan een duurdere prijs. Met de nieuwe G5 hoopt LG opnieuw met het succes van voordien aan te knopen, maar het loopt opnieuw in dezelfde val.

Eerste indruk

Op Mobile World Congress eerder dit jaar in Barcelona maakte LG van alle smartphonefabrikanten het meeste indruk. Een hele reeks slimme accessoires en een bijzonder nieuwe aanpak van een smartphone: modulariteit. Toegegeven, het is nog lang niet de blokkentelefoon waar Google aan werkt met Project Ara, maar het gaat de goeie richting uit. Wil je beter geluid? Klik er een B&O-DAC onderaan op vast. Een stevigere grip voor cameraliefhebbers? Één klik en je krijgt meer controle plus een grotere batterij. Het perfecte verkooppraatje waar de hele wereldpers in meeging, inclusief wij. Tot nu.

We hebben sinds een paar dagen de LG G5 in handen, waarna de euforie al snel plaatsmaakt voor teleurstelling. Begrijp me niet verkeerd, het is verre van een slecht toestel, maar de troeven die LG vroeger een sterk merk maakten bij de topsmartphones zijn verdwenen. De belangrijkste factor, prijs, speelt hier een grote rol, maar daarover straks meer.

Prima specificaties

De LG G5 is de allereerste topsmartphone van LG die gemaakt is van premium materialen (uitgezonderd de lederen look van de G4). De G5 heeft eindelijk een aluminium chassis, maar helaas voelt die niet zo premium aan als je zou willen. De helft van ons testpubliek dacht namelijk dat het gewoon om een speciale plastic achterkant ging. Het design is bovendien ook niet bepaald sexy en werd door velen als saai bestempeld.

Kijken we naar de binnenkant, dan pas komt het etiket premium boven met een razendsnelle Snapdragon 820 en een WQHD-schermresolutie (2.560 x 1.440). Het scherm ziet er heel goed uit, maar vergeleken met de Samsung Galaxy S7 met zijn amoledscherm, gaat onze voorkeur naar die laatste. LG verdient wel complimenten voor de verrassend lage zwartwaarden voor een LCD-scherm. Dat zorgt er echter  wel voor dat de maximale schermhelderheid niet zo hoog ligt als bij de naaste concurrenten, wat nefast is bij sterk zonlicht.

De vingerafdruksensor reageert in tegenstelling tot de Galaxy S7 wel bliksemsnel en veel accurater. De plaatsing achteraan is perfect, terwijl vooraan dubbeltikken ook nog steeds een optie is bij LG om te ontgrendelen. De volumetoetsen zijn nu voortaan wel verhuisd naar de zijkant, in tegenstelling tot de achterkant vroeger. Een spijtige keuze naar onze mening. Net als de Galaxy S7 heeft de LG G5 ook een ‘always-on’-scherm. Ideaal voor amoled om toch heldere letters weer te geven, iets wat de LG G5 niet kan omwille van de LCD-technologie. Enkel bruikbaar in het donker op een nachtkastje, maar overdag onder niet zo’n scherpe hoek zie je de klok al niet meer.

LG-vriendjes

De grote revolutie volgens LG zit hem in het modulaire ontwerp. Ondanks het unibody design kan je de onderkant eraf klikken om nieuwe modules in de plaats te steken. Op dit ogenblik passen er twee modules in: een B&O DAC en een cameragrip met extra batterijcapaciteit. Beide zijn heel interessante accessoires, maar hun prijzen zijn dat minder: respectievelijk 149 en 99 euro. Dat is veel geld voor een accessoire dat zonder twijfel niet meer zal werken op je volgende toestel binnen twee jaar. Wie echter snel is en de LG G5 voor 1 mei bestelt, krijgt de cameragrip er tijdelijk gratis bij. Verder is er ook nog een slimme batterijlader, 360°-camera, VR-bril en bewakingsbal van LG.

We kunnen het idee en de gedurfde instelling van LG wel smaken, maar de uitwerking kan beter. De sluiting onderaan voelt stevig aan, maar tegelijk voel je nu een duidelijke scherpe rand tussen de overgang van aluminium naar glas. Lijkt een klein probleem, maar we merkten regelmatig toen we het toestel in onze broekzak stopten dat hij bleef ‘haken’ aan de broeksrand.

De grootste fout die LG echter heeft gemaakt, is het gebrek aan een minibatterij die de G5 in leven houdt wanneer je van onderdeel wisselt. Dat is nu niet het geval, waardoor je telefoon telkens uitvalt. Lijkt opnieuw een klein probleem, maar voor wie graag regelmatig wisselt met de cameragrip kan het snel frustrerend worden.

Nieuwe schil

Naast de modulariteit heeft LG ook met zijn Androidschil geëxperimenteerd. In plaats van het klassieke appmenu heeft LG de werkwijze van Huawei en Apple genomen. Resultaat: alles wordt op de startschermen gegooid, zodat werken met widgets problematisch wordt om niet het overzicht te verliezen. Gebruik je die niet heel veel? Dan zal je geen probleem hebben met de G5. Wie dat wel doet, kan best snel de Google Launcher erop gooien om terug naar de klassieke Android-omgeving te keren.

LG doet wel heel sterk zijn best om een zo zuiver mogelijke omgeving af te leveren. Het aantal extra apps van de fabrikant blijft beperkt en alles is mooi gesorteerd vanaf de start. Opvallende aanwezigen: universele afstandsbediening (via IR) en FM-radio. Beide functies werden dit jaar door haast elke fabrikant uit hun topmodellen gekieperd terwijl LG, terecht overigens, daaraan blijft vasthouden. Enige functie die we wel missen in dit toptoestel: draadloos laden. De LG G3 had het wel aan boord, maar sinds de G4 is die functie helaas verdwenen.

Drie camera’s

Naast modulariteit heeft de LG G5 nog een unieke functie: een dubbele camera. Niet om in 3D te filmen, maar twee camera’s met elk een verschillende lens. Zo kan je direct met één druk op de knop kiezen of je een normale foto (16 MP) wil nemen, of eentje met een breedhoeklens (8 MP). De 16 megapixelcamera steelt echter de show. Waar we eerder vonden dat de Samsung Galaxy S7 de allerbeste camera heeft van dit moment, durven we nu openlijk te twijfelen. In donkere omstandigheden is het status quo, maar in buitenfoto’s komt de LG G5 er veel mooier uit. Enig nadeel: de foto’s zien er dikwijls ‘te mooi’ uit, niet altijd even natuurlijk. Op vlak van detail scoort de Galaxy S7 dan weer opvallend beter, dus het lijkt ons eerder een persoonlijke keuze welke je beter vindt.

Op vlak van camera-app en snelheid moet LG G5 de Galaxy S7 laten voorgaan. Ondanks de duidelijke interface kan LG niet tegen de superieure app van Samsung opboksen. Gelukkig is het een kwestie van wennen, wie het ene niet kent, zal het ook niet missen. De extra camera achteraan met breedhoeklens is tof, maar zelden de moeite waard omwille van zijn vaste focus. Het resultaat is te korrelig en onderbelicht. Enkel bruikbaar in sommige situaties met perfecte verlichting, maar reken er niet op voor dagelijkse kiekjes.

De 8 megapixelcamera vooraan scoort overigens uitstekend, zelfs in minder goede lichtomstandigheden. Prima bruikbaar voor kwalitatieve selfies, maar hou je toestel wel stil wegens een gebrek aan optische beeldstabilisatie. Full HD- en 4K-filmen lukt zonder problemen aan 30 fps, inclusief HDR en stereo-geluidopname. Opnames in slow motion zijn mogelijk, maar opnemen in Full HD aan 60 fps niet.

Teleurstellende batterij

Modulariteit brengt ook de luxe van een verwisselbare batterij met zich mee, en dat ga je nodig hebben. De 2.800 mAh-capaciteit is minder dan de concurrentie en dat voel je ook in de benchmarks. LG moet de concurrentie voorlaten, soms met ruime marge zelfs. Tijdens onze testperiode hebben we meermaals een stekker nodig gehad ’s avonds voor het slapengaan, met wifi, bluetooth en 4G ingeschakeld. Powerusers zullen meermaals vloeken ’s avonds, iets dat bij de Samsung Galaxy S7 eerder zelden voorkwam.

Autonomietest waar we een Full HD-film in loop laten afspelen met bluetooth en wifi ingeschakeld bij een schermhelderheid van 200 cd/m².

Tot slot is er nog ruimte voor een microSD-kaart tot 200 GB en maakt de LG G5 gebruik van de nieuwe USB-C-standaard. Grootste minpunt van allemaal? Het pittige prijskaartje van 699 euro. Waar LG vroeger het verschil kon maken met scherp geprijsde toptoestellen, wil het nu ook een deel van de ruime marges hebben in het topsegment. Het doet zijn uiterste best met de G5, maar vergeleken met de concurrentie is het toestel net iets te bleek en mist het karakter.

Conclusie

[related_article id=”177535″]De LG G5 is een smartphone die een aantal vakjes mag afvinken, maar het laat er tegelijk ook een heleboel open staan. De unieke functies die niemand anders heeft, modulariteit en een dubbele camera, hebben weinig tot geen meerwaarde. Bovendien brengt modulariteit ook dure accessoires met zich mee. De grootste pijnpunten zijn de autonomie en de prijs. 699 euro is de prijs van een toptoestel, maar vergeleken met de Samsung Galaxy S7 moet de G5 nog een flinke stap nemen.

De beperkte autonomie gooit vooral roet in het eten. De luxe van een uitneembare batterij is fijn, maar dat mag geen excuus zijn om een kleine batterij te integreren. LG doet zijn uiterste best, maar heeft volgens ons zijn idee van modulariteit iets te beperkt uitgevoerd. Ofwel doe je het niet, ofwel ga je all-in en doe je meer dan wat er nu beschikbaar is. Het getuigt van ballen dat LG dit durft, maar de uitwerking kan beter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business