Reviews

Review LG 27UD88-W: haarscherp detail

Voordelen
Haarscherp 4K-beeld
Uitstekende gamingprestaties
Uitgebreide aansluitmogelijkheden
Nadelen
Afwijkende groene kleuren
Geen ingebouwde luidsprekers
Wankele voet
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 8
De LG 27UD88-W is één van de eerste 4K-monitoren met AMD’s FreeSync-technologie en mikt daarmee op de gamer die op zoek is naar haarscherp detail.

Update 27/09/2016: Vanaf 1 oktober 2016 verlaagt LG de adviesprijs voor deze monitor naar 599 euro.

De LG 27UD88-W is een 27 inch 4K-monitor die het hart van menig gamer zal kunnen bekoren met zijn haarscherp detail, uitgebreide aansluitmogelijkheden en ondersteuning voor AMD’s FreeSync-technologie.

Design

Het IPS-schermpaneel zit in een witte behuizing, maar die is alleen langs de achterkant zichtbaar, dus laat je daar niet door afschrikken. Langs voor wordt het scherm omringd door een flinterdunne zilverkleurige rand en steunt het op een gekromde metalen staander die toelaat om het scherm naar voorkeur in hoogte te verstellen en te kantelen. Het geheel ziet er stijlvol uit en geeft de monitor de premium uitstraling die hij verdient.

Het viel me tijdens het testen wel op dat de monitor erg gevoelig was aan trillingen van mijn bureau. Wanneer ik iets te ijverig aan het typen was, schudde het scherm vrolijk mee. Door zijn slanke profiel en lichte gewicht, moet de 27UD88-W helaas inboeten aan stabiliteit.

Aansluitingen en functies

Alle aansluitmogelijkheden bevinden zich aan de achterkant van de monitor, en dat zijn er heel wat. LG voorziet twee HDMI-poorten, één DisplayPort, twee USB 3.0-poorten, één USB-C-poort en nog een extra USB-poort die uitsluitend voor servicing wordt gebruikt. Ten slotte vinden we hier ook nog een 3,5 mm-hoofdtelefoonaansluiting terug die het ontbreken van luidsprekers moet opvangen.

Centraal onderaan de monitor zit een kleine joystick waarmee je door het menu met scherminstellingen kan navigeren, tussen invoerbronnen wisselen, de speciale Game Mode activeren of het scherm in- en uitschakelen. Je kan zaken als helderheid, kleur en contrast manueel aanpassen, of kiezen uit 14 verschillende presets, waarvan drie specifiek op gaming zijn gericht (twee voor first person shooters en eentje voor real time strategy).

Prestaties

De 27UD88-W heeft een wijd schermformaat met 16:9-beeldverhouding en resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het paneel dekt 99 procent van het sRGB-kleurenbereik en heeft een maximale helderheid van 350 cd/m2. De maximale verversingssnelheid bedraagt 60 Hz, en de responstijd van 5 milliseconden maakt dit scherm zeer geschikt om te gamen.

Om de kleurweergave te testen, maakte ik gebruik van de kalibratiesoftware CalMAN Studio en de i1Display van X-Rite. De instellingen van de monitor bleven ongewijzigd. Recht uit de doos biedt de 27UD88-W acceptabele resultaten voor rode en blauwe kleuren, maar groene tinten zijn niet helemaal accuraat. Onderstaand diagram toont de afwijkingen ten opzichte van de correcte waarden. Hoe verder het bolletje van het vierkantje verwijderd is, hoe groter de afwijking.

De deltaE-score, die de grootte van de kleurafwijking aanduidt, bedraagt gemiddeld 2,5. Dat is een mooi resultaat als je weet dat een foutenmarge van 1 dE of lager onzichtbaar is voor het menselijke oog. Met een correcte kalibratie kan je de kleuren – die overigens verder erg levendig zijn – accurater maken, maar voor wie geen graficus of kleurenpurist is, zullen de out-of-the-box prestaties ook al volstaan.

De 27UD88-W blinkt uit tijdens het gamen met geen zichtbare ghosting of screen tearing. De responstijd is snel en het activeren van AMD FreeSynch maakt de spelervaring opmerkelijk soepeler. Wil je in volle 4K aan 60 Hz van je games kunnen genieten, zal je wel over geschikte hardware moeten beschikken om dat te realiseren. Ga dat dus zeker na voor je eventueel overweegt om deze monitor aan te schaffen. Een DisplayPort- USB-C- of HDMI 2.0-aansluiting is alvast vereist. Sowieso zit je met een nieuwe GTX 1070 of 1080 gebeiteld.

Conclusie

Gamers die op zoek zijn naar een nieuwe monitor, en dan liefst een 4K-exemplaar, hebben aan de LG 27UD88-W een goede keuze. De monitor is voorzien van de nieuwste technologieën, biedt een haarscherp UHD-beeld, uitstekende prestaties en een boel aansluitmogelijkheden. De kleuraccuraatheid zit standaard een beetje scheef, maar wie de tijd neemt om in de beeldinstellingen te duiken, kan dat makkelijk zelf rechttrekken. Ingebouwde speakers hadden nog een leuke toevoeging geweest, maar voor zijn prijs biedt deze monitor een mooi totaalpakket.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business