Reviews

Review Acer Aspire R13: doorgedraaid

Voordelen
Geweldig scharnier
WQHD-scherm
Prestaties
Nadelen
Stabiliteitsproblemen
Magere kijkhoek
Beperkte autonomie
Aanbevolen prijs: €1.499
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Aspire R13 van Acer heeft een briljant klapsysteem voor het scherm en biedt verder knappe specificaties. Helaas presteert het toestel in de praktijk minder goed dan op papier.

Acer kennen we als expert van de budgetlaptop, maar de fabrikant heeft ook een high-end aanbod. De R 13 is daar een mooi voorbeeld van. Het excentrieke toestel heeft een prachtig 13 inchscherm met een erg hoge resolutie (2.560 x 1.440). Twee scharnieren aan de zijkant houden dat scherm omhoog. Zo kan je dit toestel omtoveren tot een tablet zonder het vervelende gevoel van toetsen aan de achterkant wanneer je het scherm helemaal rond zijn as draait, zoals bij de meeste concurrenten.

Mooie specificaties

De laptop zelf is dun en licht en heeft straffe specificaties. Ook hier biedt de Core i7 dual-corechip weinig meerwaarde. Het toestel is krachtig en kan relatief zwaar werk aan, maar de i7 wordt warm waardoor de erg luide koeling vrij snel in werking treedt. Die koeling doet wel wonderen: de laptop gaat nooit trager werken door overhitting. Ik liet de laptop urenlang afzien met de Prime95-stresstest, zonder noemenswaardige throttlingproblemen. De variant met Core i5, die meteen enkele honderden euro’s goedkoper is, lijkt mij de aantrekkelijkere keuze.

Stabiliteitsproblemen

Op de redactie zijn er momenteel een aantel van deze toestellen in omloop. Van de vijf die dagelijks gebruikt worden, vertonen er drie vreemde stabiliteitsproblemen. Alledrie lijken ze zich ondanks de straffe hardware toch af en toe te verslikken. Eén toestel schotelde ons al meerdere bluescreens voor. Tijdens benchmarktests lukte het me niet om de problemen na te bootsen: op papier blijft deze laptop perfect presteren. In de praktijk lijkt het er dus wel op dat op z’n minst sommigen van deze toestellen niet helemaal optimaal draaien.

Verder slaagt het scherm tegen: de WQHD-resolutie is fijn, zolang je recht voor de laptop zit. De kleuren zijn niet subliem maar vooral de kijkoek is erbarmelijk voor een laptop in deze prijsklasse. Dat is verrassend aangezien het toestel zich in principe perfect zou moeten lenen voor presentaties in beperkte kring met dank aan de flexibiliteit.

Aansluitingen

Ondanks de mooie en gestroomlijnde behuizing vindt Acer plaats voor voldoende poorten: je krijgt twee usb 3.0-aansluitingen, één oude usb-poort, een kaartlezer, een HDMI-poort en zelfs een Thunderbolt-poort om supersnelle randapparatuur aan te sluiten. Het Taiwanese bedrijf rustte de R 13 bovendien uit met een krachtige wifimodule. Die is meer dan welkom, aangezien een ethernetpoort spijtig genoeg ontbreekt.

Ik vind deze Aspire meer dan degelijk en het scharniersysteem is zonder meer geniaal. De configuratie die ik testte is iets te prijzig voor de beperkte meerwaarde van de Core i7, waardoor ik de Core i5-versie zou aanraden. Helaas stroken de praktijkervaringen met dit toestel niet met wat op papier moet kunnen. Zelfs tijdens grondige tests vond ik geen duidelijke verklaring, waardoor ik je alleen maar kan meegeven dat er stabielere toestellen op de markt zijn. Geen van de problemen is nefast voor de lichte gebruiker, maar wie van plan is de Core i7 ten volle te benutten kan best twee keer na denken.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6500, 8 GB RAM, Integrated graphics, 256 GB SSD, 13 inch glossy aanraakscherm (2.560 x 1.440), Windows 70 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business