Reviews

Review LG 34UC98-W: Puur voor de show

Voordelen
Uitgebreide voorzieningen voor gamers
Aantrekkelijk design
Nadelen
Pittige prijs
Niet met elk tweede scherm even goed te combineren
Middelmatige kleurenaccuraatheid uit de doos
Aanbevolen prijs: €929
Waar te koop?
Totaalscore 7
Het weidse display van de LG 34UC98-W geeft alle ruimte aan films en games, maar de prijs zal menig consument afschrikken. Ook grafische professionals hebben betere alternatieven beschikbaar.

De ultrabrede en gekromde 34 inchmonitor van LG is een ideaal oppervlak om je ten volle te laten onderdompelen in een film of een videospel, en de scherpe beeldresolutie zorgt ervoor dat ook de details van het beeld je niet ontgaan. LG laat wat steekjes vallen omdat het scherm standaard veel te helder staat, waardoor kleuren niet tot hun recht komen. Manueel kan je dat bijstellen, maar je verwacht toch meer vanwege het hoge prijskaartje van de LG 34UC98-W.

Design

De 34UC98-W is een IPS-monitor met een 21:9 beeldverhouding. Je krijgt geen 4K, wel de resolutie van 3.440 x 1.440 pixels die eigen is aan dit type brede schermen, in het jargon Ultra-Wide Quad High Definition genoemd. Het display heeft een premium uitvoering meegekregen: het paneel zit in een vlekkeloos witte behuizing, die op een glimmende metalen poot steunt. De monitor is te verstellen in de hoogte en kan gekanteld worden.

Opstelling

Het uitpakken en in elkaar steken van de 34UC98-W verliep probleemloos. Wat wel voor obstakels zorgde, was het afstellen van de monitor. Mijn normale bureau-opstelling omvat twee schermen: dat van mijn laptop, en een extra monitor. Het was echter niet mogelijk om van de volledige breedte van het LG-display gebruik te maken wanneer ik deze samen probeerde te laten werken met het laptopscherm. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het scherm van mijn laptop gewoon uit te schakelen. Op zich heeft dat geen problemen opgeleverd: de 34UC98-W is breed genoeg om twee normale schermen te vervangen. Mijn appreciatie voor de Windows Snap-functie steeg meteen tijdens de testperiode.

Aansluitingen

Achter het scherm vind je een genereuze hoeveelheid poorten: 2 HDMI-aansluitingen, 2 Thunderbolt 2.0-ingangen om andere monitors aan te sluiten, een Displayport-ingang, een audiojack en drie USB 3.0-aansluitingen. Daarnaast levert LG in de doos een HDMI- en Displayport-kabel bij de monitor.

De 34UC98-W herbergt verschillende speciale functies voor gamers, waaronder de ondersteuning van AMD Freesync en aangepaste game-modi om je scherm af te stellen op het videospel dat je wil spelen. De ingebouwde luidsprekers voorzien je gamesessies van de noodzakelijk audiokwaliteit. Het enige wat LG naar mijn mening achterwege had mogen laten, is het geluidje (gelukkig uit te schakelen) dat het scherm elke keer laat horen als het opstart.

Kleurbereik

LG belooft een bereik van 99 procent in het sRGB-kleurenspectrum voor de 34UC98-W, en een maximale helderheid van 300 cd/m2. De verversingssnelheid van 60 Hz en de responstijd van 5 milliseconden zijn wederom een pluspunt als je de monitor wil gebruiken om te gamen.

Om de accuraatheid van de getoonde kleuren te testen gebruikten we de benchmarktool van Calman Studio en een X-Rite i1Displaymeter. Standaard staat het scherm ingesteld op Custom-modus, en het valt meteen op dat deze een hoge helderheid heeft van 259,3 cd/m2. Ook de drie ander modi die we aan de benchmark hebben onderworpen (Photo, Cinema en FPS Game 1) zijn allemaal boven de 230 cd/mingesteld, wat de accuraatheid niet ten goede komt.

Bij standaardmodus Custom komen we uit op een gemiddelde DeltaE-waarde van 4,3, waarbij vooral de blauwwaarden een slechte beurt maken en ook de roodtinten geregeld boven een DeltaE-score van 4 uitkomen.

Kleurenanalyse van de Custom-modus

We hebben de test nog eens gedraaid op Cinema-modus, maar dan met de helderheid teruggeschroefd naar een normalere 176 cd/m2. Dat zorgde voor een gemiddelde DeltaE-score van 4, nog altijd geen spetterend resultaat. Het maakt duidelijk dat de LG 34UC98-W een gebrekkig instrument vormt voor grafische taken als foto- of videobewerking, waar dit van belang is.

Kleurenanalyse van de Cinema-modus met bijgestelde helderheid. Het geeft een minimale verbetering.

Conclusie

Voor gebruik bij gewone kantoortaken is de LG 34UC98-W overdreven (behalve als gamen ook onder je werktaak valt). De matige score op kleurenaccuraatheid maakt de monitor bovendien niet geschikt voor professioneel grafisch werk. Het is een aangenaam scherm om van een film of een gamesessie te genieten, maar het stevige prijskaartje houdt ons tegen om het display van harte aan te bevelen. Vind je het niet erg om naar een iets kleiner scherm te gaan, neem dan eens een kijkje naar de LG 27UD88-W. De kleurenaccuraatheid is veel beter en qua design en gamingmogelijkheden is deze bijna identiek aan de LG 34UC98-W, met het verschil dat je een recht scherm met 4K-resolutie krijgt en niet over ingebouwde luidsprekers beschikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business