Reviews

Review Acer Liquid Zest Plus: Autonomiemonster

Voordelen
Batterij
Degelijke hardware
Prijs
Nadelen
Flets kleurenscherm
Acer-schil
Bluetoothverbindingen
Aanbevolen prijs: €198
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met een batterij van 5.000 mAh heeft Acer alvast de smartphone met de zwaarste accu. Gaan we terug naar de tijden van één oplaadbeurt per week?

Vroeger laadden we onze gsm een keer per week op; soms zelfs maar een keer per maand als het om een straf model ging. Vandaag ligt dat beeld ver in ons verleden en hangen we onze smartphone dagelijks – nachtelijks – aan het stopcontact. Acer probeert de tijden van weleer weer terug te brengen met een smartphonebatterij van 5.000 mAh. Bovendien is het toestel met een prijs van 200 euro erg betaalbaar. Een straffe reclamestunt, of een ware goudmijn?

Niets van te zien

Als zware gebruiker moet ik mijn smartphone dagelijks aan het lichtnet hangen. De strafste batterij weet bij mij slechts een dag te overleven, zelfs een Sony duikt onder de 30 procent. Ik ging dan ook aan de slag met de Acer Liquid Zest Plus, denkende dat ik dat monster wel eventjes zou temmen.

De eerste benchmarkresultaten deden dan ook vermoeden dat de gigantische batterij niet veel meer is dan een gimmick. De meeste toestellen hebben tegenwoordig een autonomie van 2.200 à 3.000 mAh (de iPhone 7 bezit 1.960 mAh), terwijl Acer pronkt met 5.000 mAh. Een verdubbeling van capaciteit, al slaagt het toestel er niet helemaal in dat om te zetten naar dubbele testresultaten.

In de bovenstaande grafiek zien we dat de Acer elk ander toestel ver achter zich laat wanneer we de PCMark-benchmark bekijken. Die simuleert dagelijkse taken als tekstbewerking en surfgedrag. Met ruim twaalf uur klokt de Acer af op een zeer respectabele tijd, al kunnen we ons niet van het gevoel ontdoen dat een 5.000 mAh-batterij meer zou moeten kunnen.

Als we onderstaande grafiek bekijken wordt dat gevoel bevestigt. De Acer doet het niet slecht, maar moet zowel de Huawei Nova Plus (449 euro) als de Samsung Galaxy Note 7 (849 euro) ver laten voorgaan – maar die toestellen kosten dan ook bakken meer geld. In de filmloop zetten we een filmpje op herhaling, tot de batterij leeg is. We vermoeden daarom dat Acer gewoonweg goed weet om te gaan met het uitsluiten van processen die niet werken, zoals een filmpje dat je pauzeert om naar een andere app te gaan.

Drie dagen lang zonder een stopcontact te zien: straf.

Energieopslorpende processen weet het minder goed te managen, waardoor bijvoorbeeld een filmpje wel batterij opslorpt. Onze hypothese werd daarna bevestigd wanneer ik het toestel gingen gebruiken als mijn dagelijkse smartphone. Plots kwam ik drie dagen toe, mét gebruik van energieopslorpende processen als gps incluis.

De manier waarop Acer zijn processen behandelt, kent echter ook wel enkele negatieve gevolgen. Zo kan je bijvoorbeeld WhatsApp Web niet gebruiken eens je de app minimaliseert; de smartphone blokkeert dan de toegang, waardoor je op je computer de verbinding verliest, iets dat niet gebeurt bij andere modellen. Ook bluetooth-verbinding zijn erg instabiel, terwijl verbinding maken met een bluetoothspeaker of de Pokémon Go Plus in de eerste plaats vaak al niet lukte.

Nadruk op de batterij

Hoe goed de batterij al dan niet is, kan het dus niet verhullen: onder de motorkap kan het beter. Nochtans gebruikt Acer voor de Liquid Zest Plus zowat exact dezelfde ingewanden als Wiko doet voor zijn U Feel, al gebruikt Acer 2 GB RAM in plaats van 3 GB. Begrijp het niet verkeerd: de smartphone bolt soepel door het leven en doet wat hij moet doen, maar soms gaat het toch mis.

De ene keer reageert het scherm niet helemaal zoals het moet, terwijl de volledige Acer-schil een enkele keer zelfs helemaal crashte. Geen goede punten, en alleen een herstart kon het probleem verhelpen. Wel krijgt het toestel goede punten voor de camera’s. Bij weinig licht krijg je niet meer dan je mag verwachten voor 200 euro, maar bij voldoende licht krijg je kiekjes waar je je niet moet voor schamen.

Dikkertje

[related_article id=”185373″]Aan de buitenkant merk je tot slot de aanwezigheid van de stevige batterij. Het toestel is tamelijk dik, al valt het iets minder op door de gekromde randen. Al bij al weegt het toestel zwaarder dan het doorsnee model, maar slecht ligt het toch niet in de hand. Het scherm is niet mis, al zijn de kleuren vaak flets. De resolutie zit daarnaast ver onder full HD.

De keuze is dus aan jou: wil je een toestel dat je dagenlang van dienst kan zijn, ook als zware gebruiker, zonder dat je een stopcontact in de buurt moet hebben, en ben je bereid daar prestatiegewijs voor in te boeten, dan is dit zeker en vast een toestel voor jou. Ben je toch fan van een vlottere ervaring, dan kijk je beter naar de Wiko U Feel.

Wat mij betreft, maakt de batterij echter veel goed. Toch wil ik er ook zeker op wijzen dat Acer er misschien beter aan had gedaan om het toestel iets duurder te maken als het daar betere specificaties aan kan koppelen. Een mid-rangetoestel met degelijke hardware die deze batterij beter kan benutten, zou een echte topper kunnen zijn.

Specificaties

-5,5 inch
-2 GB RAM
-16 GB intern geheugen, uit te breiden met microSD
-Processor: Mediatek MT6735 quad-core 1,3 GHz
-GPU: Mali-T720MP2
-720×1280 pixels (267ppi)
-Hoofdcamera 13 MP, secundaire 5 MP
-5.000 mAh
-4G

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business