Reviews

Asus Z170 Pro Gaming Aura review: indrukwekkende lichtshow

Voordelen
Voldoende ruimte op het bord
Verstevigde PCIe-sleuven
Aura-verlichting
Extreem te personaliseren via 3D-printing
Uitstekende bios met handige wizard voor beginners
Nadelen
Geen USB 3.1 op het bord
Geen ingebouwde wifi
Aanbevolen prijs: €175
Waar te koop?
Totaalscore 9
Het oog wil ook wat. Onder dat motto fabriceert Asus zijn Z170 Pro Gaming Aura: een moederbord dat naast al de nodige aansluitingen ook van een flinke hoeveelheid ledlampjes is voorzien.

De computermarkt is niet meer wat ze geweest is. De desktop heeft stilaan afgedaan voor iedereen behalve enthousiastelingen en gamers. Met een doorsnee moederbord, dat doet wat het moet doen maar niets meer, zal een fabrikant dan ook geen hoofden meer doen draaien. Het tikkeltje extra dat de klant in spe enthousiast moet maken, komt bij het Z170 Pro Gaming Aura-moederbord van Asus van de ledverlichting. Het bord zelf is voorzien van een aantrekkelijke led-strip aan de rechterzijde, maar de sfeerverlichting betekent geenszins dat je moet inboeten aan kwaliteit.

Compatibiliteit

De Z170 Pro Gaming Aura kost je ongeveer 175 euro. Voor dat geld krijg je een ATX-moederbord met LGA1151-socket en Z170 chipset. Het bord is met andere woorden geschikt voor Skylakeprocessoren, maar moet in theorie ook overweg kunnen met de toekomstige Kaby Lake-line-up van Intel.

Het bord is uitgerust met vier DDR4-RAM-slots met een dual channel-architectuur. Op de onderste helft van het moederbord vinden we drie PCIe 3.0-sleuven. De twee bovenste sleuven zijn versterkt wat de aansluiting robuuster maakt. Dit gamingbordje is met andere woorden helemaal klaar voor een grote en zware grafische kaart. De afstand tussen de bovenste PCIe-sleuf en de processor is bovendien voldoende groot zodat je een zware grafische kaart comfortabel op het systeem kan aansluiten, zelfs met een joekel van een koeling present.

SATA Express is niet echt doorgebroken merkt Asus. De fabrikant voert de aansluiting op de Z170 Pro Gaming Aura af en geeft je zes klassieke SATA-aansluitingen voor HDD’s of SSD’s. Wie dezer dagen een systeem in elkaar bokst, moet echter naar NVMe-SSD’s kijken. Je sluit de dingen aan via de veel snellere M.2-aansluiting zodat je kan genieten van transfersnelheden die de gigabyte per seconde overstijgen. De M.2-sleuf schuilt netjes uit de weg tussen de tweede en de derde PCIe-sleuf.

USB-poorten

Op het bord kan je USB 3.0 aansluiten. Voor USB 3.1 moet je echter aan de achterkant van je pc zijn. Daar schuilt de enige klassieke 3.1-poort. Ze is wel vergezeld van één USB 3.1 type c-poort, vier extra 3.0-aansluitingen en twee oude USB 2.0-poorten. Ethernet tekent uiteraard ook present, net als een uitgebreide audio-interface met optische connector. Wie een gaming-moederbord koopt maar zijn scherm toch op de display-output van het moederbord wil aansluiten weten we niet, maar dankzij de DisplayPort, HDMI-poort, DVI-D-poort en zelfs VGA-aansluiting heb je mogelijkheden genoeg.

Asus weet inmiddels wel hoe een goed moederbord moet werken en dat zien we aan de volwassen bios-interface. De aantrekkelijke en duidelijke bios met volledige muis-ondersteuning geeft je bergen informatie over de staat van je systeem. De EZ Mode heeft een wizard om je pc optimaal af te stellen terwijl geavanceerde gebruikers naar believen kunnen sleutelen en overklokken in de Advanced-modus.

Sfeerverlichting

Het meest in het oog springt natuurlijk de Aura-verlichting. Die bestuur je via een Windowstooltje. De verlichting bestaat uit tien led’s die per twee gegroepeerd zijn. In totaal heb je toegang tot tien verschillende verlichtingsmodi. Het merendeel daarvan volgt een vast patroon waarbij de leds verschillende kleuren krijgen en in voorgeprogrammeerde volgordes aan en uit gaan. Eenvoudigere modi, zoals de statische waarbij de lampjes gewoon lichtgeven, of ‘Breathing’ waarbij ze langzaam aan en uit gaan, laten je toe zelf kleuren te kiezen. Je kan dan per paar led’s een kleurtje naar keuze selecteren.

De Aura-verlichting op het de Z170 Pro Gaming Aura werkt naadloos samen met andere Aura-hardware. Kies je bijvoorbeeld voor de ‘Rainbow Comet’-verlichting, waarbij de lampjes van hoog naar laag aan en uitgaan, dan zal Aura automatisch de verlichting van een compatibele grafische kaart in het display verwerken.

Onderdelen printen

Tot slot is Asus trots op de integratie met 3D-printing. Concreet heeft het bord onderaan de nodige gaatjes om een zelf in 3D geprinte afsluitkap te bevestigen. De fabrikant stelt zelf enkele 3D-modellen beschikbaar. Aan de hand daarvan kan je natuurlijk maken wat je wil.

Je vind goedkopere moederborden dan de Z170 Pro Gaming Aura, maar die zijn saaier. Asus levert hier een doordacht en kwalitatief bord af dat je computerbak van de nodige sfeerverlichting kan voorzien. De compatibiliteit met 3D-geprinte onderdelen zorgen er voor dat je de binnenkant van je pc meer kan personaliseren dan bij eender welk stuk hardware. Is je case niet doorzichtig, dan heb je uiteraard geen boodschap aan dit moederbord. Wie wil pronken met de binnenkant van zijn bak, vind hier wel een uitstekend moederbord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business