Reviews

Samsung Gear S3 Frontier review: te veel in één

Voordelen
Goede bediening
Meer mogelijkheden dan Android Wear
Fitnesstracker met uitstekende hartslagmeter
Nadelen
Groot
Niet echt waterdicht
Laadt traag
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Gear S3 Frontier is zonder twijfel Samsungs beste smartwatch tot nu toe, maar is dat voldoende om potentiële kopers te overtuigen?

Samsungs nieuwste iteratie van de Gear S-smartwatch is zonder twijfel de beste. De polscomputer is de meest uitgebreide in zijn soort. Zo kan je berichten sturen, muziek vanop het horloge afspelen via ingebouwde luidsprekers of bluetooth, stappen tellen en meer. Samsungs horloge draait niet op Android Wear maar op het eigen Tizen-OS, en dat is een goede zaak. Tizen is uitgebreider en gebruiksvriendelijker.

Het horloge in de eerste plaats gericht op mensen die al in het Samsung-ecosysteem zitten. De Gear-app staat in dat geval al op je toestel, net als S Health voor de fitnesstrack-mogelijkheden. Dezer dagen kan je de nodige apps gelukkig ook op andere Android-smartphones binnenhalen.

Het horloge in de eerste plaats gericht op mensen die al in het Samsung-ecosysteem zitten.

Het scherm van het horloge is mooi en de bediening intuïtief. Een combinatie van enkele knoppen en een ronddraaiende rand rond het aanraakscherm zorgen ervoor dat alle mogelijkheden meteen toegankelijk zijn. Een ingebouwd toetsenbordje laat je toe recht vanop je horloge berichten te beantwoorden. Natuurlijk moet de smartwatch daarvoor wel verbonden zijn met je smartphone. Waarom je zou prutsen op het minischerm terwijl je telefoon per definitie binnen handbereik ligt weten we niet, maar het gaat. Voorts zijn we fan van de hartslagmeter. Die neemt automatisch van tijd tot tijd zelf metingen, zodat je op het einde van de dag automatisch een mooi grafiekje kan bekijken in S Health.

De Gear S3 Frontier heeft bluetooth en wifi aan boord. In eerste instantie verbindt je je telefoon via bluetooth, maar als die verbinding wegvalt kan het horloge je smartphone terugvinden op het wifi-netwerk. De verbindingsgegevens voor het netwerk worden automatisch via je telefoon naar het horloge doorgesluisd.

Samsung heeft z’n best gedaan om de S3 zo mooi mogelijk te maken, maar het ding blijft een smartwatch. Het toestel is dus groot en vooral dik, zodat het er bijna komisch uitziet om een vrouwelijke pols. De S3 is vervaardigd uit kwalitatieve premium-materialen maar het bandje uit siliconen is spuuglelijk en oncomfortabel. Je kan natuurlijk kiezen voor een eigen bandje, wat we zouden aanraden.

Fitnesstracker

De Gear S3 Frontier is minstens evenveel fitnesstracker als horloge. Het stoere uiterlijk en de al even stoere naam doen ons vermoeden dat de S3 ergens tegen kan, maar dat slaat tegen. Zo is het ding waterdicht, maar mag je er niet mee zwemmen. De S3 heeft geen aansluitingen en laadt draadloos, waardoor het onbegrijpelijk is dat een toestel dat gemarket wordt met de naam ‘Frontier’ niet mee in het zwembad kan terwijl er veel goedkopere fitnesstrackers bestaan die dat wel kunnen.

In onder andere de VS is één van de belangrijkste mogelijkheden van de Gear S3 de Samsung Pay-functie, maar die bestaat hier niet. Wil je een fitnesstracker die onder alle omstandigheden functioneert, dan is de S3 Frontier ontoereikend. De Gear S3 is misschien wel de beste smartwatch van het moment maar biedt nog steeds geen echte meerwaarde tegenover je smartphone. Het toestel hangt om je pols maar doet verder hetzelfde als dat andere gadget in je broekzak of handtas. Het ingebouwde geheugen en de mogelijkheid om muziek te spelen zullen sporters misschien wel aanspreken.

Tot slot verdient de batterij nog een veeg uit de pan: twee dagen autonomie is niet verkeerd, maar het opladen van de kleine batterij duurt langer dan het opladen van een Galaxy S6-telefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business