Reviews

Ockel Sirius B Black Cherry review: tover je TV om tot een PC

Voordelen
Schappelijke prijs
Vederlicht
Start bliksemsnel op door flashopslag
Ideaal voor op tv-kast
Kan kantoorsoftware en surfen de baas
Nadelen
Geen krachtpatser
Korte kabels
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Sirius B Black Cherry is een lichte zakcomputer dat moet opboksen tegen grotere, stoerdere desktopcomputers. Staat hij zijn mannetje?

Twee jaar nadat de Nederlandse start-up Ockel terug leven blies in de productcategorie van Pocket PC’s, heeft het bedrijf nog steeds een monopolie op de nichemarkt. Vroeger was de Pocket PC misschien een populair gadget in de zakelijke wereld, vandaag heeft de smartphone het oude reliek helemaal opgeslokt. Toch kan zo’n zakcomputer nog steeds een leuk hebbedingetje zijn, bijvoorbeeld om je tv om te toveren tot een familiecomputer voor in de woonruimte.

Twee jaar geleden maakte de Sirius B furore op crowdfundingsite Indiegogo en zamelde maar liefst 534.767 dollar in. Het was het eerste product van de Nederlandse fabrikant en bleek meteen een schot in de roos, want een jaar nadien probeerde de fabrikant dat kunstje nog eens overnieuw met de Sirius B Black Cherry. Ook die behaalde het vooropgestelde doel op Kickstarter. Het zwarte broertje van de Sirius B heeft twee keer zoveel werkgeheugen en een snellere Intel-chip dan het vorige model. Verdient dit computerdoosje zijn stekje in de verzadigde markt van smartphones? Welke toveringrediënten roerde Ockel dooreen in zijn succesrecept?

Vedergewicht

Vooraleer ik jullie trakteer op een kijkje onder de motorkap, heb ik het even over zijn uiterlijk. De Sirius B Black Cherry is exceptioneel klein en een vedergewichtje van amper 153 gram. De bovenkant is stijlvol vervaardigd uit glas en bedrukt met het Ockel-logo, dat oplicht wanneer je de computer aanzet. Op de onderkant is een rastertje met lijnen uitgesneden zodat hij niet van de bureautafel wegglijdt. Ondanks zijn compacte formaat voelt hij erg stevig aan. Er is geen ventilator voorzien, wat betekent dat hij passief gekoeld is en bijgevolg muisstil is.

De krappe behuizing biedt weinig ruimte voor aansluitingen, maar alles wat je verwacht of nodig hebt is aanwezig. Zo vind je aan de zijkant twee USB-poorten (eentje 3.0, eentje 2.0) terug om muis en toetsenbord te koppelen en een HDMI-poort voor het scherm. Naast deze poort steekt de energietoevoer. Helaas blijft de stroomkabel niet erg stevig zitten: wil je een van de kabels ontkoppelen, dan houd je het adaptertje best in je andere hand vast, of de kans is groot dat je hem eruit trekt. Er is geen interne batterij voorzien, dus je wil niet plots naar een zwart scherm zitten staren.

Daarnaast treffen we twee 3,5 mm-aansluitingen voor microfoon en koptelefoon aan, en een gleufje voor een microSD-kaart. Zo kan je het (eerder beperkte) opslaggeheugen van 64 GB aandikken. Dat is nodig, want in tegenstelling tot een smartphone, neemt Windows-software snel enkele gigabytes in beslag. De meegeleverde adapter- en HDMI-kabel zijn helaas erg kort. Best regel je dus zelf een langere HDMI-kabel. Daarnaast is het niet onverstandig om te investeren in een hubje, want twee USB-poorten is toch wat krapjes. Wil je een externe harde schijf of USB-stick aansluiten, dan zit je met de handen in het haar.

Ideaal voor kantoorwerk

Duiken we in zijn cockpit, dan vinden we een Intel Atom x5-Z8300 terug met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte. Door zijn eMMC-geheugen start hij bliksemsnel op. Ook is standaard Windows 10 Home geïnstalleerd en ondersteunt hij wifi en bluetooth. Op zijn website beweert Ockel dat het toestel even krachtig is als een desktop, maar die bewering is zo lek als een zeef: een Atom-processor laat de Sirius B Black Cherry niet toe om met zijn spierbundels te pochen. Voor het draaien van kantoorapplicaties of te surfen op het internet is hij wel krachtig genoeg.

Verder beweert de Nederlandse fabrikant in zijn marketingpraatje dat de Sirius B Black Cherry krachtig genoeg is om games zoals Asphalt, Minecraft en Call of Duty op te spelen. Tenzij je gewoon bent om op een tiental frames per seconde te gamen, laat je dit doosje evenwel beter links liggen. Gewoon omdat het kan, draaiden we enkele benchmarks op deze Pocket PC en op vlak van gaming haalde hij, zoals verwacht, abominabele scores. Aangezien er een dedicated grafische kaart ontbreekt en een Atom-processor hélemaal niet zo krachtig is als zijn Intel Core-broeders, zijn deze resultaten niet meer dan logisch. Je haalt deze computer in huis omwille van zijn compacte formaat en zijn versatiliteit, niet om je ambities als toekomstig professioneel gamer te onderstrepen.

Tv-naar-pc-transformer

Waarom zou je de Ockel Sirius B Black Cherry dan in huis halen? Ten eerste is hij perfect om op je televisiekast te plaatsen. Door zijn kleine formaat past hij in ieder interieur en heb je een goedkope manier om je beeldbuis in een slim apparaat om te toveren. Zo kan hij ook dienst doen als familiecomputer. Daarnaast is hij eveneens een leuk alternatief voor de pendelaar die een computer nodig heeft voor zowel thuis als op kantoor, maar niet wil investeren in een laptop. Let daarbij wel dat je telkens een toetsenbord, muis en scherm nodig hebt. Heb je die niet ter plaatse, dan is de Ockel Sirius A beter geschikt. Deze nieuwe zakcomputer van dezelfde fabrikant is voorzien van een touchscreen en een 3.000 mAh batterij zodat je hem ook op trein of bus kan gebruiken. We hopen dat we deze zakcomputer binnenkort aan de tand mogen voelen.

Kortom, Ockel komt met een leuk, compact toestel op de proppen, dat ons verrast door zijn lage prijskaartje. De Nederlandse start-up slaagde er met glans in om een innovatief idee gestalte te geven. Als hoofdcomputer laat je hem wel beter links liggen. Wil je hem vooral gebruiken om op het internet te surfen of lichte software zoals Microsoft Word en Excel op te draaien, dan zal je er veel plezier aan beleven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business