Reviews

Linksys WRT3200ACM review: iconische voorgevel

Voordelen
Degelijke 5 GHz-output
Bliksemsnelle usb
Opensource-firmware
Tri-stream
Nadelen
Beperkte 2,4 GHz-prestaties
Wifibereik
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 7
Linksys heeft met veel gevoel voor warmte de WRT-lijn opnieuw vanonder het stof gehaald enkele jaren geleden, en de WRT3200ACM moet die lijn opnieuw verderzetten.

Het zit deze routers in het bloed om opensource-compatibel te zijn. Je kan dus eender welke WRT-software op deze router installeren, maar voor deze test zijn we met de standaardfirmware van Linksys aan de slag gegaan.

De installatie en configuratie gaat bijzonder vlot in de webinterface die eenvoudig oogt, maar toch genoeg diepgang geeft voor zowat elke functie denkbaar. Het is wel leuk dat de router compatibel is met de Linksys app om snel thuis de QoS naar wens aan te passen, of om ouderlijke toegang wat bij te sturen. Of je kan ook gewoon een toestel uit je netwerk gooien wanneer die daar niet hoort te zijn. De app zelf ziet er bijzonder sexy uit voor een router-app.

Beperkte snelheid

Wat direct opvalt tijdens de wifitest is dat de WRT3200ACM geen turbotoestel is. We testen met twee ontvangers: Lenovo Thinkpad Yoga en Samsung Galaxy S7 Edge. Beide toestellen hebben een degelijke wifi-ontvanger aan boord, maar zal niet elke technologie benutten die in deze router zit. Anderzijds: de kans dat jij allemaal toestellen hebt die dat wel kunnen, is haast onbestaande. Wanneer je naar de 2,4 Ghz-frequentie kijkt, valt de snelheid tegen. In de nabije omgeving halen we amper 85 Mb/s en met twee toestellen tegelijk ronden we de kaap van 81 Mb/s niet. Daarnaast is het wifibereik ondermaats en scoort het bijzonder slecht op grote afstanden ten opzichte van de concurrentie.

De 5 GHz-prestaties zijn gelukkig wel op niveau en scoort de router bij de betere van het pak wanneer we de tri-bandrouters wegdenken. We halen tot 311 Mb/s net naast de router met onze Lenovo Thinkpad Yoga, terwijl de S7 Edge afklokt op 180 Mb/s. Heel veel extremen, maar algemeen gezien wel bovengemiddelde 5 GHz-prestaties. De absolute topper is echter de usb-snelheid. We meten 108 MB/s, wat met voorsprong het snelste resultaat is dat we ooit mochten noteren. De Netgear Nighthawk X10 R9000 moet zijn kroon afgeven nadat die eerder 92 MB/s noteerde in onze massatest in het vorige nummer. Zijn verbruik van 9,1 watt is gemiddeld tot hoog.

Tri-stream

De belangrijkste innovatie voor Linksys is de tri-streamtechnologie waar het aantal beschikbare kanalen op 80 MHz verdrievoudigt. Dat zorgt ervoor dat deze router in een frequentiegebied kan werken waar andere routers niet zitten, maar je moet daarvoor wel een compatibel toestel in huis hebben. Het aantal apparaten dat de technologie ondersteunt is quasi nihil; daarom hebben we er ook geen rekening mee gehouden in onze testresultaten.

Deze router kan in een frequentiegebied werken waar andere routers niet zitten.

Zijn iconische voorgevel zal menig computerliefhebber charmeren, maar in de praktijk valt het resultaat ietwat tegen. De 5 GHz-prestaties zijn prima, maar niet uitmuntend, terwijl de 2,4 Ghz-prestaties ondermaats zijn. In combinatie met het slechte wifibereik moeten we voorbij het design kijken en hopen dat Linksys voor de volgende WRT echt alles uit de kast haalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business