Reviews

Ambrogio L30 Elite review: maaien in stijl

Voordelen
Stevige afwerking
Goede autonomie
Nadelen
Wisselvallig maairesultaat
Omslachtig om van maaistand te wisselen
Groot, lelijk laadstation
Aanbevolen prijs: €1649
Waar te koop?
Totaalscore 6
Een Italiaans merk dat ons gras wil maaien, en het is geen Ferrari of Lamborghini. Ambrogio ziet eruit als een raceauto, maar dan voor je gazon.

We moeten toegeven dat we niet op de hoogte waren van deze robotmaaier. Het is pas na een zoektocht op het internet dat we bij Ambrogio uitkomen. Het Italiaanse merk wordt ook in België en Nederland verdeeld, dus kan hij zo mee in de test.

Deze robotmaaier is de vreemde eend in de bijt. Hij maait kriskras, maar ook in een cirkelvormig patroon. Het resultaat is behoorlijk, zolang je hem zeker driemaal per week laat rondrijden. Vooral smalle gangen met een perk erachter vindt hij moeilijk door het klassieke rijprofiel. De cirkels klinkt wel interessant, maar de robot stopt na een diameter van 3 meter. Waarom niet doorgaan en efficiënt blijven werken om zo de oppervlakte snel af te rijden wanneer er een groot open vlak is?

Cirkelvormige banen

Tijdens de cirkels merk je dat de Ambrogio L30 Elite niet altijd even zuiver rondrijdt. Tussen de cirkelvormige banen laat hij soms een reepje gras achter, wat eigenlijk nodig is. Gelukkig is de autonomie van deze robot een van zijn sterkste punten, zo kan hij langer blijven rondrijden om de fouten alsnog te corrigeren, als hij zover komt. Bovendien weegt de robotmaaier daarom ook heel zwaar ondanks zijn klein formaat. Mogelijk zit de krachtigere batterij daar voor iets tussen.

De messen zijn bijzonder sterk, zelfs voor hoog gras. Met deze robot heb je geen aparte grasmachine meer nodig als backup wanneer het gras toevallig te hoog komen te staan. Er is een verdeling per zones mogelijk, en er is een bluetooth ontvanger om het toestel te updaten. Ondanks de bluetooth ontvanger ondersteunt deze robot geen app. Spijtig, want de bediening op het scherm is heel onduidelijk en weinig intuïtief. Eens de Ambrogio werkt, doet hij het prima, maar het is eerst wel worstelen om zover te komen. Geduldig je tijd nemen is meestal voldoende.

Omslachtig wisselen

Een lagere maaistand kiezen doe je meestal via een draaiknop, zoals bij alle andere concurrerende robotmaaiers. Bij Ambrogio moet je daarvoor wat werkmateriaal halen en schroeven, alles behalve handig. Meestal blijft je robotmaaier wel altijd op dezelfde hoogte maaien, maar bijvoorbeeld in het voorjaar of bij speciale gelegenheden, is het toch handig om snel te wisselen van hoogte. Snel lukt dus niet echt.

Het concept van cirkelvormig maaien wanneer het vlak groot genoeg is snappen we perfect, maar de uitwerking kan beter. Vooral wanneer we kijken naar maairesultaten van robots in deze test die een pak goedkoper zijn en beter werken. De degelijke autonomie van de Ambrogio L30 Elite is een pluspunt, maar lang niet genoeg om iedereen te overtuigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business