Reviews

AMD Ryzen 5 1500X Review: schot in de roos

Voordelen
Multithreading aan een scherpe prijs
Topprestaties
Ontgrendeld voor overklokkers
Nadelen
Klokfrequentie doet onder voor gelijkaardige Intel-cpu
Aanbevolen prijs: €209
Waar te koop?
Totaalscore 9
AMD zet zijn offensief tegen Intel voort met een handvol middensegment-cpu’s. De quadcore Ryzen 5 1500X blinkt opnieuw uit in competitiviteit.

Met Ryzen 7 demonstreerde AMD dat het Intel de baas kan in het meest high-end segment. Chips met vergelijkbare prestaties aan aanzienlijk scherpere prijspunten maken de ganse X99 line-up van Intel in één klap verouderd. Hoe scherp 359 euro voor de octacore Ryzen 7 1700 ook is, het blijft een bom geld. Om echt een flinke hap uit Intels marktaandeel te nemen, moet AMD zich laten gelden in het midrange-segment. Ryzen 5 moet Intels Core i5 het vuur aan de schenen leggen en dat lijkt opnieuw te lukken.

Nieuwe line-up

De Ryzen 5 line-up bestaat uit vier processors. Ryzen 1600X maakt samen met Ryzen 1600 de brug naar de octacore Ryzen 7 line-up. Beide nieuwe cpu’s hebben zes rekenkernen en twaalf threads. Basis- en boostklokfrequentie bedragen respectievelijk 3,6 GHz en 4 GHz voor de X-variant, en 3,2 GHz en 3,6 GHz voor de kleine broer. De Ryzen 1600X is de enige cpu in de nieuwe line-up met een TDP van 95 watt. Alle andere Ryzen 5’s doen het met 65 watt.

De Ryzen 5 1400 is AMD’s lichtste 14 nm Zen-cpu van het moment. De quadcoreprocessor heeft een basiskloksnelheid van 3,2 GHz met een boost tot 3,4 GHz. Een trapje hoger vinden we de Ryzen 5 1500X: AMD’s meest high end quadcore-cpu.

We kijken voor deze review specifiek naar die Ryzen 5 1500X. De cpu koop je voor ongeveer 210 euro, wat vrijwel identiek is aan de actuele vraagprijs van de Intel Core i5-7600. Intels Core i5-processors zijn traditioneel quadcores met stevige kloksnelheden maar zonder hyperthreading. De Core i5-7600 heeft vier rekenkernen geklokt op 3,8 GHz met een boostsnelheid tot 4,2 GHz. Intel geeft de chip 6 MB aan cache mee. Het TDP van de niet-overklokbare cpu bedraagt 91 watt.

Bergen L3

AMD gooit zich met zijn volle gewicht in de strijd. Ryzen 5 1500X heeft ook vier rekenkernen maar is wél uitgerust met hyperthreading. 8 threads tekenen dus present. L3 cache kan je nooit teveel hebben denkt team rood, waardoor je dezelfde 16 MB L3 krijgt die je ook terugvindt in Ryzen 7. De Ryzen-processor heeft met 3,5 GHz standaard- en 3,7 GHz boostfrequentie een iets lagere kloksnelheid, al zal de chip in een high-end-moederbord gecombineerd met een stevige koeling nog 200 MHz boven de boost kunnen presteren. Daarvoor mag je AMD’s Extended Frequency Range (XFR)-technologie danken. Net als alle andere Ryzen-chips, mag je ook deze cpu overklokken.

Ondanks XFR heeft de Intelchip een hogere kloksnelheid. Kern voor kern is de Core i5-7600 dan ook krachtiger, wat Geekbench bevestigt in de single core-test (5.175 voor de Core, 3.892 voor de Ryzen). De multicore-score vertelt een ander verhaal. AMD’s chip kan acht logische processors voorleggen versus de vier van Intel en dat laat zich in de praktijk voelen. Waar multithreading op acht threads een meerwaarde kan bieden, gaat AMD met de prijzenpot lopen. We kijken opnieuw naar GeekBench ter illustratie: Intel scoort 15.075 punten op de multicoretest, AMD haalt net iets meer met 15.734 punten.

Bovenstaande resultaten suggereren al dat de Intel-cpu en de AMD-uitdager moeilijk één op één te vergelijken zijn. De hogere kloksnelheid van de Core i7-7600 zet Intel in het voordeel wanneer zwaar rekenwerk aan de beurt is, de extra threads geven Ryzen 5 1500X dan weer een voordeel bij multithreaded werk. Bovendien speelt een verschillende aanpak van het cachesysteem een grote rol.

Zo zien we dat de AMD-chip Intel moeiteloos overklast in het cpu-luik van onze 3DMark-gamingtest terwijl de Intel-chip ondanks het gebrek aan multithreading weer iets beter presteert in de Handbrake-test. Daarbij converteren we een 4K-mp4-tje naar een 1080p MKV-bestand.

Tot slot verdient de Cinebench R15-score een beetje aandacht. Cinebench R15 levert een standaardscore af die zich uitstekend leent om verschillende cpu’s aan de hand van één cijfer tegenover elkaar te zetten. AMD’s cpu doet het hier ongeveer 16 procent beter dan de concurrent van Intel.

De Ryzen 5 1500X wint sommige tests, de Intel Core i5-7600 wint andere. Euro voor euro is de Ryzen 5 1500X de chip die het meeste waar voor je geld biedt. Meer cache maar vooral meer threads wegen door. Intel vraagt honderd euro meer voor die functionaliteit; je moet aankloppen bij de Core i7-7700. Missie geslaagd dus voor AMD, al is de overwinning op Intel niet zo groot dan bij Ryzen 7. De hogere kloksnelheid van de Core i5 heeft wel degelijk een voordeel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business