Drobo 5N review

Voordelen
Ongeziene eenvoud
Flexibel RAID-systeem
Handig om de status van de NAS in te schatten via het toestel zelf
Automatische configuratie van een netwerkschijf
Nadelen
Matige prestaties
Relatief pittig verbruik
Eenvoud gaat ten koste van functionaliteit
Geen usb-poorten
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Ondanks zijn vijf bays is de Drobo 5N helemaal op de beginnende NAS-gebruiker gericht.

De Drobo 5N is een buitenbeentje. Om te beginnen heeft het toestel geen twee of vier, maar vijf bays. Toch is de NAS helemaal gericht op mensen die niet weten waar NAS voor staat, maar desalniettemin fan zijn van de functies die een eigen server kan leveren.

Om met de Drobo te verbinden, heb je een programmaatje nodig. Een webinterface bestaat niet. Die tool detecteert de NAS op je netwerk en staat meteen in voor het beheer ervan. Je hebt minstens twee schijven nodig voor deze 5-bay-NAS. De Drobo staat op een RAID-oplossing met redundantie, al staat dat niet letterlijk te lezen. Klik enkele schijven in het systeem en de NAS zal helemaal zelf beslissen welke configuratie het interessantst is. Klik je eerst drie schrijven in je NAS en koop je er na een half jaar twee bij, dan herconfigureert de Drobo de RAID op de achtergrond om de nieuwe disks optimaal te gebruiken. De schijven hoeven niet van hetzelfde merk te zijn en mogen zelfs een verschillende capaciteit hebben.

Drobo neemt de ganse configuratie van je systeem voor z’n rekening en maakt zelfs automatisch een netwerkmap aan op je computer.

De focus op gebruiksvriendelijkheid vertaalt zich naar een toestel met heel wat ledlampjes vooraan. Die tonen je heel snel de status van je NAS zonder dat je daarvoor naar het softwaredashboard moet keren. Aangezien eenvoud hier centraal staat, hoeft het niet te verrassen dat het app-aanbod beperkt is. Toch zijn kleppers zoals multimediakoning Plex beschikbaar.

De prestaties van de NAS zijn niet zo fantastisch. Tijdens onze test toonde het toestel consequente, maar verrassend trage transferresultaten. Wat de Drobo precies aandrijft, is niet echt duidelijk. We weten wel dat het om een niet nader genoemde, op ARM gebaseerde multicore-chip gaat en merkten zelf dat die krachtig genoeg is om full HD-bestanden ‘on the fly’ te transcoderen.

Drobo zet niet alleen in op de leek met deze NAS, maar ook op professionele omgevingen. Het toestel kan perfect gedijen in een kantoor zonder IT-specialist. Dankzij de lampjes op het toestel kan zelfs iemand met totaal geen kennis van zake meteen begrijpen wat de status van de NAS is en welke acties eventueel nodig zijn.

De Drobo 5N zal de techneut op z’n honger laten zitten maar slaagt wel in z’n opzet: een NAS bezitten wordt met dit toestel kinderlijk eenvoudig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business