Qnap TS-251 review

Voordelen
Uitstekend besturingssysteem
Voldoende aansluitingen
App-aanbod
Ingebouwde virtualisatie
Laag verbruik
Nadelen
Transfersnelheden stellen wat teleur
1 GB RAM volstaat niet om de virtualisatie te benutten
Matige bouwkwaliteit van de bays
Aanbevolen prijs: €215
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Qnap TS-251 laat ons een beetje op onze honger zitten, al heeft hij toch enkele opvallende functies die hem het overwegen waard maken.

Een 2,4 GHz Intel Celeron-processor en 1 GB aan RAM maken de TS-251 een 2-bay-NAS met gemiddelde capaciteiten. Het beperkte RAM-geheugen is uitbreidbaar voor wie dat tikkeltje meer wil. Wie z’n toestel niet wil openvijzen, kan meteen een exemplaar kopen waar al 4 GB aan RAM in zit.

Hoewel deze NAS slechts ruimte heeft voor twee harde schijven, kiest Qnap er toch voor het ding uit te rusten met enkele functies die duidelijk op de bedrijfsomgeving gericht zijn. Vooral de dubbele ethernetpoort springt in het oog. De NAS heeft twee usb 3-poorten en twee trage usb 2-poorten, waarvan die laatste niet veel meerwaarde bieden. De transfersnelheden van en naar externe opslag via de usb 3-poorten voldoen aan de verwachtingen maar over het netwerk presteert de NAS beduidend minder goed. De TS-251 wordt moeiteloos voorbijgestoken door de Asustor AS3102T.

De iets oudere NAS kan niet zomaar overweg met 4K-video, maar is wel krachtig genoeg om alles tot en met full HD af te spelen en te transcoderen. Het uitgebreide app-aanbod van Qnap maakt het eenvoudig om de NAS in te zetten als multimediaserver.

Qnap heeft op Synology na het fijnste NAS-besturingssysteem. De functionaliteit is misschien wel de uitgebreidste van alle beschikbare NAS’en, maar ook Qnap lijkt niet voorbij een oubollig design te raken. Schoonheid terzijde is Qnaps OS bijna even gebruiksvriendelijk als krachtig.

De 1 GB-versie van deze NAS maakt het onmogelijk om ten volle te genieten van de strafste functie van het toestel: een ingebouwde virtualisatietool om met enkele muisklikken een virtuele Windows- of Linux-machine tevoorschijn te toveren. Als multimedia-NAS presteert de 2-bay-NAS van Asustor net iets beter, waardoor we toch op onze honger blijven zitten.



Met dank aan Deltalink voor het ter beschikking stellen van deze Qnap TS-251.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business