Synology DS216+II review

Voordelen
Multimediacapaciteiten
App-aanbod
Geweldig besturingssysteem
Slim bay-systeem
Nadelen
Eerder slappe prestaties
Aanbevolen prijs: €329
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Synology DS216+II is een uitstekende NAS voor multimedia en transcodeert zelfs 4K-video in een handomdraai.

De DS216+II is een rechttoe rechtaan 2-bay-NAS met één hoofddoel voor ogen: jouw 4K-video’s transcoderen zodat je er overal van kan genieten. De niet spectaculair krachtige Intel Celeron N3060 heeft hardwarematige ondersteuning voor onder andere H.264 en H.265 ingebouwd, waardoor hogeresolutievideo’s toch efficiënt verwerkt worden.

Als back-upserver is de Synology DS216+II (329 euro bij Coolblue) minder spectaculair. Transfersnelheden zitten flink onder de norm, zowel via het LAN-netwerk als in combinatie met externe opslag. Om die externe opslag aan te sluiten, krijg je één usb 3-poort en twee usb 2-poorten. Die combinatie illustreert dat Synology met dit toestel niet de ambitie heeft om de snelst mogelijke overdrachtssnelheden te verwezenlijken.

Wat rauwe prestaties buiten multimedia om betreft, stelt deze NAS dus een beetje teleur. Die teleurstelling wordt voor een groot stuk goedgemaakt door DSM 6.1: het NAS-besturingssysteem van Synology. Qnap stopt meer excentrieke functies in zijn OS, maar wat design en gebruiksvriendelijkheid betreft kan geen enkele fabrikant tippen aan de Disk Station Manager.

Het portaal functioneert als een computer dankzij de versleepbare vensters en een taakbalk. Je kan eenvoudig vensters naast elkaar zetten en multitasken zoals op een Windows-computer. Bestandsbeheer via de NAS moet zelfs niet onderdoen voor de Windows Verkenner. Bovendien kan Synology prat gaan op een uitgebreid applicatie-ecosysteem dat je indien gewenst kan aanvullen met tal van creaties van de Synology-gemeenschap.

Voor het beheer van multimedia op de NAS zelf is de DS216+II een uitstekende keuze. Wanneer je bestanden vaak van en naar de NAS wil kopiëren, zijn er betere toestellen.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business