Thecus N2810 (v2) review

Voordelen
Besturingssysteem met veel functies
Uitgebreid app-ecosysteem
Handige bays
Goede prestaties
Nadelen
Luid wanneer de schijven in gebruik zijn
Slechte installatiewizard
Ouderwets ogend OS
Aanbevolen prijs: €289
Waar te koop?
Totaalscore 9
Er is weinig aan te merken op de Thecus N2810 (v2). Het is een meer dan capabele en betaalbare optie voor wie een NAS zonder veel franjes zoekt.

De Intel Celeron N3050-chip in deze NAS staat garant voor efficiënte multimediaplayback van zelfs zware 4K-bestanden. Opnieuw is niet de rauwe kracht van de Celeron verantwoordelijk, wel de ingebakken ondersteuning voor de meestvoorkomende codecs.

De NAS ziet er langs uiten ouderwets uit maar het bay-systeem is een stuk slimmer dan bij de meeste NAS’en in deze prijsklasse. Thecus hanteert een systeem zonder schroefjes dat doet denken aan het kliksysteem van Synology.

De N2810 is een bijzonder luide NAS. De behuizing van de NAS lijkt als klankkast te fungeren en versterkt zo het geluid van de HDD’s, die bijna als een naderend onweer klinken tijdens intensieve lees- of schrijfopdrachten.

Met een beetje kennis van zaken heb je de NAS zo geconfigureerd. De instructies in de doos verwachten dat je gebruik maakt van een meegeleverde cd-rom, wat eigenlijk een onvergeeflijke fout is. De meeste laptops die de laatste jaren over de toonbank gaan, hebben zelfs geen DVD-drive meer.

Het Thecus 7 OS is in hetzelfde bedje ziek als bijna alle andere NAS-besturingssystemen. Het is best capabel maar het ziet er uit alsof het ontwikkeld is in de jaren ’90. Kijken we voorbij de onaantrekkelijke façade, dan zien we een uitgebreid besturingssysteem met knap log- en bronmanagement, widgets om de activiteit van de NAS in het oog te houden en een goed gevulde appwinkel. Essentiële apps als Plex zijn aanwezig maar ook andere bekende software zoals VLC zit in de winkel. Je kan de Thecus N2810 zelfs omtoveren tot Minecraftserver.

Tot slot kunnen we weinig aanmerken op de prestaties. Al het bovenstaande maakt de NAS een aantrekkelijk geprijsde optie als betaalbare hub voor je woonst.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business