Reviews

Getest: de eerste smartphone van Orange

Voordelen
Prijs-kwaliteitsverhouding
Vingerafdruksensor
Bouwkwaliteit
Nadelen
Matige camera
Batterij
Aanbevolen prijs: €139,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Orange biedt sinds deze week een smartphone onder eigen naam aan op de Belgische markt. We gingen met de Orange Dive72 aan de slag.

Orange biedt sinds deze week een smartphone onder eigen naam aan op de Belgische markt. De Orange Dive72 wordt gebouwd door het Chinese TCL, dat onder meer ook de Alcatel- en BlackBerry-smartphones produceert. Hij is beschikbaar in de fysieke winkels van de operator en via de webshop.

Orange mikt met deze budgetsmartphone op gebruikers die op zoek zijn naar een eerste smartphone en daarbij wat hulp en sturing kunnen gebruiken. Het is geen verplichting dat je een abonnement afneemt bij de provider om de telefoon te kunnen kopen, maar bepaalde diensten en apps zijn wel alleen toegankelijk voor Orange-klanten. Zonder abonnement kost de Dive72 139,99 euro. In combinatie met een Kolibrie-abonnement betaal je 29 euro, met Dolfijn is dat nog 9 euro.

Orange mikt met deze budgetsmartphone op gebruikers die op zoek zijn naar een eerste smartphone en daarbij wat hulp en sturing kunnen gebruiken.

Anoniem

De smartphone heeft een bijzonder anoniem uiterlijk. Alleen op de achterkant prijkt onderaan het Orange-logo. Het 5 inch HD-scherm is omgeven door dikke bezels, maar is verder wel erg aangenaam om naar te kijken. Het oogt scherp, de kleuren zijn goed en het display ligt niet te diep onder het glas, waardoor je weinig reflectie hebt.

De bouwkwaliteit is erg goed; de cover achteraan sluit stevig aan op het aluminium frame en kan worden losgewrikt om een simkaart of geheugenkaart in de telefoon te stoppen. Je hebt hier ook toegang tot de batterij, maar die is niet verwisselbaar. Ondanks het sobere design, kunnen we wel appreciëren dat de Dive72 met stereoluidsprekers en een statusledlampje werd uitgerust. Dat is geen evidentie in deze prijsklasse.

Ook een vingerafdruksensor tekent present, iets wat we bij budgetsmartphones steeds vaker zien tegenwoordig. De sensor op de Dive72 zit achteraan centraal onder de camera en ligt tamelijk diep. Dat is op zich geen probleem; het helpt zelfs om je vinger naar de juiste positie te begeleiden. Tijdens onze testperiode ondervonden we weinig problemen bij het herkennen van onze vingerafdruk, maar we moesten wel altijd net iets te lang wachten tot het scherm ontwaakte.

Prestaties

Kregen we enkele jaren geleden een smartphone onder 150 euro in handen, dan konden we alleen maar huilen. Vandaag is dat anders. Budgetsmartphones worden steeds interessanter en hun prestaties almaar beter. De Dive72 biedt 16 GB opslagcapaciteit en die kan je nog verder uitbreiden via microSD. Voor de lichte gebruiker waar Orange op mikt, zouden de quadcoreprocessor (MediaTek MT6737) en 1,5 GB RAM zeker moeten volstaan. Je merkt wel dat animaties niet altijd even vloeiend zijn en apps er soms wat langer over doen om te openen, maar het wordt nooit echt storend.

Verwacht evenwel niet dat je grafisch zware 3D-spellen op de Dive72 kan spelen. Eenvoudige spelletjes zijn natuurlijk geen probleem, maar verder is deze smartphone vooral bedoeld voor basistaken als surfen, e-mailen en facebooken. In onze tests presteerde de Dive72 vergelijkbaar aan de Wiko U Feel, die vorig jaar aan 199 euro op de markt kwam (nu voor 169,99 euro bij Coolblue). De U Feel beschikt evenwel over 3 GB RAM, en dat verschil merk je wel.

De Dive72 zong het in onze batterijtest zo’n 5,5 uur uit, waarmee hij eerder aan de onderkant van het spectrum scoort. Om opnieuw de vergelijking te maken met de Wiko U Feel; die heeft slechts een iets grotere batterij (2.500 mAh ten opzichte van 2.460 mAh), maar houdt het wel bijna 1,5 uur langer uit. Het opladen van de batterij verloopt traag omdat er geen sprake is van enige vorm van snelladen, maar dat geldt voor alle toestellen onder 250 euro. Niet geheel onverwacht maakt de Dive72 nog gebruik van microUSB, in plaats van het nieuwere USB-C.

Snapchatcamera

Orange pakt uit met een 13 megapixelcamera, maar de Dive72 bewijst dat megapixels geen volledig verhaal vertellen. Bij normale lichtomstandigheden maakt de smartphone foto’s met bijzonder mooie kleuren, maar ze missen scherpte en detail. Het wordt wel beter wanneer je in HDR fotografeert. Doordat de camera meerdere opnames combineert, krijg je ook meer details in je foto. Neemt de hoeveelheid licht af, dan nemen de problemen evenwel toe. Details gaan nog meer verloren en er treedt al snel ruis op in je foto’s.

De camera-app is eenvoudig en biedt naast gewone foto’s ook de mogelijkheid om een collage te maken, een panorama vast te leggen, video te schieten in HD of je selfies – die je maakt met de 5 megapixelcamera – te bekladden met gezichtsfilters à la Snapchat. Toegegeven, ze zijn een stuk minder mooi, maar je zal er de kinderen vast mee kunnen entertainen.

Orange-diensten

De Dive72 is goedkoop, maar het is tegelijk ook één groot uithangbord voor Orange en zijn diensten. Orange legde zijn eigen laag over Android 6.0 heen en heeft het besturingssysteem aangedikt met enkele extra diensten en apps. Staan standaard op het toestel geïnstalleerd:

  • Orange Assistant: Een app met stappengidsen en tips voor het gebruik van je toestel.
  • Orange Cloud: Deze app is voor Orange-klanten en geeft toegang tot de clouddienst van de operator.
  • Orange Gestures: Met Gestures kan je acties instellen door op het scherm te tekenen. Teken je bijvoorbeeld een ‘e’ met je vinger, dan wordt de e-mailapp geopend.
  • Orange TV BE: Ook de Orange TV-app staat standaard geïnstalleerd. Ben je wel Orange-klant, maar nog niet ingeschreven op de nieuwe kabeldienst, dan kan je een proefabonnement starten vanuit de app.
  • My Orange: Deze app is voor Orange-klanten en geeft onder meer een overzicht van je verbruik en facturen.
  • Coyote: Orange biedt al een tijdje gratis toegang tot de Coyote-app aan zijn abonnees. Niet verwonderlijk staat ook deze app voorgeïnstalleerd op de Dive72.

De meeste van deze apps – met uitzondering van Gestures en de Assistant – kan je overigens wel gewoon verwijderen. Wil je ze nadien toch opnieuw installeren, dan kan je ze terugvinden in de Play Store of in de eigen store van Orange, die eveneens op de smartphone geïnstalleerd staat. Deze is opnieuw alleen toegankelijk voor klanten van de operator en biedt een overzicht van al diens apps, waaronder ook Orange VR 360 en Orange Radio, die standaard niet geïnstalleerd staan.

Rekening houdend met het doelpubliek dat Orange voor ogen heeft, is de Assistant de interessantste app. De app zit vol kleine tips om de levensduur van je batterij te verbeteren, opslagruimte vrij te maken of je smartphone te bedienen. Die zijn bijzonder laagdrempelig, waardoor ze voor een ervaren smartphonegebruiker wellicht wat belerend overkomen, maar voor absolute nieuwelingen met koudwatervrees is het een handige hulplijn. Vanuit de Assistant kan je ook opslagruimte vrijmaken, de batterijduur verlengen en zaken als taal, achtergrond of homescreen aanpassen. Je kan kiezen uit een typisch Android-homescreen of een vereenvoudigde versie zonder widgets of extra pagina’s.

Conclusie

Orange levert met de Dive72 een bijzonder eenvoudige smartphone aan een bijzonder lage prijs, zeker als je het toestel combineert met een abonnement.

De operator richt zich op kopers van een eerste smartphone en biedt daarvoor een prima optie die de overstap van een feature phone iets minder angstaanjagend maakt, zonder de mogelijkheden te hard te beknotten. De doorgedreven reclame voor Orange en diens eigen diensten moet je er dan wel bijnemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business