Reviews

MSI Xpower Gaming Titanium x370 AM4 review: high-end Ryzen-ervaring

Voordelen
Sober maar prachtig design
SLI/Crossfire-compatibel
Bouwkwaliteit
M.2 is voorzien
Gebruiksvriendelijke bios
Nadelen
Geen wifi-connectiviteit ingebouwd
Aanbevolen prijs: €321
Waar te koop?
Totaalscore 9
In combinatie met de juiste componenten laat MSI’s moederbord je toe een bijzonder stijlvol systeem te bouwen.

Zwart en rood, eventueel met leds. Dat vinden we met z’n allen onnoemelijk cool als je de line-up van high-end gamingproducten vandaag bekijkt. MSI begrijpt dat wie high-end componenten wil, niet noodzakelijk een totaal gebrek aan smaak heeft. De AM4-versie van het Titanium-moederbord is stijlvol en prachtig tegelijk. Het hele bord kreeg een titanium jasje, alle afwerkingen zijn zilvergrijs en zelfs de meegeleverde SATA-kabels passen in het kleurenpalet. Hier en daar brandt er een stijlvol, wit lampje op het bord maar een led-kleurboek blijft gelukkig achterwege.

High-end

Het AM4-bord maakt deel uit van de eerste lading AMD Ryzen-compatibele borden. Meer high-end dan dit bord zal je niet snel vinden, waardoor het niet hoeft te verwonderen dat MSI voor de x370-chipset kiest. Dat is AMD’s meest uitgebreide AM4-compatibele chipset gericht op enthousiastelingen die het meeste uit hun dure hardware willen halen. X370 is de enige keuze voor wie meer dan één GPU in Crossfire of SLI wil schakelen in zijn systeem. De X370 chipset heeft dubbel zoveel PCIe-lanes, dubbel zoveel SATA 3-connectoren en vier extra 5 Gbps usb-poorten aan boord vergeleken met de goedkopere B350-chipset, al zal een bordje met die laatste vermoedelijk volstaan als prijs-kwaliteitverhouding primeert op de drang om het beste van het beste te hebben.

Met AM4 en Ryzen maakt AMD de stap naar de 21ste eeuw waardoor dit Titanium-bord net als de Intel-variant DDR4-geheugen ondersteunt. Een aansluiting voor je M.2-SSD tekent present, inclusief stijlvol beschermingskapje. De bios-ondersteuning van het moederbord is van de bovenste plank. Daarmee bedoelen we dat je de boel kan resetten zonder functionele CPU, GPU of zelfs geïnstalleerd geheugen. Verder is de bios zelf fantastisch dankzij de duidelijke interface met muis- en zelfs screenshotondersteuning. MSI kent zijn sterktes en wijkt niet af van die succesformule voor dit eerste high-end AMD-bord in jaren.

Creatief

Wie graag creatief is met zijn systeem, zal MSI verder bedanken voor de debug-ledjes. Een hexadecimale code toont je te allen tijde waar je moederbord mee bezig is en wat er eventueel is misgelopen. Is je systeem helemaal correct opgestart, dan lees je er de CPU-temperatuur af.

Het Xpower Gaming Titanium x370-bord vertegenwoordigt de meest premium-categorie van AMD-moederborden die je zal vinden. In vergelijking met het Titanium-bord voor Intels X99-chipset moet dit exemplaar wel (net) onderdoen. AMD’s Ryzen-CPU’s kunnen immers niet overweg met quad-channel-geheugen, Intels duurste CPU’s wel. Vergeleken met het gelijkaardig geprijsde Z270 Xpower Gaming Titanium-bord, zijn de verschillen wel verwaarloosbaar.

Basisfunctionaliteit

Nemen we tot slot een stapje achteruit om de basisfunctionaliteit te bekijken, dan zien we drie PCIe-sleuven waarvan twee versterkte exemplaren voor zware GPU’s. Tussenin woont de eerdergenoemde M.2-SSD-aansluiting en links bovenaan vinden we de vier sleuven voor het DDR4-geheugen. Aan/uit- en reset-knopjes op het bord maken het leven van de computerbouwer alweer een stuk eenvoudiger. Achteraan vind je vijf usb 3-poorten, één usb-c-sleuf, twee klassieke usb 2-poorten, HDMI, DisplayPort, ethernet, een high-end geluidsinterface met S/PDIF en een ‘legacy’ PS/2-poort.

De AMD Ryzen CPU’s zijn slechts één deel van de vergelijking. Om enthousiastelingen echt warm te maken, is ondersteuning met aantrekkelijke componenten onontbeerlijk. MSI draagt hier zijn steentje bij met een uitstekend maar vooral bloedmooi AM4-bord dat alles ondersteunt dat AMD kan bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business