Reviews

Nokia 3 review: zuiver Android

Voordelen
Android Nougat
Geen bloatware
5 GHz-verbinding
Nadelen
Traag
Middelmatige camera
Geen notificatielicht
Aanbevolen prijs: €149
Waar te koop?
Totaalscore 7
Een meer pure Android-ervaring zal je niet snel vinden in de budgetcategorie, maar daarvoor brengt de Nokia 3 wel enkele offers.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle budgetsmartphones in de test.


De nieuwe Nokia 3310 heeft bijna alle media-aandacht naar zich toe gezogen het afgelopen jaar, maar HMD Global heeft wel degelijk ook enkele echte smartphones in de aanbieding. Sinds kort kan je kijken naar de Nokia 3, de Nokia 5 en de Nokia 6. Ik ging aan de slag met de Nokia 3, het meest budgetvriendelijke toestel van de drie. Een volbloed prijsbreker is deze smartphone niet, maar het heeft wel een paar unieke eigenschappen om je (terug) naar het Nokia-merk te lokken.

De specificaties van de Nokia 3 zijn niet verkeerd voor het prijskaartje van 149 euro dat HMD Global er op heeft geplakt. Je krijgt een 5 inch-scherm met een resolutie van 720p, 2 GB aan RAM en 16 GB aan geheugen. Het hart van deze machine is de MediaTek MT 6737, een chip die je ook terugvindt bij de Wiko U Feel (169,99 euro bij Coolblue), de Acer Liquid Z6 Duo en de Dive72, de smartphone die provider Orange onlangs op de markt bracht.

Snelheid

De benchmarkscores voor de rekenkracht van de Nokia 3 liggen ook in lijn met die drie toestellen. Op grafisch vlak moet de Nokia 3 (net de als de Liquid Z6 Duo en de Dive72) onderdoen voor de Wiko uFeel, omdat die smartphone over een betere GPU beschikt. De Nokia 3 bevat de Mali-T720MP1, de Wiko uFeel heeft de Mali-T720MP2 ter beschikking: dat is een cijfertje verschil maar betekent dat de Wiko op twee grafische kernen kan steunen in plaats van één.

In de praktijk loopt de Nokia 3 snel genoeg voor een budgettelefoon. Het is geen snelheidsduivel, maar ook geen slak. Op sommige momenten voel je wel dat de smartphone niet de grootste motor bevat. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat het inzoomen op een pdf met foto’s erg schokkerig gaat, en bij het aanraken van de navigatieknoppen moet je af en toe eens een tweede keer drukken omdat de smartphone het niet meteen registreerde. Wat helpt is dat de telefoon over de mogelijkheid beschikt om de wifiband op 5 GHz te gebruiken, iets dat niet al te vaak voorkomt in deze prijscategorie. Hiermee gaat het downloaden van bestanden gevoelig rapper.

Software

De grote publiekstrekker van de Nokia 3 is de software van het toestel. Je krijgt Android Nougat, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Bovendien heeft HMD Global ervoor gekozen om geen aanpassingen te maken aan de interface, waardoor je dus de stock Android-ervaring krijgt. Er is zelfs geen bloatware aanwezig, een ware verademing. Dat is ook wel nodig, want het OS neemt al heel wat geheugen in: van de 16 GB is al 6,71 GB ingenomen door de voorgeïnstalleerde software. De enige vorm van reclame waar we bij de Nokia 3 op zijn gestoten zat in de Chrome-app, waar de startpagina standaard op de Nokia-website staat. Met enkele klikken heb je dat vlug veranderd. HMD Global heeft daarnaast aangekondigd dat de smartphone een update naar Android O zal krijgen.

Camera en autonomie

Wie voor weinig geld ook leuke foto’s wil trekken met zijn smartphone, is er bij de Nokia 3 aan voor de moeite. In ideale lichtomstandigheden valt de resolutie van je foto’s wel mee en kan je nog kiekjes schieten waar je mee naar buiten kan komen. Zodra je echter een klein beetje licht verliest worden je beelden snel korrelig. De camera’s beschikken zowel vooraan als achteraan over een capaciteit van 8 MP, waarbij de primaire lens een diafragma van f/2.0 heeft.

Qua autonomie kan de Nokia 3 mee met de meeste smartphones en haal je wel een dag uit de batterij van 2.650 mAh van het toestel. Ook hier zal traagheid zich echter laten gelden: de verouderde microUSB 2.0-poort maakt dat volledig opladen meerdere uren duurt. Dat een notificatielicht op het toestel ontbreekt om je op nieuwe meldingen te wijzen is niet uitzonderlijk voor budgettoestellen, maar het blijft een gemis.

Conclusie

De Nokia 3 is een goed instapmodel voor wie kennis wil maken met smartphones en met Android. Dankzij Nougat en het vooruitzicht op de update naar Android 8.0 ben je bovendien zeker dat het toestel een lange tijd zal kunnen meedraaien, wat vrij uitzonderlijk is voor een smartphone op dit prijspunt. In ruil offer je wel snelheid en camera-kwaliteit op. Of dat een interessante deal is, zal volledig van je noden afhangen.


Benieuwd hoe de Nokia 3 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business