Reviews

BTO U-Book 15CL25 review: laptop zonder tierlantijntjes

Voordelen
Gebalanceerde maar krachtige hardware
Mooi scherp
Uitstekend toetsenbord met numeriek klavier
Nadelen
Autonomie kan beter
Luide koeling
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Totaalscore 8
BTO is de koning van de no-nonsense-laptop. Dit model is niet de beste laptop voor onderweg, maar aantrekkelijk om te gebruiken in de woonkamer of op het werk.

Ik begin met de minpunten van BTO’s nieuwste U-Book, zodat ik in het vervolg van dit artikel ongestoord een lofzang kan afsteken over de laptop. Het toestel is luid. Bij zwaar werk moet de ventilator overuren draaien, waardoor dit toestel meer decibels produceert dan vergelijkbare modellen. Verder is de laptop niet bepaald licht en zag ik al dunnere exemplaren de revue passeren. Het chassis is sober en kan zowel onder de noemer professioneel als ongeïnspireerd vallen.

Vrijwel perfecte laptop

Verder levert BTO een vrijwel perfecte laptop met gebalanceerde specificaties af. Binnenin het toestel schuilt een Intel Core i5-processor van de zevende generatie. Die wordt bijgestaan door 8 GB aan RAM, wat meer dan genoeg is voor een productiviteitslaptop. De systeemschijf is een bliksemsnelle SSD van 256 GB. De NVMe-SSD past rechtstreeks op het moederbord van de laptop, waardoor het opslaggeheugen nog sneller werkt dan dat van een klassieke SSD. BTO rust de U-Book als toemaatje uit met een harde schijf van 500 GB voor extra opslag. Die schijf draait aan 7200 rpm, wat sneller is dan de gebruikelijke 5600 rpm die je voor een dergelijke extra opslagschijf mag verwachten. Dat zorgt opnieuw voor een tikkeltje extra snelheid.

De laptop heeft een touchpad waarop ik niets kan aanmerken en een verlicht toetsenbord met uitgesproken knoppen die een aangename hoeveelheid feedback opleveren. Een numeriek toetsenbord tekent present. De combinatie zorgt ervoor dat ik de U-Book een uitstekende laptop vind om veel op te typen. Ook het 15,6 inch-scherm verdient alle lof. BTO koos voor een full HD-scherm met IPS-technologie. Dat staat garant voor een perfecte kijkhoek.

Tegenvallende autonomie

Het uithoudingsvermogen van de laptop is niet spectaculair. Bij recreatief gebruik (surfen, typen en multimedia consumeren) geeft de laptop er na minder dan vier uur de brui aan. Bij licht gebruik gaat het toestel langer mee, maar echt mobiel kan je deze U-Book niet noemen.

Tot slot vind ik BTO’s keuze voor de aansluitingen interessant. Naast de klassieke HDMI-poort krijg je een VGA-aansluiting en dat is interessant voor wie oude schermen of projectoren wil gebruiken. Je krijgt ook een kaartlezer, een USB 3-poort en een nieuwe USB Type-C-poort. Randapparatuur zoals een toetsenbord of een muis kan je aansluiten via één van de twee USB 2-poorten. Eén extra USB 3-poort had volgens mij wel gemogen.

No-nonsense-laptop

De BTO U-Book 15CL25 is een ideaal toestel voor wie een doordeweekse goede laptop zoekt, zonder te veel tierlantijntjes. Het grafisch geweld komt van de processor waardoor je niet kan gamen met deze laptop, terwijl de beperkte autonomie en het iets dikkere chassis de U-Book niet ideaal maken voor onderweg. Ik zie deze laptop eerder als een uitstekende thuis- of werkcomputer. In dat opzicht geven de gebalanceerde specificaties, de goede bouwkwaliteit, het mooie scherm en de eerlijke prijs de doorslag.

Systeemeigenschappen: Intel Core i5-7200U, 8 GB RAM, Integrated Graphics, 256 GB SSD, 500 GB HDD, 15,6 inch mat scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business