Reviews

Seagate IronWolf 4 TB review: dé harde schijf voor je Synology NAS

Voordelen
Snel en zuinig
Eerlijke prijs
Geweldige integratie met Synology DSM
Nadelen
IronWolf Health-functies zijn exclusief voor Synology
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 9
Op zoek naar een harde schijf voor in je NAS? De ijzeren wolf van Seagate is een uitstekende keuze, maar komt vooral tot zijn recht in een thuisserver van Synology.

Seagate wil harde schijven cool maken en dat plan begint bij de naam. Wat we voorheen gewoon NAS-schijf noemden, heet vandaag IronWolf. Seagates IronWolf-schijven passen in het Guardian-gamma, waartoe ook de Barracuda-desktopdrives en de Skyhawk-surveillancedrives behoren. We testen een batterij aan 4 TB IronWolf-schijven in een Synology-rackstation. Dat is een bewuste keuze: de schijven komen momenteel het meest tot hun recht in tandem met Synology-hardware.

Integratie

Seagate en de NAS-fabrikant werkten samen voor een goede integratie van de NAS-schijf in de Disk Station manager-software. Concreet wil dat zeggen dat je onder het opslagbeheer geen generische schijf-icoontjes ziet, maar IronWolf-logo’s. Dat is een klein maar welkom detail. In de regel geef je enkele honderden euro’s uit aan NAS-schijven, waarna je de dingen nooit meer ziet tot ze sneuvelen. Seagate zorgt ervoor dat je tijdens het management van je NAS nog een leuke indicatie krijgt van de aanwezigheid van je aankoop.

IronWolf Health is een alternatief voor de klassieke S.M.A.R.T.-test.

De integratie gaat verder dan enkele cosmetische ingrepen. De IronWolf is uitgerust met speciale firmware en sensoren: NASWorks. Wanneer je onder het opslagbeheer naar de integriteitsinfo van een schijf kijkt, zie je wat dat voor jou betekent: het dialoogvenster heeft een extra tabblad dat uniek is voor IronWolfschijven. IronWolf Health heet dat tabblad. IronWolf Health is een alternatief voor de klassieke S.M.A.R.T.-test. De Smart-standaard geeft je een goed idee van de staat van je harde schijven, maar een gedetailleerde test neemt erg veel tijd in beslag. IronWolf Health en NASWorks leveren een beeld van de gezondheid van je schijf af in nauwelijks enkele minuten. Het systeem is momenteel nog in bèta, maar lijkt tijdens onze tests goed te werken. Na nauwelijks een minuut testen lezen we dat onze testschijf normaal functioneert. In het tabblad geschiedenis vind je aansluitend een overzicht van alle Smart-tests én IronWolf Health-tests.

Voorlopig heb je een Synology NAS nodig om van het verbeterde gezondheidssysteem te genieten. Vermoedelijk blijft die exclusiviteit niet duren, en kunnen we in de toekomst van IronWolf Health genieten op NAS’en van andere grote fabrikanten zoals Qnap, Asustor of Thecus.

Prestaties

Op het vlak van prestaties stelt de IronWolf evenmin teleur. De schijf is best zuinig, ondanks de hoge schrijf- en leessnelheden: we zagen meer dan 150 MByteps over de ganse lijn. Die snelheden kan je zelf nakijken: Seagate en Synology bouwden een benchmarkfunctie in DSM in, speciaal voor de IronWolfs. Tijdens die leestest leverde de IronWolf zelfs sequentiële leessnelheden van 176 MByteps af, al schetst dat resultaat een iets te rooskleurig beeld.

Conclusie

Seagate slaagt erin om een redelijk saaie NAS-schijf om te toveren tot een aanlokkelijk product. De DSM-integratie verheft deze schijf tot meer dan gewoon een drive. In combinatie met een Synology NAS raden we absoluut een IronWolf aan. Met een NAS van een ander merk is een IronWolf-schijf nog steeds een goede keuze, al is het verschil met pakweg een Red-drive van Western Digital in dit geval een stuk kleiner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business