Reviews

Surface Laptop review: elegantie alom

Voordelen
Afwerking
Prachtig scherm
Autonomie
Uniek design
Nadelen
Geen USB-C
Geen echt Alcantara-gevoel
Aanbevolen prijs: €1149
Waar te koop?
Totaalscore 9
Vijf jaar na de eerste Surface Pro verraste Microsoft ons opnieuw met een hardwareproject. Welke indruk liet de laptop bij ons achter?

Helemaal onverwacht heeft Microsoft een nieuw toestel gelanceerd mét een nieuw besturingssysteem: Windows 10 S. Wat is de Surface Laptop zelf eigenlijk waard? Microsoft speelt alleszins de kaart van uniek design en strakke lijnen, wat ik heel sterk kan smaken. De blikvanger is zonder twijfel het bijzonder materiaal rond het toetsenbord. Volgens Microsoft is het een luxe Alcantara-bekleding, maar in de praktijk is de stof zo hard behandeld dat ze niet meer zo aanvoelt. Het blijft een fijn materiaal waarmee Microsoft uniek is tussen alle andere laptops, maar echt als Alcantara voelt het niet aan.

Scherm en touchpad

In tegenstelling tot de meeste laptops met een 16:9-schermvehrouding, gebruikt Microsoft een 3:2-ratio. Hierdoor groeit het scherm in de hoogte, wat eigenlijk best fijn werkt op een laptop. Je moet minder scrollen doorheen een webpagina en je productiviteit verhoogt naar mijn gevoel. Enig nadeel is wel dat bij films het beeld niet helemaal wordt gevuld met zwarte balken boven- en onderaan het scherm. De dunne schermranden, hoge resolutie en prachtig detail zorgt dat er weinig schermen op de markt aan deze beeldkwaliteit kunnen tippen.

Het touchpad onderaan is niet alleen groot, het voelt ook bijzonder goed aan. Dat klinkt vreemd, maar je glijdt heel vlot over het oppervlak waardoor je sneller kan werken. Een muis is natuurlijk nog altijd sneller, maar in mijn testperiode heb ik nooit moeten vloeken zonder. Enkel de fysieke klik van het touchpad is bijzonder luid. Zacht tikken is de boodschap, of je buur zal snel gefrustreerd worden. Het toetsenbord tikt aangenaam en heeft achtergrondverlichting om in het donker te blijven werken.

Robuust en sierlijk

Het totale plaatje klopt van de Surface Laptop, tot op het bijzondere metaal van het chassis dat alles heel stevig maakt. Er is zelfs plaats voor Windows Hello-ondersteuning met gezichtsherkenning om veilig je laptop te ontgrendelen. Ik ben verliefd, maar helaas krijgt de basisversie maar 128 GB opslag mee en 4 GB RAM. Mijn testtoestel krijgt van beide dubbel zoveel, wat wenselijk is, maar de prijs schiet ineens als een raket in de lucht. België verwelkomt overigens ook niet de drie mooie andere kleuren die heel wat andere landen wel krijgen: antraciet, blauw en bordeaux. Vooral bij die twee laatste kleuren maak je een duidelijk statement dat de Surface Laptop anders is dan de rest.

Prestaties

Om een idee te krijgen van de prestaties die je van de Surface Laptop mag verwachten, plaatsten we hem naast de gelijkaardig geprijsde Dell Latitude 5289 (1.449 euro) en Toshiba Portege X20W-D-10W (1.499 euro). De drie laptops beschikken over nagenoeg identieke specificaties.

Met PCMark 10 meten we de algemene prestaties van de laptops. Cinebench R15 kijkt specifiek naar de processor, terwijl 3DMark de grafische capaciteiten van de computers onder de loep neemt. In alle benchmarks geldt dat een hogere score beter is.

Daarnaast vergelijken we ook de autonomie op basis van de batterijtest in PCMark 8. Die komt qua batterijdruk overeen met continu intensief werken op de machines. Uit eigen ervaring weten we dat dit resultaat bijzonder dicht bij de realiteit ligt.

Windows 10 S

[related_article id=”214873″]

De belangrijkste kanttekening is natuurlijk Windows 10 S dat vooraf is geïnstalleerd. Wie wil, kan tot eind dit jaar gratis upgraden naar Windows 10 Pro, iets wat we voorlopig enkel maar kunnen aanraden. Je krijgt er ook een jaar gratis Office 365 bij, wat leuk meegenomen is. De Surface Laptop heeft alles wat je nodig kan hebben, behalve een USB-C-aansluiting. In ruil daarvoor krijg je een vreemde, eigen magnetische stekker om op te laden. Door de gebogen zijkant is die trouwens behoorlijk lastig om telkens goed te steken zonder het toestel op te heffen.

Alles aan deze laptop straalt stijl, slimheid en charme uit. Een toplaptop met enkele belangrijke kanttekeningen. Kan je daarmee leven? Dan is dit een absoluut pareltje.


Systeemeigenschappen: Intel Core i5-7200U, 8 GB RAM, geïntegreerde graphics, 256 GB SSD, 13,5 inch glossy aanraakscherm (2.256 x 1.504), Windows 10 S

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business