Reviews

Gigabyte Aorus RX 580 XTR 8 GB review: net iets beter

Voordelen
Goede prijs-kwaliteitverhouding voor WQHD
Subliem voor Full HD
Stoer design
Sterk overklokt
Nadelen
Erg dik
Weinig echte meerwaarde tegenover voorganger
Aanbevolen prijs: €309
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Aorus RX 580 XTR is zowat de krachtigst mogelijke versie van de RX 580 grafische kaart.

De RX 580 is AMD’s opvolger van de RX 480-GPU. Die grafische kaart zit globaal gezien in het middensegment met een lanceringsprijs van om en bij de 50 euro, en leende zich voor gamers met WQHD-scherm. We kunnen net hetzelfde zeggen van de RX 580. Het 4 GB-model van de kaart zit in dezelfde prijscategorie, al gaan wij voor deze review aan de slag met een iets krachtigere en daarom ook duurdere kaart. De Aorus RX 580 XTR van Gigabyte heeft 8 GB GDDR5-RAM aan boord en heeft een klokfrequentie van 1.425 MHz, in contrast met de 1.340 MHz van AMD’s referentiemodel. De vrij dikke kaart krijgt stroom van twee PCIe-connectors: een 8-pins en een 6-pins. Achteraan schuilen twee HDMI-poorten, twee DisplayPorts en één DVI-D-aansluiting. De dikte kan een probleem zijn wanneer je in het PCIe-slot onder de GPU nog een stuk hardware kwijt wil. Gigabyte lijkt hier de focus te hebben gelegd op een stoer design, en niet op een compacte kaart.

Prestaties

Aan de binnenkant verschilt de RX 580 niet ongelooflijk veel van zijn voorganger. De Polaris 20-architectuur waarop AMD de kaart baseert, is niets meer dan een geüpgradede versie van Polaris 10. Opnieuw vinden we 36 compute-units binnenin, en is de kaart gebakken op het 14 nm/16 nm-bakproces.

De prestaties zijn dan ook geenszins verrassend. De kaart doet het over de ganse lijn iets beter dan de eveneens overklokte MSI RX 480 Gaming X. Het verschil is voelbaar in onze benchmarktests maar significant durven we het niet noemen. Al naargelang het spel of de test zien we een verhoging in framerate van vier à vijf procent met de nieuwe kaart. De RX 580 en RX 480 zijn prijs-kwaliteitskeuzes voor de WQHD-gamer wat wil zeggen dat hun gemiddelde framerate bij de meeste spellen op de zwaarste instellingen tussen de 50 fps en de 70 fps ligt. In actiegevoelige scènes kan een extra vijf procent hier wel een kleine meerwaarde bieden, al denken we niet dat je er in de praktijk veel van zal zien. Kijk bijvoorbeeld naar Tomb Raider, waar deze kaart in een WQHD-resolutie en met de grafische instellingen opengedraaid een gemiddelde framerate over de drie benchmarktests kan voorleggen van 54,17 fps, versus 51,23 fps voor de RX 480. Hou je van een abstractere vergelijking, dan kan je naar de Fire Strike Extreme-test kijken. Die richt zich eveneens op de WQHD-resolutie. We zien een score van 6.353 punten voor de RX 580, versus 6.049 voor de RX 480.

Krachtig

De Aorus RX 580 XTR is meteen zowat de krachtigst mogelijke versie van de RX 580 maar aan het verdict verandert weinig. Zowel een gewone RX 480 als een RX 580 met spoilers en turbo volstaan voor WQHD, maar kunnen niet consistent boven de 60 fps blijven. Schrap het XTR-label van deze kaart en je krijgt een gelijkaardig exemplaar dat 20 euro minder kost. Wie op zoek is naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, is zo iets beter af.

Onze RX 580 XRT maakt deel uit van Gigabytes nieuwe Aorus-gaminglabel. Daaronder vinden we telkens de krachtigste varianten van nieuwe componenten. Oranje en zwart zijn de themakleuren maar RGB-verlichting ontbreekt natuurlijk niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business