Reviews

Philips 328P6VJEB review: kraakhelder 4K-beeld

Voordelen
Haarscherp beeld
Degelijke standaardinstellingen
Groot beeld
Flexibele voet
Nadelen
Kleurecht pas na extra kalibratie
4K-instellingen zijn onduidelijk
Lastige aanraaktoetsen onderaan
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wanneer is een monitor te groot? 32 inch is duidelijk niet de grens, want deze Philips 328P6VJEB verdient een plaats op je bureau.

Wie vandaag een monitor koopt, heeft de keuze uit drie schermresoluties: Full HD(1080p), WQHD (1440p) en 4K (2160p). Hoe groter het scherm, hoe hoger de resolutie zou moeten zijn om een scherp beeld te behouden. Philips levert met de 328P6VJEB een 32 inchmodel af, wat schreeuwt om een 4K-resolutie. Gelukkig heeft deze monitor ook 4K aan boord en ziet de tekst er haarscherp uit. Maar wat met het grote formaat?

Te groot / niet te groot

32 inch lijkt heel groot voor een professionele monitor, maar niets is minder waar. Het eerste uur lijkt het alsof je ogen teveel rond moeten kijken om het hele scherm te vatten. Na een werkdag ben je het gewoon en na een week wordt het een evidentie en wil je nooit meer terug, tenzij je meer fan bent van de productievere 21:9-schermverhouding.

In de doos zit een mooi A4-tje waarop je het resultaat kan zien van de kalibratie in de fabriek, wat een prima startpunt is.

Philips mikt met de 328P6VJEB op de professionele gebruiker, liefst iemand die ook nog eens kleurechte beelden wil zien zoals een fotograaf of videobewerker. In de doos zit een mooi A4-tje waarop je het resultaat kan zien van de kalibratie in de fabriek, wat een prima startpunt is. Onder de standaardinstellingen zien de kleuren er prima uit, maar ligt de helderheid veel te hoog (260 cd/m²). Wanneer je die terug schaalt naar de helft, zien de zwartwaarden er ook onmiddellijk veel beter uit.

Extra kalibratie

Gekalibreerd in de fabriek betekent niet dat de monitor zonder fouten is. Allereerst is het niet heel duidelijk welke kleurinstellingen zijn gebruikt om de monitor te kalibreren. Spectral ColorChecker toont DeltaE-resultaten die gemiddeld iets boven de 3 uitkomen, 3,4 om exact te zijn. Wanneer ik de monitor kalibreer met de X-Rite i1 kom ik uit op 0,8 (sRGB) met natuurlijke kleuren, zachte gradaties en neutrale grijstinten als gevolg. Fotografen kopen dus best een kalibratietool bij deze monitor, al ga ik er vanuit dat elke beeldprofessional zoiets in huis heeft.

Gamers die graag met deze monitor aan de slag gaan, zijn op het verkeerde adres. Zeker bij bliksemsnelle First Person Shooters valt het heel sterk op in donkere omgevingen dat de monitor niet gemaakt is voor dit flitsende werk.

Philips maakt gebruik van een VA-paneel in plaats van IPS, wat bij de Philips 328P6VJEB resulteert in een beperkte kijkhoek totdat de kleuren vervagen. Het resultaat is lang niet zo erg als bij een TN-paneel, maar het verschil met IPS is toch merkbaar. Voor kantoortoepassingen is dat geen probleem, maar positioneer jezelf wel recht voor het scherm voor een optimale kleurbeleving.

Haarscherp beeld

De 4K-beelden zien er haarscherp uit, maar daarvoor moet je mogelijks wel wat zweten om in orde te krijgen. Wie een laptop of desktop heeft met een HDMI 2.0-aansluiting, kan pas van 4K aan 60 Hz genieten wanneer hij de instellingen aanpast van v1.4 naar v2.0 in het instellingenmenu. Maak je gebruik van DisplayPort om 4K te bereiken, dan moet je opnieuw in de instellingen van het scherm duiken om van v1.1 naar v1.2 te schakelen. Anders blijf je net als bij HDMI 1.4 steken op 4K aan 30 Hz, wat geen fijne ervaring is in macOS of Windows.

De 4K-beelden zien er haarscherp uit, maar daarvoor moet je mogelijks wel wat zweten om in orde te krijgen.

Verder vind je ook nog een VGA- en DVI-aansluiting (geen 4K op beide) terug achteraan de monitor, net als een USB-hub met 4 USB 3.0-aansluitingen waaronder één die voeding geeft om een smartphone op te laden. Verder zitten er twee 3 wattspeakers in, net genoeg om occasioneel wat geluid te voorzien.

Flexibel en sober

Zijn sober uitzicht past perfect in elke kantooromgeving, terwijl de flexibele voet (draaien, kantelen, hoogte) de perfecte werkpositie mogelijk maakt. De Philips 328P6VJEB heeft wel dikke schermbezels, ook al gaat het om een zakelijk model. Iets meer moeite doen om de designkaart te trekken zou fijn zijn geweest.

[related_article id=”214413″]

In zijn totaliteit is de Philips 328P6VJEB een uitstekende zakelijke monitor voor wie fatsoenlijk wil werken en graag meerdere vensters opent. Door de hoge schermresolutie en het 32 inchformaat heb je eigenlijk geen extra monitor meer nodig om met twee of drie actieve vensters te werken. Het prijskaartje is pittig, maar als kleurechte monitor die twee schermen kan vervangen, valt het te rechtvaardigen. Nu maar hopen dat je bureau groot genoeg is om deze monitor te huisvesten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business