Reviews

HyperX Predator M.2 PCIe G2 x4 review: bliksemschicht

Voordelen
Gebruiksvriendelijke AHCI-driver
Imagesoftware meegeleverd
Nadelen
Snelheid kan hoger zijn
Prijs
Aanbevolen prijs: €349
Waar te koop?
Totaalscore 6
De tijd dat een SATA SSD snel genoeg was, ligt achter ons. HyperX brengt een PCIe-compatibel model uit, die de duimen moet leggen voor goedkopere SSD's zoals de Samsung 960 EVO.

De PCI Express-revolutie is al even bezig, met dank aan de M.2-aansluiting die op steeds meer moederborden standaard aanwezig is. HyperX heeft met de Predator een M.2-oplossing die de volledige PCI-Express 4x-snelheid kan benutten. Even ter verduidelijking: deze SSD maakt niet gebruik van NVMe (zoals de Samsung-oplossing) maar de AHCI-driver. Dat maakt dat deze SSD een veel grotere kans heeft om bootable te zijn, iets wat met NVMe allesbehalve het geval is bij oudere hardware.

Geldkoe

[related_article id=”216533″]

Waar de prijs van SSD’s goed blijft dalen, blijkt M.2 PCIe een nieuwe geldkoe te zijn voor fabrikanten. Wie het maximale budget uit snelle gigabytes wil halen, is hier niet aan het juiste adres. Wat je wel krijgt, is vliegende prestaties: 1.330 MB/s leessnelheid en 852 MB/s schrijfsnelheid. Dat is iets minder dan geadverteerd op de doos, maar nog steeds prima qua prestaties. Wie geen M.2-slot heeft op zijn moederbord, kan iets meer opleggen en een versie met PCI Express uitbreidingskaart kopen.

Wanneer we onze oogkleppen afzetten, valt op dat HyperX geen gloednieuw product heeft afgeleverd en de concurrentie ondertussen een voorsprong heeft. Vooral de Samsung 960 EVO 500GB presteert twee tot drie keer sneller (2.480 MB/s read, 1.900 MB/s write) en is bovendien ook nog eens gemiddeld 60 tot 80 euro goedkoper. Het enige waar je dan mee rekening moet houden, is dat die laatste de NVMe-technologie gebruikt. Op dat vlak scoort HyperX wel punten, want je moet al heel slecht werk leveren om deze kaart niet in je computer aan de praat te krijgen. Bovendien krijg je Acronis True Image HD meegeleverd om alle data van je huidige SSD/HDD naar de HyperX Predator over te zetten. Zo kan je probleemloos in enkele duidelijke stappen alles overzetten.

Wie iets gebruiksvriendelijk zoekt en geen NVMe-compatibel moederbord heeft, kan perfect aan de slag met deze oplossing. Is jouw systeem wel compatibel? Twijfel dan geen seconde en ga voor de goedkopere en veel snellere Samsung SSD 960 EVO of de iets snellere Pro-versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business