Reviews

Samsung SSD 960 EVO 500 GB review: snelheidsduivel

Voordelen
Waanzinnige prestaties
NVMe
Magician-software
Nadelen
Geen
Aanbevolen prijs: €259
Waar te koop?
Totaalscore 10
Samsung is de absolute koning van de SSD's, en bewijst dat opnieuw met deze bliksemsnelle 960 EVO.

De groei van Samsung binnen het SSD-gamma kan je best omschrijven als een gigantische raket die elk jaar nieuwe hoogtes bereikt. De Koreaanse elektronicagigant zoekt elk jaar opnieuw de prestatiegrens van SSD’s, met de SSD 960 EVO als nieuwe benchmark net onder de PRO-reeks.

3D NAND

De 960 EVO maakt gebruik van nieuw NAND-geheugen: 3D TLC. Het is in principe exact hetzelfde TLC-geheugen als vroeger, maar dan verticaal gestockeerd, laag bovenop laag in plaats van naast elkaar. Dit zorgt voor veel grotere opslagmogelijkheden op een kleinere ruimte, terwijl de kosten naar beneden gaan. Helaas is de SATA-standaard een flessenhals geworden voor SSD’s, wat betekent dat er iets nieuws nodig was. De NVMe-standaard helpt hierbij en gebruikt PCI Express 3.0 om baanbrekende snelheden te behalen. Het resultaat is een waanzinnige 3,2 GB/s sequentieel lezen en 1,9 GB/s sequentieel schrijven. Jawel, dat zijn gigabytes!  Dat is ruwweg zes keer sneller dan een klassieke SATA-SSD. De afgelopen jaren hebben we jaarlijks maar minimale winsten gezien omwille van die standaardbeperking, maar nu is het hek van de dam.

Huiswerk maken

NVMe is het nieuwe mirakel binnen de computerwereld, maar dat komt wel met een keerzijde. Het gebruikt een heel ander protocol dan AHCI, wat elke computer tot op vandaag ondersteunt. Wie een computer van drie jaar oud of jonger wil upgraden, zal waarschijnlijk weinig problemen kennen met NVMe, maar voor alle andere systemen kan je de Samsung SSD 960 EVO niet gebruiken als opstartschijf. NVMe gebruikt een andere standaard dan AHCI, wat de sleutel is tot communicatie tot het besturingssysteem en de schijf. Eens de computer is opgestart, wordt de 960 EVO door elke computer herkend. Doe dus eerst grondig je huiswerk voordat je deze schijf in huis haalt. Soms kan een update van het BIOS al genoeg zijn om de NVMe-standaard te ondersteunen. Anders ga je bij de installatie van het OS niet deze schijf kunnen kiezen.

Om het volle potentieel van deze schijf te ontgrendelen, heb je de nieuwste M.2-aansluiting nodig die PCI Express 3.0 4x-snelheid ondersteunt. Enkel recente moederborden (Intel Z170, Z270, X99, X299 en AMD AM4) ondersteunen deze snelheden. Heb je een oudere M.2-aansluiting die maar PCI Express 3.0 1x ondersteunt? Dan kan je nog altijd een extra PCI Express-kaart kopen waar je de M.2 SSD in kan klikken.

Magiër

Samen met de SSD levert Samsung extra software onder de noemer Magician. Hiermee kan je in enkele klikken data eenvoudig verhuizen van een oude schijf naar de 960 EVO. Je kan er zelfs hardwarematige encryptie op toepassen, mocht je gevoelige data bewaren op je toestel. De software laat je verder toe om snel een benchmark uit te voeren om de snelheid van je schijf te bewonderen en geeft je direct duidelijke info rond de schijf en zijn aansluitingen. Haal je niet de hoge lees- en schrijfsnelheden? Kijk onder Interface of daar niet PCIe Gen. 3 x 1 staat.

Samsung heeft opnieuw laten zien dat ze de absolute koning zijn in SSD-land. Ze maken elk onderdeel van de SSD zelf, inclusief de controllers, en plakken er een scherpe prijs op die de concurrentie verlamt. Niet fijn voor hen, wel fijn voor ons. Heb je een compatibel M.2-slot in je computer? Niet twijfelen en haal deze schijf direct in huis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business