Reviews

Asus GeForce GTX 1060 OC Edition review: VR-gaming aan scherpe prijs

Voordelen
Betere prestaties dan rechtstreekse concurrentie
Handige software
Erg stil
Nadelen
OC-modus onstabiel
Breder dan Founders Edition
Aanbevolen prijs: €355
Waar te koop?
Totaalscore 8
Deze grafische kaart van Asus garandeert vlot gamen aan Full HD en QHD én virtual reality aan een scherpe prijs.

Ondanks het feit dat de basis van de Asus GeForce GTX 1060 OC Edition hetzelfde is als de Founders Edition, ziet de kaart van Asus er helemaal anders uit. Zo maakt Asus gebruikt van een dubbele ventilator. Bij een klassieke koeling wordt de warme lucht doorgaans uit het chassis van je computer geblazen via de achterkant. Bij dit design moet je een grotere luchtdoorstroming mogelijk maken doorheen de behuizing van je pc.

[related_article id=”215821″]

Verder heeft de kaart van Asus andere dimensies. De lengte van de GPU is korter (22 cm ten opzichte van 25 cm), maar de breedte van de kaart is dan weer groter (12,4 cm ten opzichte van 11 cm). Asus heeft zijn GPU goed voorzien van poorten. De kaart herbergt twee HMDI 2.0-poorten, twee DisplayPorts en een DVI-poort. Ook heeft de grafische kaart 9 Gbps-geheugen van 6 GB groot aan boord. Ter vergelijking: de Founders Edition-kaart heeft 8 Gbps-geheugen aan boord.

Overklokken

De GeForce GTX 1060 OC Edition is compatibel met de GPU Tweak II-software van Asus. Met deze applicatie kan je in één klik de GPU overklokken, de modus van je kaart veranderen – gaming is de standaard modus – en informatie over de grafische kaart bewonderen. De GTX 1060 heeft een basiskloksnelheid van 1,506 MHz en een boostsnelheid van 1,708 MHz. Door naar OC-modus over te schakelen, drijf je deze snelheden op naar respectievelijk 1,632 en 1,847 MHz.

Bijna de snelste in zijn prijsklasse

Hoe vertalen deze theoretische snelheden zich in prestaties? Om dat te testen, gebruikten we Futuremark 3DMark. Deze benchmark bevat de Fire Strik Ultra-subtest, die de algemene gamingprestaties meet. Het snellere geheugen steekt hier de kop op en zorgt ervoor dat de GPU van Asus 5 procent sneller is dan de Founders Edition-kaart. We vergeleken de GPU eveneens met de AMD Radeon RX 480 – de minimumkaart voor VR van AMD – en zijn opvolger: de Radeon RX 580. De GPU van Asus doet het op deze test beter dan zijn concurrentie, al zit er tussen de GTX 1060 en Radeon RX 580 een gat van slechts 2 procent. Bij de Fire Strike Extreme-test zien we soortgelijke resultaten. Hier doet de kaart van Asus het 6 procent beter dan de Radeon RX 580.

Wanneer we Tomb Raider uit 2013 op de GPU’s loslaten, zien we wederom dat de GTX 1060 van Asus het beter doet dan de Founders Edition-kaart en de GPU’s van AMD. Slechts de Nvidia GeForce GTX 1070 doet het beter, maar deze kaart kost ook een stuk meer. Deze resultaten herhalen zich voor alle oudere spellen waarmee we de GPU’s testten. Wanneer we Far Cry Primal – een recenter spel – gebruiken, zien we soortgelijke prestaties bij de GeForce GTX 1060-kaarten en de Radeon RX 580-GPU.

Conclusie

De Asus GeForce GTX 1060 OC Edition presteert goed voor zijn prijsklasse in alle tests. De kaart is in staat DX11- en DX12-spellen aan de hoogste instellingen te draaien en haalt regelmatig 60 frames per seconden bij 1440p en de hoogste instellingen. Slechts de krachtigere GTX 1070 doet het in deze prijsklasse beter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business