Reviews

Asus Radeon RX 550 review: budget-GPU

Voordelen
Goed ontworpen software
Compact
Geen aparte stroomtoevoerkabel nodig
Nadelen
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen prijs: €119,69
Waar te koop?
Totaalscore 6
Deze grafische kaart zit met een existentieel probleem: hij levert de prestaties die je verwacht op basis van zijn prijs, maar kan zijn bestaansreden tegenover betere alternatieven maar moeilijk rechtvaardigen.

De Radeon RX 550 is een budgetvriendelijke grafische kaart beschikbaar in twee versies: 2 GB en 4 GB. We namen in deze review de 4GB-variant onder de loep die Asus op de markt brengt. Van alle kaarten in de RX 500-reeks is de 550 zonder twijfel de meest compacte. Daardoor hoeft Asus maar één ventilator te voorzien. Met afmetingen van 18,3 x 11,2 x 4,3 cm zou de GPU in bijna alle computercases moeten passen. Het is wel nog steeds een standaard dual-width kaart, dus houd daar rekening mee als je iets zoekt voor een klein chassis. De RX 550 haalt zijn stroomtoevoer rechtstreeks van het moederbord, dus daarvoor hoef je alvast geen kabel te voorzien. Er zijn drie video-poorten: HDMI 2.0, DVI en DisplayPort.

[related_article id=”182851″]

De prestaties van de Asus Radeon RX 550 zijn magertjes. In zowat alle tests kwam de RX 550 als laatste uit de bus, zowel bij de benchmarks als bij de praktijktests die we met verschillende games uitvoerden. Ter illustratie: op de hoogste settings van Rise of the Tomb Raider haalde de GPU gemiddeld 24,3 fps op een Full HD-monitor. De vergelijkbare PowerColor Red Dragon RX 460 (2 GB) wist er 31,8 fps uit te persen, de Zotac GeForce GTX 1050 Mini (2 GB) draaide aan 32,8 fps. Het toont tegelijk dat het RAM-voordeel van de RX 550 van weinig nut is voor 1080p of lager.

Wie wil sleutelen aan de kloksnelheid van de GPU kan een beroep doen op de GPU Tweak II software van Asus. Het programma is erg gebruiksvriendelijk, maar zal in het geval van de RX 550 weinig soelaas bieden. Het overklokken van deze kaart levert marginale verbeteringen op.

Bescheiden meerwaarde

Op het prijspunt van 120 euro hoef je geen al te straffe prestaties te verwachten, maar wie een beetje meer geld oplegt voor de Nvidia GTX 1050 maakt een merkbare sprong in grafische capaciteit. Bovendien kan je je vragen stellen of die 4 GB wel nodig is, aangezien je er maar weinig voordeel uithaalt. De 2GB-versie van de Asus Radeon RX 550 voorziet gelijkaardige prestaties voor minder geld. Wil je een verouderde GPU vervangen of waag je de overstap van integrated graphics naar een aparte grafische kaart, dan is de aankoop van de Asus Radeon RX 550 (4GB) het overwegen waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business