Reviews

Zotac GeForce GTX 1080 Mini review: kleine, sterke GPU

Voordelen
Veel kracht in kleine kaart
Standaard lichtjes overklokt
Nadelen
Nog steeds te groot voor erg kleine cases
Duurder dan andere GTX 1080-kaarten
Aanbevolen prijs: €750
Waar te koop?
Krachtige grafische kaarten zijn vaak erg groot, waardoor je ze niet in kleine cases kan gebruiken. Zotac lost dat probleem op door een kleinere versie van de GeForce GTX 1080 uit te brengen.

Nieuwe generaties grafische kaarten brengen telkens een verbetering op het vlak van grafische prestaties met zich mee. Eenmaal fabrikanten er succesvol in slagen krachtigere GPU’s te produceren, proberen ze een andere eigenschap te verbeteren: de grootte. De Zotac GeForce GTX 1080 Mini is 211 millimeter lang, in tegenstelling tot de referentiekaart van GeForce, die 270 millimeter meet. Ondanks zijn kleinere grootte, herbergt de variant van Zotac nog steeds erg veel kracht.

Zelfde kloksnelheid

De specificaties van de Zotac-GPU zijn bijna gelijk aan deze van de referentiekaart. De kaart maakt gebruik van dezelfde GP104-chip als de standaard GTX 1080, maar heeft een iets hogere kloksnelheid. De Founders Edition haalt een snelheid van 1.789 MHz, de Zotac heeft een kloksnelheid van 1.733 MHz. Zotac heeft de snelheid dus niet moeten terugschroeven om een kleinere vormfactor mogelijk te maken. De koeler van de grafische kaart neemt nog steeds twee slots in beslag. Verder heeft de GPU een PCIe-stroomconnector van acht pinnen nodig en herbergt de component dezelfde aansluitingen als de referentiekaart, namelijk drie DisplayPort 1.4-connectoren, een HDMI-poort en een dual-link DVI-poort.

[related_article id=”215821″]

Als eerste gebruiken we de Fire Strik Ultra-test van 3DMark om de snelheid van de kaart te meten. In vergelijking met de Nvidia GeForce GTX 1080 Ti-GPU doet de kaart van Zotac het slechter. Wanneer we vergelijken met de prestaties van de referentiekaart zien we echter een beter resultaat. De Zotac GeForce GTX 1080 Mini haalt net geen twee procent hogere score dan de Founders Edition. Bij de verschillende spellentests die we op de kaart loslaten, zien we soortgelijke resultaten. De GPU van Zotac doet het net iets beter dan de referentiekaart, maar kan niet tippen aan de duurdere Nvidia GeForce GTX 1080 Ti.

Om ook de DX12-capaciteiten van de GPU onder de loep te nemen, gebruiken we 3DMark Time Spy DX12. Op deze test doet de Zotac GeForce GTX 1080 Mini het voor het eerst slechter dan de originele kaart van Nvidia. Het verschil is echter slechts een halve procent, wat ruim binnen onze foutenmarge van twee procent ligt. Op de Futuremark VRMark-benchmark, een test die de VR-capaciteiten van de GPU test, herhaalt zich dit verhaal. De component van Zotac haalt een score van 9.563 punten, terwijl de referentiekaart 9.794 punten krijgt. Deze keer is het verschil iets meer dan twee procent, al liggen beide scores ruim boven de basisprestaties die nodig zijn voor virtual reality.

Kleine krachtpatser

Gezien het feit dat de Zotac GeForce GTX 1080 Mini aanzienlijk korter is en betere prestaties levert dan de Founders Edition, is er weinig dat we op deze kaart tegen kunnen hebben. Indien je een kleine pc-case hebt waarin grote kaarten niet passen, is er geen enkele GPU die aan het product van Zotac kan tippen. Wie ook tevreden is met een minder krachtig model, kan echter goedkopere kaarten vinden met eenzelfde grootte. Bovendien heeft het weinig zin de GPU van Zotac aan te schaffen als je voldoende ruimte hebt. De kaart kost immers iets meer dan GTX 1080-varianten van andere fabrikanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business